Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps tidigare kampanjchef begärs häktad

Från 2018
Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort hävdar sig vara oskyldig.
Bildtext Paul Manafort.

USA:s president Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort begärs häktad. Manafort åtalas för bland annat penningtvätt och skattebedrägeri.

Manafort begärdes häktad på fredag då domaren upphävde den tidigare kampanjchefens husarrest.

Manafort är den första att häktas av dem som arbetade i Trumps valkampanj. Åtalet är emellertid inte kopplat till arbetet under Trumps kampanj utan till Manaforts tidigare handlingar.

Han åtalas för bland annat penningtvätt, samt skatte- och bankbedrägerier. Enligt domaren kan Manafort inte vänta på sin rättegång på fri fot eftersom han också åtalas för fördröjande av rättsprocessen.

Enligt åtalet har Manafort under sin husarrest försökt påverka vittnesmål för att få dem att ljuga om karaktären av det inflytelsearbete Manafort utförde under åren 2006-2014 då han jobbade för Ukrainas rysksinnade president Viktor Janukovytj.

Enligt åklagaren har Manafort försökt få vittnesmålen att berätta att lobbningen inte skulle ha ägt rum i USA utan enbart skulle ha skett i Europa. I USA har Manafort inte anmält sig som en agent som representerar utandet som han enligt lagen borde ha gjort.

Manafort själv nekar alla anklagelser.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Trumpin entinen kampanjapäällikkö määrättiin tutkintavankeuteen skriven av Jani Parkkari.

Diskussion om artikeln