Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Läge för stormvarning: Belgiens stjärnor ställs mot ivriga VM-nykomlingar

Från 2018
Uppdaterad 18.06.2018 17:27.
Programmet är inte längre tillgängligt

Panama gör i kväll sin första match i fotbolls-VM. Premiärmotståndet hör till de tuffaste i turneringen i form av Belgien, som vill göra det övriga favoriter misslyckats med hittills: Imponera.

Belgien – Panama, grupp G

Fisjt-stadion i Sotji, klockan 18.00
Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med svenskspråkigt referat av Janne Isaksson och expertkommentator Jens Mattfolk.

Belgiens utgångsläge: Förväntansfull

”Det Belgien saknar är troféer, det är allt.”

Michy Batshuayi sammanfattar stämningen inom belgisk fotboll just nu. Belgien har lyfts fram som en svart häst i mästerskapssammanhang redan länge – nu är det dags att leverera.

Laget osar av världsklass på alla positioner och är den sista av ett koppel guldkandidater att gå in i turneringen. Den enda favoriten som vunnit hittills är Frankrike, och det utan att övertyga. Nu har Belgien läge att bjuda på en stormvarning.

Panamas utgångsläge: Entusiastiskt

Det råder fullständig fotbollsfeber i Panama inför nationens första VM-match genom tiderna. Presidenten utlyste nationell helgdag när VM-platsen säkrades och flera av spelarna har sagt att de knappast kan hålla tillbaka tårarna när nationalhymnen ljuder ut i kväll.

Panamas herrlandslag i fotboll.
Bildtext Panama-truppen är taggad.
Bild: Ronald Wittek / EPA-EFE / All Over Press

Vilja och glöd kommer inte att saknas, däremot ligger Panama hästlängder bakom Belgien i individuell kvalitet. Panama är kanske VM:s mest defensivt inriktade lag och försöker stängda ner Belgiens spel.

De rutinerade panamanerna har vunnit en av sina sju senaste matcher och gjort ett mål på fem landskamper 2018. Dessutom skadade sig den största kreativa kraften Alberto Quintero för ett par veckor sedan. Panama har ingenting att förlora.

Håll koll på:

Belgien: Kevin De Bruyne
En av världens bästa fotbollsspelare, som Belgien inte helt lyckats klämma ut full effekt av ännu. Kort efter att Belgien (som första europeiska nation bakom Ryssland) säkrade sin plats i VM gav sig De Bruyne ut på en oväntad attack.

Manchester City-profilen – som får njuta av Pep Guardiolas coachning i klubbvardagen – kritiserade landslaget för avsaknad av en tydlig taktik och given uppställning. Press på förbundskaptenen Roberto Martinez att få sin mittfältsgeneral att glänsa i Ryssland.

Panama: Ramon Torres
Förkroppsligar kampandan i Panamas landslag. Mittbacksmonstret liknas med sin mäktiga rasta och kroppshydda främst vid en showbrottare i USA, där han satte den avgörande straffen när Seattle Sounders vann MLS-guldet 2016.

Lagets defensiva ledare flyttades upp på topp då Panama desperat jagade segermål mot Costa Rica i den avgörande kvalmatchen, vräkte in 2–1 – och blev nationalhjälte.

Referentens tips: 3–0 till Belgien

Nu kommer den första favoritutskåpningen i VM. Belgiens största VM-seger genom tiderna är 3–0 från Mexiko 1970. För motståndet då stod en centralamerikansk nykomling i El Salvador – nu går Panama samma öde till mötes i sin premiär 48 år senare.

Diskussion om artikeln