Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Anonyma Sverige inleder VM mot underskattade Sydkorea – vem ska stiga fram?

Från 2018
Uppdaterad 18.06.2018 14:41.
Programmet är inte längre tillgängligt

Två vana VM-resenärer som bjuder på allt för många frågetecken. Faran finns för att måndagens VM-bjudning river igång med ett riktigt sömnpiller. För vårt västra grannland är utgångsläget ändå oerhört simpelt: Sverige måste slå hårt och slå snabbt i Nizjnij Novgorod i dag.

Sverige – Sydkorea, grupp F

Nizjnij Novgorod-stadion, klockan 15.00. Matchen sänds i Yle TV2 och på Yle Arenan med svenskspråkigt referat av Antti Koivukangas.

Sveriges utgångsläge:

Man borde egentligen ge Sverige ett diplom redan nu. Är ett av tre lag som tog sig till VM-slutspelet ur den tredje lotttningskorgen och gjorde dessutom på både Hollands och Italiens bekostnad.

Sverige är en van VM-resenär, men har sällan kommit till ett mästerskap med så låga förväntningar. Gruppen är tuff, laget är anonymt men sammansvetsat och frågan är huruvida man kan nå åttondelsfinal genom att stänga ner och spela 0-0 tre gånger?

Det oaktat finns det kvalitetsspelare i den svenska truppen, Janne Andersson bakom bänken är en pragmatisk vinnarskalle som verkar ha fått ihop gruppen på ett bra sätt och resultatet i matchen Tyskland – Mexico har svängt rejält på förutsättningarna i en oviss grupp F.

Andreas Granqvist och Janne Andersson diskuterar.
Bildtext Janne Andersson och Andreas Granqvist.
Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press

Men vill Sverige vidare måste laget göra mål, något man inte lyckades med i 270 minuter uppladdningsfotboll mot Rumänien, Danmark och Peru före VM.

En andra plats i gruppen ger som bekant sannolikt en dejt med Brasilien i åttondelen.

Sydkoreas utgångsläge:

När vägen till VM för koreanerna gått förbi nationer som Laos, Kuwait, Qatar och Uzbekistan är det lätt att man tar till underskattning.

Kvaliteten på spelarna är ändå skaplig och där som Sverige vilat från två raka VM gör Sydkoreanerna redan sitt åttonde raka mästerskap. Ingen förväntar sig stordåd a la 2002, men ett avancemang från gruppspelet finns inom räckhåll.

Sydkoreas herrlandslag i fotboll.
Bildtext Bakom de stora stjärnorna är Sydkoreas trupp grå och anonym.
Bild: Ritchie B. Tongo / EPA-EFE / All Over Press

Shin Tae-Yong är relativt ny bakom tränarbänken och är en vän av anfallsglad fotboll, men verkar ännu inför premiären inte ha en susning om hur han ska matcha sitt lag. Hans Sydkorea har dessutom gått mållösa av planen i de två senaste matcherna inför VM.

Mycket ansvar vilar på Son Heung-Min, och kan Sverige klä av honom blir koreanerna uddlösa. Utöver Swansea-jubilaren Ki Sung-Yueng är det sen anonymt i spelartruppen, men stora frågetecken i försvaret.

Det mest sannolika är…

… att två försiktiga lag känner på varandra i 90 minuter och en initiativfattig och änglig tillställning går till historien som en match som inte går till historien.

Det mest osannolika är…

… en sprudlande fotbollsfest med hisnande tekniska prestationer, snygga mål och en fotbollsvärld som kollektiv andas ut efter en gastkramande gruppspelsklassiker.

Håll koll på i Sydkorea: Sydkorea

Det har nämligen omvärlden haft aningen svårt att göra under uppladdningen. Svenska medier rapporterar om ändrade tröjnummer, stängda träningar och genrep samt ett medvetet mixtrande med spelsystemet för att förbrylla potentiella motståndare.

Nu har däremot Sydkorea världens och motståndarnas ögon på sig.

Upp till bevis.

Håll koll på i Sverige: ”Foppa”

Någon måste kliva fram och axla ansvar.

Någon måste styra upp det spelmässiga för att få Sverige till farliga lägen på den sista tredjedelen

Den någon är Emil Forsberg från RB Leipzig.

Oberoende om han håller till mer ute till vänster eller halkar in centralt är han det spelmässiga navet som ska skapa svenska lägen.

Att tro att Sverige skulle gå in och dominera skottstatistiken i matcherna mot Mexico och Tyskland är utopi, Sverige måste slå hårt och slå snabbt i Nizjnij Novgorod idag.

Referentens tips

Vilan blir kort och tanken seglar redan vidare i gruppen för både Sverige och Sydkorea. Sverige kommer att få uppleva något som få lag fått uppleva i ett VM-gruppspel, ett Tyskland i en måstematch den 23 juni och med det i åtanke gäller det att ta poäng i dag.

Och poäng blir det efter 1–1.