Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler poliser orkar inte i jobbet – "Alla har vi våra gränser och vid något skede kommer den gränsen emot"

Från 2018
Ärm på polisuniformen
Bild: Yle/Sofia Schleutker

Under det senaste decenniet har antalet poliser minskat från över 8000 till drygt 7000, samtidigt som arbetet har blivit allt mer krävande. Vid polisernas fackförbund säger man att arbetsbördan håller på att bli för stor och att allt fler poliser funderar på att byta bransch.

Sebastian Söderholm är äldre konstapel vid Helsingforspolisen. Han har jobbat som polis i 12 år, och säger att det märks i vardagen att arbetsmängden har ökat.

– Det känns som att vi får mera arbetsuppgifter men samtidigt känns det som vi är färre som sköter arbetsuppgifterna, säger Söderholm.

Enligt Söderholm är ändå poliserna motiverade, och vill jobba som poliser för att de tror på sitt jobb. Men han har märkt att fler söker sig till andra jobb när arbetsbördan ökar.

– På den senaste tiden har det har också lett till det att dörren går ständigt. Människor får erbjudande från civila sidan och tänker varför inte, då de betalar bättre. Alla har vi våra gränser och vid något skede kommer den gränsen emot om det inte blir någon ändring, säger Söderholm.

Arbetet blir mer krävande

Vid polisorganisationernas fackförbund SPJL säger organisationschefen Mika Nygård att poliserna har blivit över tusen färre under det senaste decenniet – i dag har vi drygt 7000 poliser i Finland, när antalet ännu för tio år sedan var över 8000.

– Samtidigt har brottsligheten blivit allt mer organiserad och internationell, vilket gör att arbetet blir allt mer krävande. Poliserna orkar sämre då de konstant har bråttom från ett uppdrag till följande och en utredare får allt fler utredningar att sköta, säger Nygård.

Nygård berättar att det inom polisorganisationen görs en personalbarometer vartannat år, där det frågas om hur personalen orkar i arbetet och om arbetsbördan.

– Barometern visar oroande resultat att orken blir sämre och sämre för varje år. Ibland blir det kanske lite bättre, men den allmänna trenden pekar nog neråt inom så gott som alla områden som mäts i barometern, om man jämför med resultat för tio år sedan, säger Nygård.

Vid polisfacket har man också lagt märke till ett ökat intresse bland poliser att byta bransch. Det frågas också i personalbarometern.

Allt fler uppger att de är villiga att byta bransch, och jag skulle säga att de främsta orsakerna är arbetsbördan, orken och lönesättningen.

Mika Nygård

– Allt fler uppger att de är villiga att byta bransch, och jag skulle säga att de främsta orsakerna är arbetsbördan, orken och lönesättningen, säger Nygård.

Polisfacket får också allt fler frågor från medlemmar om praktiska frågor kring att avsluta ett anställningsförhållande.

– Vår huvudförtroendeman får också allt oftare frågor om hur det går till när man säger upp sig, hur lång uppsägningstiden är och hur det går med lönen och semestern när man säger upp sig och andra frågor, så det finns fler som byter bransch än tidigare, säger Nygård.

Sebastian Söderholm från Helsingforspolisen säger att det märks att kollegerna är trötta.

– På senaste tiden har också erfarna konstaplar slutat för att de helt enkelt har fått nog, det märks det att människor börjar vara trötta. Om inget görs så kommer det att leda till att folk tar sjukledigt på grund av burnout om de inte byter yrke. Inte tycker jag att man vid 30–40 års ålder ska vara burnout, men det kommer att leda till det förr eller senare, säger Söderholm.

Stora problem i Sverige

I Sverige har det blivit ett stort problem att poliser inte längre vill jobba i polisyrket och byter bransch. Det allt mer krävande jobbet och dålig löneutveckling har lett till att poliser byter yrke.

Enligt Mika Nygård från polisfacket kan det gå så också här i Finland.

– Vi har väldigt liknande problem i Finland nu som de hade i Sverige då problemen började, respekten för polisen, lönefrågan, orken och minskade resurser och liknande saker som inverkar på att viljan att byta yrke ökar, säger Nygård.

Högre lön och fler poliser

Konkreta åtgärder för att ge polisen mer resurser och minska arbetsbördan skulle vara att höja lönerna och anställa fler poliser anser Nygård.

– Polisens arbetsförhållanden borde förbättras, med fler poliser skulle arbetsbördan fördelas jämnare. Lönerna borde höjas för att bättre kunna konkurrera med andra branscher, då minskar också viljan att byta bransch, säger Nygård.

Sebastian Söderholm som jobbar inom Helsingforspolisen tycker också att det skulle vara viktigt att ha tid att satsa på förebyggande verksamhet, som att patrullera bland människor och besöka skolor för att tala med barn och ungdomar.

– Jag tror att det skulle vara otroligt viktigt på lång sikt att göra förebyggande arbete. För tillfället släcker vi små bränder överallt i stället för att fundera på vad det är som orsakar de där bränderna, säger Söderholm.

Även om Söderholm trivs väldigt bra i branschen och tycker om sitt jobb har även han tänkt tanken att byta bransch.

– Nog måste jag medge att jag på senaste tiden har funderat om det verkligen värt att sätta sitt eget liv på spel för det här, säger Söderholm.

Diskussion om artikeln