Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lagändring chockar företagare: ”Om två veckor står vi i en situation då vi turistföretagare är kriminella”

Från 2018
Uppdaterad 18.07.2018 12:59.
Ön Pensar i Pargas.
Bildtext Ön Pensar i Nagu.
Bild: Yle/Marie Söderman

I juli träder en ny lag i kraft som kräver taxilicens av turistföretagare som transporterar sina kunder. Det här kan döda turistnäringen tror företagarna. Skärgården och Lappland drabbas hårdast tror de.

I lagen om transportservice så faller en paragraf om undantagstillstånd för turistföretagare att få transportera sina kunder bort från och med den första juli i år.
Efter månadsskiftet ska även turistföretagarna ha taxilicens för att få köra sina kunder.

- För turismnäringen på ställen där det inte finns allmänna kommunikationsmedel så är det här en stor smäll säger Benjamin Donner som är turistchef i Kimitoöns kommun samt driver ett kajakföretag.

- Jag transporterar kunder till stränder och till stugor i skärgården och jag kan inte paketera in en taxiservice i priset för kunderna eftersom slutnotan då blir för hög, vilket i sin tur leder till att turisterna väljer att besöka andra ställen, andra länder än Finland.

Varför skulle inte du kunna skaffa dig en licens så du får köra dina kunder?

- Vi har väldigt många säsongsarbetare som vi måste blixtinkalla beroende på att mängden turister varierar kraftigt. Det är omöjligt att få alla våra sommarjobbare att ta ett ”taxikörkort” – det är en dyr och komplicerad process.

- Dessutom kräver nya lagen att vi registrerar alla våra bilar som taxibilar vilket nästan fyrdubblar våra försäkringskostnader och så måste vi installera taxametrar, säger Donner uppgivet.

Donner menar att han inte har fått något vettigt skäl till att, som han säger, den här sanktionen mot turismnäringen har givits.

Han har varit i kontakt med trafikministeriet, riksdagens trafik- och kommunikationsutskotts ordförande och medlemmar, samt den från och med första juli övervakande myndigheten trafiksäkerhetsverket Trafi.

Benjamin Donner,turistchef i Kimitoön.
Bildtext Benjamin Donner
Bild: Yle/Monica Forssell

Benjamin Donner tänker fortsätta lobba hårt för att Trafi justerar sin tolkning av den nya lagen. Att lagen träder i kraft kan man inte stoppa men hur Trafi tolkar lagen kan man kanske ändra på, tror han.

Enligt Donner står turistföretagarna i Finland enade i den här frågan – de vill inte bli taxiföretagare också.

- Om två veckor står vi i en situation då vi turistföretagare är kriminella om vi kör våra kunder, och det är inte försvarbart.

”Drabbar skärgården hårt”

Eva Johansson på ön Pensar i Pargas driver en restaurang och en gästhamn och hon vill inte dessutom bli taxiföretagare. Johansson tror inte hon skulle ha råd med licensen.

- Klart att jag är orolig inför lagändringen då vi har så kort säsong och liten inkomst men stora utgifter om man jämför med att ha sin verksamhet på fastlandet, säger Johansson som är orolig för nya stora utgifter för företagarna i skärgården.

Diskussion om artikeln