Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dagens första VM-match: Sensationen från 2014 mot möjlig balkansk uppstickare

Från 2018
Programmet är inte längre tillgängligt

Efter askungesagan och kvartsfinalplatsen i fotbolls-VM 2014 går ett ålderstiget Costa Rica i dag in i årets turnering utan större förväntningar. Öppningsmotståndaren Serbien spelar VM för första gången på åtta år och har skrällpotential.

Costa Rica – Serbien, grupp E

Samara Arena, klockan 15.00
Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med svenskspråkigt referat av Janne Isaksson.

Costa Ricas utgångsläge: Formsvagt

Costa Rica charmade fotbollsvärlden i VM 2014 och var ett av tre lag som gick igenom turneringen obesegrat (straffläggningar räknas som oavgjort). Laget vann en grupp med Uruguay, Italien och England, straffade Grekland i åttondelen men föll sedan mot Holland efter straffläggning i kvartsfinal.

För fyra år sedan var Costa Rica en straffsparkstävling från en semifinalplats.
Bildtext För fyra år sedan var Costa Rica en straffsparkstävling från en semifinalplats.
Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press

Tolv spelare finns kvar från truppen som uppnådde Costa Ricas alla tiders fotbollsbedrift och laget är det näst äldsta i Ryssland (bakom Argentina).

Costa Rica har inte övertygat i genrepen och bara vunnit två av sina tio senaste matcher. Även om laget skrällde stort i Brasilien gick man ändå in i turneringen i god form. Det är inte situationen nu.

Serbiens utgångsläge: Optimistiskt

Serbien har inte fått ut den råtalang som truppen besitter under de senaste åren, men nu blåser det varmare vindar över Balkan än på länge. Laget seglade igenom kvalet och sopade undan Bolivia med 5–1 i genrepet.

Det finns dyrbar rutin framför allt defensivt med Branislav Ivanovic, Aleksandar Kolarov och Nemanja Matic i spetsen, men även ungdomlig iver uppåt i form av Sergej Milinkovic-Savic och Aleksandar Mitrovic.

Ett litet frågetecken är förbundskaptenen Mladen Krstajic. Slavoljub Muslin fick gå trots inkasserad VM-biljett i höstas och in kom Krstajic som har en gedigen spelarkarriär att falla tillbaka på men noll tränarerfarenhet.

Håll ögonen på

Costa Rica: Keylor Navas
Det är svårt att lyfta fram någon annan. Costa Ricas överlägset bästa fotbollsspelare och den viktigaste pusselbiten i årets VM-öde. Navas kan vara den enskilt viktigaste spelaren för sitt lag i hela VM.

Målvakten har tre raka Champions League-titlar med Real Madrid dit han fick sin drömflytt efter strålande prestationer i VM senast. Nu måste han upprepa de bravaderna för att Costa Rica ska överleva gruppspelet.

Keylor Navas är den stora stjärnan i Costa Rica.
Bildtext Keylor Navas är den stora stjärnan i Costa Rica.
Bild: Alexander Demianchuk / ITAR-Tass / All Over Press

Serbien: Aleksandar Mitrovic
Har varit förbluffande effektiv i landslaget. 23-åringen gjorde sex mål på nio matcher i kvalet, har snittat en fullträff per match under Krstajic, satte ett hattrick i VM-genrepet och har sammanlagt 16 mål på 37 landskamper.

Mitrovic producerade också i landslaget medan han satt djupt nere i frysboxen i Newcastle. Under våren var han dessutom i bländande klubblagsform i Fulham som han förde upp i Premier League.

Snackisen: Tränaren fick ge vika för stjärnskottet

Det viskas om att Sergej Milinkovic-Savic kan bli ett av hela turneringens stora utropstecken, men det var nära att han inte ens skulle ha platsat i VM-truppen.

Flera storklubbar står på kö efter 23-åringen som gjorde en fenomenal säsong på Lazios mittfält och Romklubben har meddelat att de inte godkänner bud under 100 miljoner euro för sin guldklimp. Han hörde ändå inte till Slavoljub Muslins favoriter.

Sergej Milinkovic-Savic tränar inför Costa Rica-matchen.
Bildtext Sergej Milinkovic-Savic tränar inför Costa Rica-matchen.
Bild: WALLACE WOON / EPA / AOP

Det var en av orsakerna till att Muslin sparkades trots ett övertygande kval. Nya chefstränaren Krstajic plockade genast in Milinkovic-Savic som med fyra landskampers erfarenhet ska ta VM med storm.

Referentens tips: 1–0 till Serbien

Har man skrällt en gång kan man göra det på nytt, men årets upplaga av Costa Rica håller inte samma klass som den för fyra år sedan.

Costa Rica fokuserar på defensiven och stänger länge ner Serbien som ändå till slut får utdelning genom strikersläggan Mitrovic.

Diskussion om artikeln