Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Arizonas och Montreals stjärnor packar väskorna efter sommarens första betydande spelardeal: "I den här affären får vi helt enkelt en riktigt bra spelare i retur"

Från 2018
Max Domi och Alex Galchenyuk på isen.
Bildtext Både Max Domi och Alex Galchenyuk ska flytta i sommar.
Bild: Kevin Abele/David Kirouac / Icon Sportswire / All Over Press

I ishockeyligan NHL har två av förra säsongens sämsta lag handlat. Som ett resultat av det byter de skickliga anfallsspelarna Max Domi och Alex Galchenyuk klubb. Arizonas klubbledare John Chayka var nöjd. Vi letade efter en kille som kan göra mål, är mångsidig och som har erfarenhet av att spela som center, sade han.

Domi draftades av Arizona som tolva sommaren 2013. Han debuterade i NHL hösten 2015 och stod under sin nykomlingssäsong för sitt hittills bästa poängsaldo i NHL-karriären: 18 + 34 = 52 poäng på 81 matcher.

Sett till poängsnittet var säsongen 2017–2018 23-åringens sämsta: 9 + 36 = 45 poäng på 82 matcher.

– Dessa är tuffa beslut. Samtidigt är mitt jobb att förstärka vårt lag och det känns som att vi är ett bättre lag i dag, sade Arizonas General Manager Chayka på klubbens webbplats.

Domi var poängtrea i Arizona som under den gångna säsongen var NHL:s tredje sämsta lag. Både laget och spelaren fick en svag start på säsongen men avslutade starkt. Domi gjorde 18 poäng på de 20 sista grundseriematcherna.

– För både laget och Domi var säsongen besvärlig. Han förbättrade sitt spel under säsongens gång och visade vad han går för. Men i den här affären får vi helt enkelt en riktigt bra spelare i retur, sade Chayka.

Byter position

Galchenyuk som är ett år äldre än Domi var poängtvåa i sitt Montreal som bara tog en poäng mer än Arizona i grundserien. Jänkaren, som inte missade en enda match, gjorde 19 + 32 = 51 poäng.

I Montreal har Galchenyuk huvudsakligen spelat som ytter, Arizona vill att han ska spela i mitten.

– Vi letade efter en kille som kan göra mål, som är mångsidig och som har erfarenhet av att spela som center. Det känns som att Galchenyuk matchar alla kriterier, fortsatte Chayka.

Domi förväntas förlänga

Galchenyuk har två år kvar på sitt kontrakt som är värt 4,9 miljoner dollar per säsong. Då kontraktet går ut sommaren 2020 kan den nu 24-årige Galchenyuk fritt förhandla med vilken klubb som helst.

Domi har spelat klart sitt treåriga nykomlingskontrakt och förväntas i stora drag redan vara överens med Montreal om sin kontraktsförlängning.

I nästa veckosluts NHL-draft reserverar Montreal som trea och Arizona som femma i den första omgången.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.