Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jemen: Flygplatsen i den livsviktiga hamnstaden Hodeidah "befriad" - hjälporganisationer oroar sig för konsekvenserna

Från 2018
Jemenitiska regeringsstyrkor i eldstrid strax söder om flygplatsen i Hodeidah, Jemen, den 15.6.
Bildtext Jemenitiska regeringsstyrkor i eldstrid strax söder om flygplatsen i Hodeidah, Jemen, den 15.6.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den saudiledda militäralliansen har nu "befriat" den internationella flygplatsen i Hodeidah, uppger jemenitiska militärkällor. Hjälporganisationer har redan tvingats stoppa största delen av sin verksamhet i den livsviktiga hamnstaden.

Marktrupper från Förenade Arabemiraten, Sudan och olika jemenitiska fraktioner har omringat flygplatsen i Hodeidah och röjer som bäst minor som omger flygplatsen. Det uppger jemenitiska militärkällor för nyhetsbyrån Reuters.

De shiaislamiska huthirebellerna har kontrollerat Hodeidah sedan september 2014.

Slaget om Hodeidah har enorm militärstrategisk betydelse för både huthirebellerna och den sunnitiska saudiledda alliansen.

Hamnen i Hodeidah är också landets viktigaste hamn vad gäller biståndsleveranser till största delen av befolkningen i det utfattiga, krigssargade landet.

Enligt FN är omkring 22 miljoner (av totalt drygt 27 miljoner) jemeniter nu beroende av humanitärt bistånd. 8,4 miljoner av dem hotas av svält.

En jemenitisk kvinna med ett undernärt barn i famnen väntar på mathjälp i Hodeidah den 30.5.
Bildtext En jemenitisk kvinna med ett undernärt barn i famnen väntar på mathjälp i Hodeidah den 30.5.
Bild: AFP / Lehtikuva

FN och andra biståndsorganisationer vädjade in i det sista till den saudiledda koalitonen och länder som har inflytande över den (t.ex. USA, Storbritannien, Frankrike) om att stoppa angreppet mot Hodeidah.

Om koalitionen lyckas erövra Hodeidah skulle det kunna skära av försörjningslederna till den huthikontrollerade huvudstaden Sanaa och tvinga huthierna till förhandlingsbordet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Biståndsorganisationer har gång på gång varnat för att det kan leda till en hungerkatastrof om hamnstaden lamslås av striderna.

Om striderna i Hodeidah drar ut på tiden så kan det tjäna huthirebellerna, men fördjupa det som redan beskrivs som den värsta humanitära katastrofen i världen just nu.

FN:s Jemensändebud Martin Griffiths anlände till Sanaa på söndagen för att förhandla med Huthi-ledningen om situationen i Hodeidah.

FN-sändebudet Martin Griffiths besökte Sanaa också i början av juni.
Bildtext FN-sändebudet Martin Griffiths besökte Sanaa också i början av juni.
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Enligt nyhetsbyrån AFP försöker Griffiths övertala rebelledarna att överlåta kontrollen över hamnen i Hodeidah till en FN-ledd kommitté.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln