Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norge vill bli först i världen med eldrivna flygplan - i dag är det premiär för det första elflyget i Oslo

Från 2018
Litet elflygplan med höga berg i bakgrunden.
Bildtext Norges första elflyg är ett litet tvåsitsigt Alpha Electro G2, från flygplansfabriken Pipistrel i Slovenien.
Bild: Avinor

Om några år kommer de första batteridrivna passagerarflygplanen att tas i bruk i Norge och målet är att alla inrikesflyg ska gå på el år 2040. Flera stora flygplanstillverkare utvecklar som bäst elflyg för kommersiellt bruk.

Hälften av alla bilar som säljs i Norge i dag är el- eller hybridbilar. Nu vill landet också bli föregångare inom elflygplan.

Det är det statsägda bolaget Avinor som driver på omställningen till elflygplan. Norge vill uppmuntra de stora flygplanstillverkarna att utveckla elflyg och visa att det finns en marknad för dem. Avinor upprätthåller 45 flygplatser i Norge.

Oljelandet Norge kommer också att skjuta till mycket pengar för att flygtrafiken ska bli elektrifierad

Enligt Avinor är intresset för elflygplan stort och bland annat Boeing, Airbus och Siemens arbetar med olika typer av elflyg. Ännu finns det inga kommersiella elflyg, men redan 2025 hoppas Avinor att de första kommersiella rutterna i Norge testas.

År 2040 ska alla inrikesflyg i Norge vara batteridrivna. Också rutten Oslo-Stockholm kan vara elektrifierad då.

Litet elflygplan på landningsbana.
Bildtext Första elflygplanet som flög över engelska kanalen år 2015, en Airbus E-fan.
Bild: EPA

Norges första elflyg klarar två personer och en timme i luften

I dag på måndag är det premiär för Norges första elflyg. Ett tvåsitsigt Alpha Electro G2 har levererats från Pipistrel i Slovenien, en av Europas största flygplansfabriker.

Transport- och kommunikationsminister Ketil Solvik-Olsen ska följa med på premiärturen tillsammans med piloten Dag Falk-Petersen, som också är Avinors koncernchef.

Det här första elflyget ska främst användas för demonstrationer. Räckvidden för flyget är ungefär 130 km och flyget kan vara i luften ungefär en timme per laddning.

Elflyget accelererar snabbare än vanliga flyg och behöver därför inte långa startbanor

Succén med elbilar lyckades tack vare stora skattelättnader. Oljelandet Norge kommer också att skjuta till mycket pengar för att flygtrafiken ska bli elektrifierad.

Avinor framhåller att någon måste våga ta det första steget och Norge har goda förutsättningar att göra det. Norge är till exempel självförsörjande då det gäller förnybar elektricitet.

Batterierna måste bli bättre och flygen ta fler passagerare

Elflygplanen lämpar sig speciellt bra för flygplatserna i Nord-Norge, där landningsbanor är korta och passagerarantalet lågt. Elflyget accelererar snabbare än vanliga flyg och behöver därför inte långa startbanor.

Gardemoens flygplats i Oslo.
Bildtext Oslos flygplats Gardermoen.

Innan elflygen blir effektiva, är det många saker som behöver utvecklas. Än så länge tar elflygen endast ett fåtal passagerare, batterierna är otympliga och flygen kan bara flyga kortare sträckor.

Under en övergångsfas används sannolikt hybridflyg. Då kan till exempel batterierna användas för att starta och landa, medan konventionellt flygbränsle används under själva flygningen.

Diskussion om artikeln