Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flera båtar gick på grund i Finska viken - lågt vatten kan vara en förklaring

Från 2018
Sjöräddningsbåt vid Bågaskär.
Bildtext Sjöräddningsbåt vid Bågaskär.
Bild: Yle / Mikael Andersén

Ovanligt många båtar har gått på grund i Finska viken hittills i sommar. I år började säsongen för fritidsbåtar exceptionellt tidigt och det vackra vädret har lockat många båtförare ut på havet.

Enligt sjöbevakningens uppgifter från början av maj till mitten av juni körde eller drev 34 båtar på grund i Finska viken. Under samma tidsperiod under två tidigare år har 22 och 25 båtar gått på grund.

På Åbo sjöräddningscentrals område, som sträcker sig längs hela västkusten, syns däremot ingen markant ökning. Grundstötningarna var i år flera än ifjol, men lika många som år 2016.

Befälhavare Mikael Andersén på sjöräddningsbåten Rautauoma
Bildtext Mikael Andersén använder sin fritid till att hjälpa båtfarare i sjönöd.
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

För de frivilliga sjöräddarna har säsongen varit livlig. Helsingfors sjöräddningsförening har haft mellan tio och femton procent flera uppdrag än vanligt, säger Mikael Andersén.

Han tror att det ökade behovet av assistans beror både på det varma vädret och det låga havsvattenståndet.

- Ofta kör folk på samma ställen år efter år och då kan det hända att det smäller i bottnen på ett ställe där man normalt kan köra utan problem, säger Andersén.

Endast en flytväst som man har på sig hjälper.

Mikael Andersén, frivillig sjöräddare.

När det är exceptionellt lågt vattenstånd, gäller det att ta reda på var man kan färdas, påminner Andersén.

- Båtförare känner ganska bra till vattenstånd och annat viktigt, men det när man planerar rutten lönar det sig att också kolla vilket djup det är på farleden och hur djupt den egna båten går.

Nu har havsvattennivån stigit till mera normala nivåer och den fortsätter att stiga, ifall väderprognoserna stämmer.

Lågt vattenstånd på Replot.
Bildtext I Österbotten verkar båtförarna ha varit försiktiga till sjöss. Bilden är från Replot när vattenståndet var exceptionellt lågt.
Bild: Yle/Antti Haavisto

När Mikael Andersén och andra frivilliga vid Helsingfors sjöräddningsförening rycker ut för att assistera båtfarare i sjönöd, beror det ofta på olika tekniska problem.

- Folk åker ut med båtar som inte har underhållits ordentligt, speciellt i början av säsongen. Man kan hamna i sjönöd för att motorn inte fungerar till exempel om bränslefilter eller oljan inte har bytts, säger Andersén.

Hans råd till dem som ska ut på sjön är att se till att båten är i skick och att meddela närstående vart man är på väg. Och att klä på sig flytvästen.

- Endast en flytväst som man har på sig hjälper. Flytvästen hjälper tyvärr inte om den är inlåst i en låda i båten. Sätt alltid flytvästen på dig, säger Andersén.

Diskussion om artikeln