Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Testa gammal rätt på nytt sätt – buljongkokt svedjerova med krämig rågstuvning

Från 2018
Uppdaterad 05.02.2020 15:34.
Buljongkokt svedjerova med krämig rågstuvning - Spela upp på Arenan

Det är säkert få som hört om svedjerovan. Innan potatisen gjorde sitt intåg var den basföda i Norden och odlades som namnet säger på områden där man nyligen röjt och bränt mark.

Svedjerova kan ersättas med majrova som är lättare att få tag på. Majrovan har inte samma beska men kan tillredas på samma sätt. Fett är avgörande för att komma åt rovans beska och utveckla den fylliga smaken.

Ingredienser till 4 portioner:

  • 4 små svedjerovor
  • 100 gr smör
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl grönsaksbuljong

Gör så här:

  1. Skär av topp och botten på rovorna för bättre stekyta.
  2. Smält smöret i panna, lägg i rovorna tillsammans med rosmarin och vitlök.
  3. Slå på grönsaksbuljong. Låt rovorna puttra under lock tills de är mjuka, ca 30 minuter.
  4. Ta av locket, låt buljongen reducera till smörsky. Bryn rovorna på båda sidor och ös under tiden med smörskyn.

Servera de buljongkokta svedjerovorna på stuvad råg.

Vill du själv testa att odla svedjerova så hittar du tips och råd i en länk här under.

Svedjerova steks i en panna.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln