Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Var står världsmästarna? – Mexiko första testet för den stora förhandsfavoriten

Från 2018
Uppdaterad 17.06.2018 17:16.
Programmet är inte längre tillgängligt

De eviga åttondelsfinalisterna Mexiko har en tuff uppgift i VM-premiären när man ställs mot de regerande mästarna. Ruskigt starka Tyskland omges av en del frågetecken, men förväntas visa upp kvalitet direkt från start.

Tyskland – Mexiko, Grupp F

Luzjniki-stadion, Moskva klockan 18.00
Matchen sänds i Yle TV2 och på Yle Arenan med svenskspråkigt referat av Antti Koivukangas och med Jani Lyyski som expertkommentator.

Programmet är inte längre tillgängligt

Tysklands förutsättningar: Att vara Tyskland

Tio raka segrar i kvalet, sju av dessa med tre mål eller fler. Det var aldrig fråga om huruvida Tyskland skulle spela VM, frågorna har mer kretsat kring hur, mot vem och med vilket "mannschaft".

Joachim Löw har länge suttit på posten som tysk förbundskapten och har blykoll på vad som finns tillgängligt, vilket också ger hans prioriteringar och val mer djup och relevans när man betänker aktuella petningar.

Joachim Löw under en presskonferens.
Bildtext Joachim Löw under en presskonferens.
Bild: ZURAB KURTSIKIDZE / EPA / AOP

Inte nog med att Tyskland går in i mästerskapet som regerande mästare, man vann också Confederations Cup 2017 med reservlaget och är regerande U21-mästare i Europa.

Vinnarkultur, kvalitet och anor är trötta klyschor men väger ändå tungt då man står sju matcher från en titel som man redan har vunnit fyra gånger.

Det finns frågetecken inför premiären, till exempel på målvaktsposten, men skulle det vara så att Manuel Neuer inte är 100 procent redo är Marc-André Ter Stegen en hungrig världsmålvakt med vinnarkvaliteter i överflöd.

Tyskland kommer att spela VM-fotboll långt in i juli.

Mexikos förutsättningar: Alltid samma visa

Att åka till VM och spela fyra matcher klassas för många deltagande nationer som en succé, men för Mexiko skulle ytterligare ett uttåg i åttondelsfinalerna vara just det: YTTERLIGARE ett uttåg i åttondelsfinalerna.

Efter att ha missat VM i Italien 1990 på grund av avstängning har mexikanerna varje gång plikttroget dykt upp på kalaset, manövrerat sig igenom gruppspelet och fallit tungt varje gång.

Sommaren 1994 var det Bulgarien, 1998 var det Tyskland, 2002 var det USA, 2006 och 2010 var det Argentina och för fyra år sedan satte Holland och en fallande Arjen Robben punkt för Mexikos VM.

Javier Hernandez, Miguel Layun och Rafael Marque visar prov på sin vighet under ett träningspass.
Bildtext Javier Hernandez, Miguel Layun och Rafael Marque visar prov på sin vighet under ett träningspass.
Bild: Mikhail Metzel / ITAR-Tass / All Over Press

Att säga att en hel nation väntar på ett trendbrott är väl det uppenbara, men det finns faktiskt mycket som talar för att det är möjligt.

Att navigera sig förbi Sydkorea och Sverige är ingen omöjlig uppgift för ett lag som relativt enkelt tog sig igenom VM-kvalet. Skulle man förmå att rubba Tyskland i kampen om gruppsegern skulle belöningen med största sannolikhet vara att undvika Brasilien i åttondelen.

Mexiko har mästerskapsrutin, toppkvalitet och en stark tro på den egna truppens förmåga.

Håll koll på:

Tysklands förmåga att komma ur startblocket på ett lyckat sätt.

"Trögstartat" är inte det första ordet man kommer att tänka på när Tysklands öppningsmatcher i VM under 2000-talet kommer på tal.

Tysklands spelare visar prov på balans.
Bildtext Tysklands spelare visar prov på balans.
Bild: SERGEI ILNITSKY / EPA / All Over Press

Tyskarna har de facto vunnit sina sju senaste öppningsmatcher och i fem av dessa har man dessutom nätat fyra gånger eller fler.

Det känns som att de tyska fansens "Jetzt geht los"-rop är överflödiga.

Tyskland brukar vara redo.

VM:s vanaste förlorare.

Mexiko är den nation i VM-historien som förlorat flest matcher, hela 25 stycken.

Även om en dylik statistik kunde ge upphov till en rejäl förlorarstämpel är det viktigt att komma ihåg att bara det att nationen lyckats vara med och förlora så många gånger skvallrar om något.

Kvartsfinal 1970 och 1986 (med VM på den egna sidan jordklotet) är det bästa laget mäktat med och med sina 15 hittills genomförda VM-slutspel är det här Mexikos naturliga element.

Individerna?

Tyskland har inte en enskild superstjärna att förlita sig på och tror starkt på kollektivet. Målskyttet i VM-kvalet var vackert och jämnt fördelat och att lyfta någon ovan mängden vore vansinne.

Med det sagt är ändå mittbacksparet Mats Hummels – Jerome Boateng ett fundament gott nog för att bygga en skyskrapa på och även om uppgifter från Italien gör gällande att en klubblagsskilsmässa kan vara på tapeten i sommar är det tyska mittlåset helt enkelt bäst.

Javier Hernandez har aldrig riktigt blivit den storspelare han hade potentialen att utvecklas till. Klubblagslistan är imponerande, målproduktionen likaså, och "Chicharito" verkar trivas otroligt bra i landslaget.

Javier Hernandez utmanar Lukas Lerager i genrepet mot Danmark.
Bildtext Javier Hernandez utmanar Lukas Lerager i genrepet mot Danmark.
Bild: Gonzales Photo/Kim Matthai Lelan/All Over Press

Totalt 101 matcher och 49 mål är orsaker för tyskarna att vara på sin vakt. Åren i Leverkusen gör 30-åringen till ett bekant ansikte för många av de tyska spelarna, men någon gigantisk överraskning är det inte om den femtionde fullträffen ser dagsljuset i VM-premiären.

Flankstödet i landslaget är det inget fel på. Hirving Lozano, Carlos Vela, bröderna dos Santos och Andres Guardado är en duglig orkester som skapar förutsättningarna för första fiolen att tala i den mexikanska fotbollssymfonin.

Referentens tips?

Med vind i seglen går Tyskland vinnande ur premiären, men Mexiko ger en stormvarning genom att töja mästarna till sitt yttersta.

Tunga fasta situationer ser Tyskland göra ett par fullträffar medan "Chicharito" rinner igenom centralt för ett mexikanskt tröstmål.

Tyskland – Mexiko 2–1.

Diskussion om artikeln