Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Läkare utan gränser: Människor får inte behandlas som boskap och man leker inte med människors liv för att plocka politiska poäng

Från 2018
Uppdaterad 17.06.2018 20:19.
En kvinna ombord på Aquarius
Bild: AFP / Lehtikuva

Organisationen Läkare utan gränser (MSF) fortsätter att fördöma Italien som valde att stänga sina hamnar för de 630 människor som befann sig ombord på räddningsfartyget Aquarius.

Representanter för räddningspersonalen ombord höll i dag en presskonferens i Valencia, och tackade landet för att det tagit emot Aquarius efter att italienska och andra europeiska regeringar "skamligt nog har misslyckats med att ta sitt humanitära ansvar och har ställt politiken framom utsatta människors liv."

Räddningsoperation innan flyktingarna tas ombord på räddningsfartyget Aquarius
Bildtext Räddningsoperation innan flyktingarna tas ombord på räddningsfartyget Aquarius
Bild: AFP / Lehtikuva

En lång, onödig resa som drabbade traumatiserade och utmattade människor:

  • Den 9-10 juni räddade fartyget Aquarius (som drivs av SOS Mediterranée och Läkare utan gränser) över 200 människor. Ytterligare 400 människor överfördes från den italienska flottan och kustbevakningen.
  • Italienska myndigheter vägrade ge Aquarius tillstånd att föra människorna till den närmaste säkra hamnen i Italien - något som bryter mot tidigare förfarande och internationell rätt.
  • Inte heller Malta gick med på det. Malta åberopade Italiens koordinerande roll och ansvar.
  • Den 11 juni meddelade Spanien att Aquarius kunde ta sig till en hamn i Valencia. Hamnen låg 1 300 kilometer från den plats där fartyget befann sig.
  • De 629 flyktingarna och migranterna kommer från 26 länder. Enligt hjälporganisationer är de flesta från Sudan och Nigeria. Tiotals kommer från Eritrea, Sydsudan och Algeriet och ett fåtal från Afghanistan, Pakistan och Bangladesh.
  • Spanien har meddelat att migranterna får pusta ut i 45 dagar, och efter det ska det redas ut vilka av dem som har tillräckliga skäl för att få stanna.
Människor som har räddats ur Medelhavet och blivit omhändertagna  på räddningsfartyget Aquarius
Bildtext Människor som har räddats ur Medelhavet och blivit omhändertagna på räddningsfartyget Aquarius
Bild: AFP / Lehtikuva

Man måste få gå i land i närmaste säkra hamn

- Kvinnorna, barnen och männen ombord blev hanterade som last, de flyttades från en båt till en annan och tvingades till en onödigt lång resa till havs, konstaterade säger Karline Kleijer, ansvarig för akutinsatser på Läkare utan gränser.

Kleijer påpekade att människorna ombord har flytt undan konflikter och fattigdom, och att de har tvingats utstå mycket svåra övergrepp i Libyen.

- Europa ger den libyska kustbevakningen sitt stöd. Människor som räddats på internationellt vatten har förts till Libyen där de tvingas uthärda ytterligare inhuman behandling och övergrepp, säger MNF.

Europeiska regeringar har under den gångna veckan valt att sätta människors liv i fara för att vinna politiska poäng

Läkare utan gränser

Läkare utan gränser uppmanar de europeiska regeringarna - då de sammanträder nästa vecka i samband med Europeiska rådets möte - att sätta människors liv först.

Sjukvårdpersonal tar hand om skadade människor.
Bildtext Sjukvårdpersonal hand om skadade människor
Bild: Kenny Karpov/SOS MEDITERRANEE

MSF kräver att människor i nöd alltid snabbt förs i land i närmaste säkra hamn och att människor får den vård de behöver där. Vidare måste man säkerställa att de som behöver internationellt skydd har möjlighet att söka asyl eller få annan form av skydd.

Italien lekte med 629 räddade människors liv

Läkare utan gränser

Läkare utan gränser vill också rikta fokus på den bristande säkerheten och de humanitära konsekvenserna av att segla vidare med en överfull båt i ytterligare fyra dagar utan tillräckligt med skydd och mat.

- Skamligt nog stängde italienska myndigheter sina hamnar för 630 räddade människor och skeppade runt dem för att vinna politiska poäng, säger Karine Kleijer.

Kleijer säger att det är begripligt att Italien klagar över att andra europeiska regeringar misslyckats med att ta sin del av ansvaret för flyktingar som kommer - men att man inte får utföra en så här förnedrande handling.

Människor som räddas blir brickor i Europas fula politiska spel

Att rädda livet på utsatta migranter och flyktingar till havs prioriteras inte av de europeiska regeringarna. Istället skyddar de sina gränser och stänger sina dörrar, konstaterar MSF.

Människor räddas från en gummiflotte till räddningsfartyget Aquarius
Bildtext Människor räddas från en gummiflotte till räddningsfartyget Aquarius
Bild: AFP / Lehtikuva

MNF: De europeiska regeringarna tar inte sitt ansvar i fördelningen av asylsökande över Europa

MNF anser att europeiska regeringar inte stöder tillräckligt Italien och Grekland som tar emot den absoluta majoriteten av asylsökande och migranter.

Över 500 människor har drunknat under 2018 i samband med farliga resor i sjöodugliga gummibåtar över centrala Medelhavet.

- Bara den här veckan dog tolv människor vid ett räddningsförsök då ett amerikanskt militärfartyg räddade 40 överlevande efter att deras gummibåt hade kapsejsat, säger Karline Kleijer.

Källor: Läkare utan gränser, SOS Mediterranée

Diskussion om artikeln