Talibanerna förlänger inte sin vapenvila trots regeringens vädjan
Talibanerna i Afghanistan kommer inte att förlänga sin tre dagar långa vapenvila som utlystes i samband med firandet av högtiden id al-fitr, festen som avslutar fastemånaden Ramadan.
Enligt talibanerna utlystes vapenvilan för att civila afghaner skulle kunna fira id al-fitr i lugn och ro - och inte för att behaga regeringen.
Vapenvilan tar slut i kväll och alla talibankrigare kommer då att lämna regeringskontrollerade områden.
Talibanrörelsen i Afghanistan utlyste i fredags överraskande en tre dagar lång vapenvila under id al-fitr. Det var första gången under den närmare 17 år långa konflikten som talibanerna lade ner vapnen.
Afghanistans president Ashraf Ghani och armén utlyste å sin sida i torsdags ett sju dagars "villkorslöst" uppehåll i striderna mot talibanerna under id al-fitr.
President Ghani sade i går att regeringens vapenvila förlängs, och han bad också talibanerna att förlänga sin vapenvila.
Åter en explosion i Jalalabad - minst 18 döda
Minst 18 människor dödades och tiotals skadades i dag i en självmordsattack utanför en regeringsbyggnad i Jalalabad i provinsen Nangarhar.
I går dödades 36 människor då en självmordsbombare slog till vid en gemensam fest för talibaner och afghanska säkerhetsstyrkor i Jalalabad. Terrororganisationen Islamiska staten (IS) meddelade då att den stod bakom attacken.
Afghanistan
- Afghanistan är beläget i ett område där viktiga handelsvägar mellan olika kulturer har gått fram
- Många olika folkgrupper och länder har invaderat landet, bland annat perser.
- På 600-talet blev landet en del av arabernas kalifat och sedan dess har islam varit landets största religion.
- På 1200-talet härskade mongoler i området, och på 1300-talet erövrade den turkiska härskaren Timur Lenk Afghanistan.
- På 1700-talet skapade pashtunerna ett afghanskt rike, och på 1800-talet tävlade Storbritannien och Ryssland om att få inflytande i landet.
- År 1978 tog en kommunistisk grupp makten i Afghanistan. Med våld införde de reformer som många tyckte var ett hot mot levnadssättet på landsbygden. Uppror och gerillakrig bröt ut. Gerillasoldaterna var muslimer och kallades mujahedin. De fick vapen och annat stöd utifrån - och också från USA. År 1979 invaderade Sovjetunionen landet och sovjetiska trupper stred på regeringens sida. Kriget ledde till en katastrof för invånarna.
- År 1988 lämnade de sovjetiska trupperna Afghanistan. I mitten av 1990-talet tog talibanerna makten i landet och tvingade invånarna att leva efter deras tolkning av islam. Detta innebar bland annat att kvinnor diskriminerades och att allt som verkade västerländskt blev förbjudet.
- USA och andra länder ansåg att Afghanistan skyddade terrorister. Efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001 bombade USA och flera andra länder Afghanistan. Samtidigt angrep Norra alliansen talibanerna norrifrån. Norra alliansen var en sammanslutning av gerillagrupper som var motståndare till talibanerna.
- Talibanerna störtades. En internationell fredsstyrka skickades till Afghanistan med soldater från bland annat Nato för att hålla ordning, men varken fredsstyrkan eller regeringen har kontroll över hela landet. Den internationella fredsstyrkan och amerikanska styrkor strider fortfarande mot flera väpnade grupper. Dessa består av talibaner och andra gerillagrupper men också av lokala klaner, narkotikaligor och kriminella gäng.
Källa: Nationalencyklopedin