Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Suarez och Cavani bommade flera jättelägen – då avgjorde Gimenez för Uruguay

Från 2018
Uppdaterad 15.06.2018 18:02.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det satt hårt åt men det blev tre poäng för Uruguay i premiären mot Egypten. Jose Gimenez såg till att Uruguay vann en öppningsmatch i VM för första gången på 48 år.

Väntevärdet är att Uruguay ska ta hand om förstaplatsen i grupp A medan Egypten och Ryssland slåss om den andra. Efter den första omgången är det ändå Ryssland som toppar gruppen.

VM-premiären blev en rysk målfest med fem mål mot Saudiarabien men turneringens andra match mellan Uruguay och Egypten var betydligt mer tillknäppt.

Uruguay vann matchen som spelades inför halvtomma läktare i Jekaterinburg med 1–0. Laget övertygade inte men backen Jose Gimenez frälste Uruguay med sitt nickmål i den 89:e minuten.

Målet gjorde också att Uruguay bröt sin långa svit gällande öppningsmatcher i VM. Senast laget vann den första matchen i VM var 1970.

– Mycket mer krävs för att Uruguay ska vara den svarta hästen som man pratat om inför VM, säger Yle Sportens referent Chriso Vuojärvi efter slutvisslingen.

Jose Gimenez nickar in bollen i mål
Bildtext Jose Gimenez nickade in segermålet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Suarez och Cavani bommade flera lägen

Egypten spelade sin första VM-match på 28 år och målvakten Mohamed El-Shenawy var väldigt nära att föra laget till en poäng. Han stoppade Uruguays anfallsstjärnor Luis Suarez och Edinson Cavani vid flera tillfällen.

I mitten av den första halvleken brände Suarez ett jätteläge efter en hörna. Suarez sköt i burgaveln från några meters avstånd. Direkt i början av den andra halvleken fick Suarez en ny glödhet chans men El-Shenawy gjorde en riktigt bra räddning med benet.

Den tredje chansen kom då drygt 20 minuter återstod att spela. Suarez var fri i straffområdet och försökte runda målvakten som ändå var med på noterna.

El-Shenawy stod också för en jätteräddning då Edinson Cavani sköt på volley då sju minuter återstod att spela. Några minuter senare sköt Cavani också en frispark i stolpen.

Luis Suarez slår ut med händerna
Bildtext Luis Suarez lyckades inte göra mål i den första matchen.
Bild: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Salah kvar på bänken

Egypten kom till matchen med Mohamed Salah på bänken. Salah skadade axel i Champions League-finalen men ska nu vara helt återställd.

Någon speltid blev det ändå inte mot Uruguay och det syntes att Egypten saknade en offensiv kreatör.

– Vi ville inte riskera något i dag så därför spelade inte Salah. Jag tror att han kommer att vara okej till nästa match, säger tränaren Hector Cuper efter matchen.

Egypten spelade smart och disciplinerat i försvaret men i anfallsväg var laget väldigt tamt. I den andra halvleken höll laget mycket boll men lyckades inte vaska fram någon riktigt farlig målchans.

Resultat:

Egypten – Uruguay 0–1
89 min 0–1 Jose Gimenez

Diskussion om artikeln