Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ett besök på begravningsplatsen - en modern andaktsstund

Från 2018
Kyrkoherden Tom Ingvesgård sitter på en bänk. Kyrkan syns i bakgrunden.
Bildtext Kyrkoherde Tom Ingvesgård sitter på begravningsplatsen utanför Santa Maria kyrka i Närpes
Bild: YLE/Louise Bergman

Att sköta om gravar är viktigt för den finländska folksjälen. Det är ett sätt att bevara och hedra döda släktingars minne. Det säger kyrkoherde Tom Ingvesgård, som också tror att det handlar om en modern andaktsstund.

Begravningsplatserna utgör en viktig del i kyrkoherde Tom Ingvesgårds arbete. Men redan som barn fick han följa med sina föräldrar och sköta om släktgravar på olika orter.

- Det är kanske lite tillspetsat, men för mig personligen var gravarna kanske viktigare förr. Jag har helt enkelt inte lika mycket tid att besöka olika begravningsplatser och titta till släktgravar nu.

En stilla stund i ljushavet

Ingvesgård konstaterar att det ändå hör till årsklockan att till exempel plantera blommor på försommaren och att lägga ljus på gravarna till allhelgona och jul.

- Allt sedan jag var barn har vi haft en julaftonstradition hos oss. Då allt stohej med julbön, julmat och julklappar är förbi, går vi till begravningsplatsen. Det brukar vara kring midnatt och då står vi i ljushavet och stillar oss och minns våra nära och kära.

Varför sörja vid en grav?

Att de flesta gravar är i sten är ingen tillfällighet. Det är ett hållbart material och sten är också ett uttryck för evighetsperspektivet.

- Till exempel i den judiska traditioner sätter man småstenar på gravarna som ett uttryck för det eviga perspektivet. Blommor anses vara allt för förgängliga för att hedra minnet av de bortgångna.

Gravstenar på en begravningsplats med blommor vid gravarna.
Bild: Mostphotos

Men att besöka släktingars gravar och plantera blommor och tända ljus anses inte vara lika viktigt överallt.

- Jag har en vän som är pastor i den kalvinistiska traditionen. Då han först kom till Finland blev han väldigt förvånad över hur välskötta många gravar är. I deras tradition besöker man gravgården en eller på sin höjd två gånger om året. Man anser att den bortgånge har det bra i vår herres himmel, så varför gå bland gravstenarna och sörja?

En modern andaktsstund

Att besöka en grav handlar om att minnas sina döda släktingar och vänner, men Tom tror att besöket också har en annan betydelse. Det handlar om en modern andakts- och retreatstund.

- Det kan hända att tröskeln till kyrkan och att delta i en gudstjänst känns hög. Då kan en stund vid en grav vara svaret på längtan efter stillhet. Man stannar helt enkelt upp inför de stora existentiella frågorna.

Utanför Nuckös kyrka finns några solkors, men ute på Ormsö finns världens största samling av dem. Solkorset har blivit en symbol för kustsvenskarna.
Bild: Yle / Jenny Blomqvist

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln