Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Pinsamt” Tyskland och ”själviskt” Brasilien sågas i hemlanden – men i Mexiko och Schweiz är glädjen total

Från 2018
Manuel Neuer.
Bildtext Manuel Neuers comeback i landslaget har varit allt annat än optimal.
Bild: Valery Sharifulin/TASS/All Over Press

Söndagen skulle bli dagen då två sannolika finalister skulle inleda sitt VM. Men Mexiko och Schweiz klarade av att förstöra festen för både tyskarna och brassarna. I Mexico City snappade till och med seismologerna upp segerfirandet.

Hirving Lozano skrev in sig i de mexikanska fotbollshistorieböckerna på söndagen. PSV-yttern stod för matchens enda mål då Mexiko storskrällde och besegrade de regerande världsmästarna Tyskland med 1-0.

– En pinsam start på VM, skrev den tyska tidningen Bild efter nederlaget.

För Tysklands del var det den första gången på 36 år som landslaget åkt på knock redan i öppningsmatchen i VM. Men den tyska chefstränaren Joachim Löw har inte gett upp hoppet ännu.

– Vi kommer att avancera. Vi blickar framåt och ser ingen orsak att trycka på panikknappen. Vi har två matcher kvar av gruppspelet, konstaterar Löw efter drabbningen enligt BBC.

Motståndet? Sydkorea – och Sverige.

– Nu kommer de att vara extra revanschsugna, varnar SVT-experten Daniel Nannskog och får medhåll av kollegan Johanna Frändén:

– Det som oroar är vilken inställning Tyskland kommer ha mot Sverige i omgång två. Att Tyskland då måste ha en seger är inte roligt. Jag hade hoppats på ett omvänt resultat.

Jordbävning i Mexiko

För Mexikos del var segern över Tyskland den första sedan 1985, då mexikanerna vann över tyskarna i en träningsmatch. Då Lozano pangade in segermålet i den 35:e minuten registrerade mexikanska seismologer en smärre jordbävning i huvudstaden Mexico City – ”antagligen” på grund av målfirandet.

Enligt nyhetsbyrån AFP bröt segerfester ut ibland andra huvudstaden, Guadalajara, Toluca, Tijuana och Ciudad Juarez.

– Lozano för president! Lozano för president, skanderade anhängare i Mexico City enligt AFP – landet går till presidentval den 1 juli.

Mexikanska fotbollsanhängare firar.
Bildtext Mexikansk segeryra.
Bild: Mario Guzman / EPA-EFE / All Over Press

Chefstränaren Juan Carlos Osorio hyllar i sin tur lagandan.

– Den första halvleken var vi bättre. Sedan började de anfalla mer. Men vi visade att vår framtid är ljus. Vi spelade modigt och försvarade med hela hjärtat, säger Osorio efter matchen enligt BBC.

Brasilien besvikna på domaren

En av de absoluta guldfavoriterna, Brasilien, åkte i sin tur på ett överraskande kryss mot Schweiz.

Philippe Coutinho gav brassarna ledningen i den 20:e spelminuten med ett riktigt klassmål – men det var den schweiziska kvitteringen som Barca-mittfältaren ville snacka om efter matchen.

– De fick ett mål som inte borde ha blivit godkänt, säger Coutinho i SVT:s intervju efter matchen.

Philippe Coutinho.
Bildtext Philippe Coutinho var inte nöjd med domaren.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Enligt Coutinho – och många andra i det brasilianska landslaget – skuffade målskytten Steven Zuber brassen Miranda i ryggen före han nickade in bollen. Chefstränaren Tite är av samma åsikt.

– Det var en foul, konstaterar han efter matchen enligt BBC, men medger ändå att brassarnas insats lämnade mycket att önska.

– Vi lyckades inte sätta bollar på mål. Vi borde ha varit mer fokuserade och tvingat målvakten att jobba. Jag förväntade mig tre poäng så jag är allt annat än glad just nu, säger Tite.

Programmet är inte längre tillgängligt

Den brasilianska fotbollsskribenten Tim Vickery sågar i sin tur ett allt för själviskt landslag.

– Många kommer att vara besvikna över den schweiziska kvitteringen, men Brasilien har bara sig själv att skylla på. Neymar, som har kapacitet att göra fantastiska saker med bollen, var på tok för självisk. Den här turneringen kommer att bli ett test för hans temperament, säger Vickery till BBC.

Den schweiziska chefstränaren Vladimir Petkovic hoppas i sin tur att världen slutar underskatta hans mannar.

– Jag hoppas att man börjar ta oss på allvar nu. Våra insatser uppmärksammas inte alltid, vilket är synd eftersom vi har gjort väldigt bra ifrån oss. Vi visade nu att vi alltid tror på oss själva och att det leder till framgång, säger Petkovic.

Diskussion om artikeln