Inför NHL-draften: Vilka är förutsättningarna, hur går det till och vad händer sedan?
Under veckoslutet ska världens bästa ishockeyspelare i 18-årsåldern distribueras till 31 olika NHL-klubbar. Vem väljer, vem kan väljas och vad händer när reservationstillfället väl är över för de 217 valda spelarna?
Vad?
NHL-draften är en årlig tillställning som ordnas under midsommarveckoslutet. De 31 NHL-klubbarna lägger där i tur och ordning beslag på de bästa juniorspelarna i världen.
Då NHL-klubben reserverat en spelare har laget under en på förhand bestämd tid ensamrätt att teckna kontrakt med honom.
Var och när?
I år står Dallas Stars värd för NHL-draften. Den första omgången avverkas på fredag och omgångarna 2–7 på lördag.
Den första omgången inleds natten mellan fredag och lördag klockan 02.30 finsk tid. Då väljs spelare nummer 1–31.
Den andra dagen inleds klockan 18.00 på lördag då spelaren som draftas med nummer 32 tillkännages. Under lördagen reserveras totalt 186 spelare.
Vem kan väljas?
Spelare som håller till i Nordamerika och inte har blivit draftade tidigare får väljas om de är födda efter den 31 december 1997 men senast den 15 september 2000. Spelare från Europa kan vara äldre.
De allra flesta namn som ropas upp står för första gången till NHL-klubbarnas förfogande. Men det går även att fynda bland spelare som tidigare har gått att välja. Henrik Borgström, Markus Nutivaara och Pekka Rinne dög inte under sin första draftsommar.
Under säsongens gång rankas de bästa spelarna regelbundet. De flesta experterna är överens om att den svenska backen Rasmus Dahlin går som etta och den ryska anfallsspelaren Andrej Svechnikov som tvåa. Därefter är det mer öppet.
TSN:s ranking av spelarna
Finländaren Jesperi Kotkaniemi förutspås gå först. De mest optimistiska tror att han kan väljas som trea, de pessimistiska gissar på en plats mitten av den första omgången.
Vem väljer?
Samtliga NHL-klubbar tilldelas ett draftval i var och en av de sju omgångarna. Ju sämre framgång, desto mer framflyttad är positionen i varje omgång.
För att jämna ut klasskillnaderna i ligan får det lag som klarat sig sämst välja först i varje omgång. Undantaget är ändå den första omgången där de tre första draftvalen lottas ut. På det sättet är möjligheterna begränsade till att i slutet av säsongen kunna taktikera till sig en framskjuten draftposition.
Samtliga 15 lag som missar slutspelet deltar i draftlotteriet före valborg. Ju sämre tabellposition, desto fler lotter har laget.
I år hade grundseriejumbon Buffalo störst chans, 18,5 %, att få välja först och Buffalo vann också draftlotteriet. Florida som missade slutspelet med en poängs marginal hade 1 % chans att vinna lotteriet och få drafta som etta.
Också Carolina hade tur. Laget som reserverar som tvåa hade bara 9,9 % chans att få välja bland de tre första. Stanley Cup-vinnaren Washington väljer sist i den första omgången, som 31:a.
Draftordningen i den första omgången
NHL-klubbarna har även möjlighet att göra spelaraffärer där draftval är en populär handelsvara. Calgary har skeppat iväg sina tidiga draftval och får därför välja sin första spelare då 104 spelare redan hunnit reserveras.
Hur?
NHL-klubbarna har en hel armé med personal som under säsongen bevakar och analyserar juniorspelare, allt för att lägga beslag på de bästa juniorerna. Vissa scouter finns i Europa, andra i Nordamerika.
Inför draften rankar klubbarna samtliga spelare och väljer oftast helt enkelt den bästa tillgängliga spelaren, på engelska välkänt som best player available (BPA). Ibland frångår klubbarna rankingen om de är i skriande behov av en spelare på en specifik spelarposition.
I vissa klubbar har scouterna stort inflytande, i andra klubbar vill klubbledningen ha det sista ordet.
I den första omgången går klubbarnas representanter upp på scenen och avslöjar inför en välbesökt arena vem de väljer att reservera. De flesta toppspelarna finns på plats i Dallas och äntrar scenen då deras namn ropas upp.
Ledningen och scouterna sitter samlade vid klubbarnas bord. Under draftens gång går telefonlinjerna heta. Klubbarna ringer varandra och kan smida affärer för att få möjlighet att lägga vantarna på just de spelare som de är ute efter.
Varför?
Proffsidrottssystemet i Nordamerika skiljer sig markant från Europas modell. I Nordamerika sysslar proffslagen inte över huvud taget med juniorverksamhet. I stället distribueras spelarna genom att proffsklubbarna reserverar juniorerna.
NHL-draften har arrangerats sedan år 1963 men har efter att lönetaket infördes säsongen 2005–2006 fått en allt större betydelse.
Ligan har ett lönetak, nästa säsong ungefär 80 miljoner dollar per klubb, och unga hockeyspelare spelar under betydligt förmånligare kontrakt än etablerade spelare. För 20 år sedan kunde en klubb som Detroit helt enkelt värva ihop en stark trupp. Efter att lönetaket infördes är kopplingen mellan plånbok och framgång allt svagare.
Det de framgångsrika klubbarna numera har gemensamt är att de har reserverat smart. De klubbar som har gjort sina hemläxor har möjligheter att göra kap i NHL-draften.
Sedan då?
Vad det draftande laget skaffar sig är ensamrätt till att teckna NHL-kontrakt med spelaren. Klubben har inte en evighet på sig, den exklusiva rätten till en junior beror på var han håller hus då han draftas.
- kanadensiska juniorligor: rätten till spelaren varar i 2 år
- amerikanska collegeligor: rätten till spelaren varar till den 1 juni året som spelaren avslutar sin utbildning (upp till 4 år)
- spelare i Europa: rätten till spelaren varar vanligtvis i 4 år
Den 1 juni tappade Dallas rättigheterna till Miro Karjalainen och Detroit till Julius Vähätalo. Den finska duon draftades 2014 men tecknade aldrig NHL-kontrakt.
Collegespelare som har valt att studera klart kan under den därpå följande sommaren välja att teckna kontrakt med den draftande NHL-klubben, alternativt kapa banden och fritt välja klubb.
Det gjorde Blake Wheeler då han 2008 som 21-åring nobbade Phoenix för att teckna kontrakt med Boston. Ett färskare exempel är Jimmy Vesey som 22-åring sommaren 2016 ratade Nashville för att skriva på för NY Rangers.
NHL-klubbarna vill gärna knyta till sig spelare från kanadensiska juniorligor så fort som möjligt, annars riskerar de att tappa dem. Klubbarna har av förklarliga skäl sällan lika bråttom med andra spelare.
NHL-draftade spelare som har kontrakt med europeiska klubbar kan fritt teckna kontrakt med NHL-klubbar och direkt ta steget över till Nordamerika. De europeiska klubbarna får då en ekonomisk kompensation från andra sidan Atlanten.
Undantaget är KHL som har en överenskommelse med NHL om att respektera varandras kontrakt. En spelare med KHL-kontrakt måste därför köpa ut sig eller spela klart innan han kan packa väskorna.
Standardiserad kontraktslängd
Då en ung spelare tecknar sitt första NHL-kontrakt rör det sig alltid om ett standardiserat tvåvägs- och nykomlingskontrakt. Avtalets längd beror i sin tur beror på spelarens ålder.
- 18-21 åringar: treårskontrakt
- 22-23 åringar: tvåårskontrakt
- 24 åringar: ettårskontrakt
Under sommaren har den 19-årige Urho Vaakanainen tecknat ett treåskontrakt med Boston, den 23-årige Juuso Ikonen ett tvåårskontrakt med Washington och den 24-årige Antti Suomela ett ettårskontrakt med San Jose.
Avtal styr var spelare utanför NHL får spela
Efter att NHL-kontraktet är påkritat styr ligans avtal var spelare som inte platsar i rampljuset får spela.
- kanadensiska juniorligaspelare: de som draftats från en CHL-klubb får som 18- och 19-åringar inte matchas i NHL:s farmarligor AHL och ECHL. Valet står nästan alltid mellan NHL och en kanadensisk juniorliga.
Då Olli Juolevi sommaren 2016 draftades av Vancouver spelade han i OHL-klubben London Golden Knights. Därför har finländaren inte fått spela i farmarlaget Utica i AHL. Säsongen 2016–2017 spelade Juolevi i London och 2017–2018 i FM-ligalaget TPS. Då han har fyllt 20 år kan han säsongen 2018–2019 äntligen matchas i i AHL.
- amerikanska collegeligaspelare: spelare som tecknat NHL-kontrakt får inte spela i collegeligorna.
Henrik Borgström spelade i University of Denver då han sommaren 2017 draftades av Florida. Han skrev på NHL-kontraktet först i mars 2018 och gav samtidigt upp möjligheterna att fortsätta spela i NCAA-laget. Andra väljer att slutföra sin utbildning innan de hoppar på NHL-tåget.
- spelare i Europa: de som som spelade i Europa då de reserverades kan matchas i vilken liga som helst.
Jänkaren Auston Matthews valde spel i Europa och Zürich före han 2016 blev draftad som etta av Toronto. Därför hade Matthews kunnat ta fart i AHL om han inte platsat i NHL under sin första säsong. Bättre motstånd, högre lön och fler möjligheter efter NHL-draften är några av argumenten för att draftas från Europa.
Ett argument för att spela i en CHL-liga då man blir draftad är att det då är lättare att snabbt få ett NHL-kontrakt eftersom klubbarna inte vill riskera att tappa spelarrättigheterna.
Linus Nyman spelade i två säsonger för OHL-klubben Kingston Frontenacs och kommer om han draftas att förses med CHL-stämpel. Den draftande klubben måste därför erbjuda ett NHL-kontrakt senast sommaren 2020. I höst tar Nyman ändå klivet österut då han förstärker Lukko i FM-ligan.
NHL-kontraktet kan aktiveras med fördröjning
Unga spelares nykomlingskontrakt aktiveras inte nödvändigtvis direkt. Först då spelaren är 20 år gammal – eller har spelat minst tio NHL-matcher – tickar klockan.
En 18-årig spelare som tecknar NHL-kontrakt men inte får chansen i rampljuset får därför vänta i fem år före nykomlingskontraktet är avverkat. Därför dröjer NHL-klubbarna ofta medvetet med att slussa in en spelare tills de är säkra på att spelaren klarar av att bidra. Klubbarna vill helst inte förbruka förmånliga nykomlingskontraktsår.
Kasperi Kapanen tecknade sommaren 2014 ett treårigt nykomlingskontrakt med Pittsburgh. Han NHL-debuterade säsongen 2015–2016 då han fick spela nio matcher i Toronto. Därför började treårskontraktet först ticka från och med säsongen 2016–2017.
Nykomlingskontraktet är även i kraft säsongerna 2017–2018 och 2018–2019. Först fem år efter att ha skrivit på nykomlingskontraktet, sommaren 2019, kan Kapanen påbörja sitt andra NHL-kontrakt.
Reserveringen ger i regel NHL-klubbarna sju år
Spelare som gör en lång NHL-karriär går igenom tre faser som stipulerar vilken relation de har till sin klubb.
- nykomling (ELC – entry level contract)
- begränsad fri agent (RFA – restricted free agent)
- obegränsad fri agent (UFA – unrestricted free agent)
Grundlönen i ett nykomlingskontrakt är högst 925 000 dollar per säsong. Nästa fas (RFA) innebär förenklat att spelaren får en marknadsmässig lön men att han är bunden att teckna kontrakt med just den klubben som sitter på hans rättigheter.
Connor McDavid inleder i sommar sitt andra NHL-kontrakt och får i Edmonton en löneförhöjning som heter duga. Det åttaåriga kontraktet är värt 100 miljoner dollar – i snitt 12,5 miljoner per säsong. 21-åringen har det dyraste kontraktet i ligan.
Först då spelaren blir obegränsad fri agent (UFA) kan han fritt förhandla om sin lön och välja och vraka bland NHL-klubbarna. Dit kommer man efter sju NHL-säsonger eller allra senast som 27-åring.
Patrik Laine draftades sommaren 2016 som 18-åring och tecknade direkt ett treårigt kontrakt med Winnipeg. Under sina tre första säsonger (2016–2017, 2017–2018 och 2018–2019) spelar han under nykomlingskontraktet.
Därefter skriver han kontrakt som begränsad fri agent (RFA). I detta fall behövs ytterligare fyra RFA-år för att kunna frigöra sig från Winnipegs draftgrepp. Skulle Laine förlänga med Winnipeg i exakt fyra år kan han den 1 juli 2023, som 25-åring, skriva på för vem som helst. Till exempel sin barndoms favoritlag Washington.
Lyssna på Anders Nordenswans draftanalys i söndagens Vegasporten:

Vegasporten
NHL-kolumnen: Jesperi Kotkaniemi kan väljas som tredje spelare – här är draftens utgångspunkter och de fem hetaste finländarna
Den storväxta centerns värde har stigit som en raket.
NHL-draftens största stjärna kommer från Sverige – Rasmus Dahlin jämförs med både Peter Forsberg och Nicklas Lidström
Svenske superbacken Rasmus Dahlin draftas som nummer 1.
Frågesport: Vad kan du om NHL-draften 2018?
Svara på 15 frågor om NHL-sommarens höjdpunkt.
Göran Stubb om Montreals ryktade intresse för Jesperi Kotkaniemi: "NHL-klubbarna bluffar så mycket de bara orkar och kan"
Det är snart draft i NHL och Stubb kommenterar.