Att äga borg i Tyskland: ”Mer knekt än slottsherre”
För sina ägare kan de ibland vara en stor belastning. Dyra reparationer och höga driftskostnader kan för många slottsägare i Tyskland leda till att man måste sälja en älskad fastighet. För hugade köpare finns därför en stor marknad för borgar och slott.
En smal slingrande sandväg för upp från floden Rhen till borgen som tronar på en klippa ungefär hundrafemtio meter högre upp.
Väl uppe förstår man varför här har funnits en borg allt sedan 1300-talet. Från stället öppnar sig vida vyer över Rhendalen, både mot norr och mot söder.
Härifrån har man haft stenkoll på vem som rör sig på floden och ur försvarssynpunkt är stället inte heller fy skam.
De äldsta skriftliga beläggen för att det har funnits en borg på klippan härstammar från år 1316.
Under den här tiden gick borgen under namnet Faitzburg eller Fautsburg. Idag heter den Rheinstein.
I familjeägo sedan 70-talet
Sitt nuvarande namn fick borgen i samband med en nästan fullständig återuppbyggnad på 1820-talet.
Borgen hade då förfallit i flera hundra år och det som återstod var endast en slottsruin.
I tidens anda lät den preussiska prinsen Fredrik Vilhelm Ludvig bygga upp borgen enligt de föreställningar som under romantiken rådde om medeltiden. Prinsen ligger idag begraven under borgens kapell.
Borgen var i den preussiska adelssläktens ägo fram till att den tidigare österrikiske operasångaren Hermann Hecher år 1975 köpte borgen, som igen hade hunnit förfalla betänkligt.
Hermann Hechers son Markus är idag slottsherre och han driver verksamheten vid borgen tillsammans med sin fru, son, svärdotter och några anställda.
Kräver mycket av ägaren
Idag är borgen Rheinstein ett museum och familjen driver också en restaurang och hotellverksamhet.
– Att äga ett slott kräver nog en hel del kärlek av ägaren. Det kommer hela tiden till situationer som skakar en och kan göra en deprimerad, säger Markus Hecher.
Han syftar på situationer då delar av någon byggnad plötsligt hotar att rasa samman eller katastrofer som vädret i värsta fall kan ställa till med.
För samtidigt som borgen står på en underbar plats, är platsen också förstås samtidigt mycket utsatt för vädrets makter.
”Njuter för sällan”
Borgen ser idag mycket välskött ut och blommor och vinrankor pryder murar, terrasser och torn.
När familjen Hecher tog över Rheinstein för fyrtio år sedan var situationen ändå en helt annan.
– Min mamma svor i många år över min pappa för att han hade köpt borgen, skrattar Hecher.
– Här fanns på den tiden varken ett välfungerande värmesystem eller el och rinnande vatten.
Köpesumman var därför relativt låg, men under årens lopp har stora renoveringar slukat mängder av pengar och arbetstimmar.
Man borde väl samtidigt oftare bara sätta sig ner och njuta av den skatt man har
Att bo i en borg är enligt Hecher inte alltid så romantiskt som det kan verka.
– Med våra gäster brukar jag skämta att man är mer av en slottsknekt än en slottsherre. Man borde väl samtidigt oftare bara sätta sig ner och njuta av den skatt man har, säger Hecher.
Ett slott för under halvmiljonen
I de fall då slottet eller borgen blir en för stor belastning för sina ägare ringer telefonen hos Matthias Helzel.
Han är mäklare på en fastighetsförmedling som har specialiserat sig på historiska fastigheter, det vill säga i första hand slott och borgar runtom i Tyskland, men också i utlandet.
– Vi har för tillfället ungefär femtio objekt till salu. En del är listade i vår katalog, men många affärer sköts också helt diskret, säger Helzel.
Med diskret menar han att varken säljare eller köpare vill ha alltför mycket offentlighet för affären.
Det här hänger ofta ihop med att slotten och borgarna sätter sin prägel på de orter där de står och många vill därför undvika att affären blir ett samtalsämne eller till och med en skandal på orten.
Och ofta handlar det också om stora pengar. I objektkatalogen som Helzel visar upp kostar den dyraste borgen 7,5 miljoner euro.
– Ett enkelt litet slott kan man få för under 500 000 euro, men då måste man nog räkna med att skjuta in pengar för renoveringen. För det priset får man nog inget som skulle vara i perfekt skick, säger Helzel.
Kostnader kan överraska
Att drömmen om ett eget slott eller en egen borg också kan utveckla sig till en mardröm har Matthias Helzel också erfarenhet av.
– Förr hände det faktiskt att de nya ägarna underskattade vad det kostar att bygga om för att till exempel öppna ett hotell. Kostnaderna exploderade och det kom i värsta fall till tvångsauktioner.
– Idag kan man ty sig till så många goda rådgivare inom den här sektorn att det nog sällan blir några problem, säger Helzel.
Han betonar också att renoveringar och driftskostnader i dagens läge sällan leder till några större överraskningar.
Alla som idag säljer sina slott och borgar gör det ändå ingalunda av ekonomiskt tvång.
Enligt Helzel handlar det ofta om generationsskiften, där den yngre generationen inte längre vill bo i ett gammalt slott som dessutom eventuellt ligger långt ute på landet.
Han har också en hel del kunder som helt enkelt bara vill bryta med sitt nuvarande liv och slippa den mentala bördan av att vara slottsägare.
– En del kunder vill bara bli av med fastigheten och bryr sig inte om vem som köper den. Andra kan igen vara mycket noggranna i valet av nya ägare.
– I de här fallen ordnar vi möten där köpare och säljare träffas för att ta reda på om det finns ett förtroende mellan de båda parterna och om det kan komma till en affär, säger Helzel.
Inga planer på att sälja
Borgen Rheinstein vid Rhenfloden är i alla fall inte till salu. Inom familjen har man redan kommit överens om att sonen tar över borgen.
Markus Hecher tror inte heller att borgen skulle vara så lätt att sälja.
– Vi har ingen bilväg ända fram. Vill man hit upp måste man gå den sista biten, säger Hecher.
Att få upp alla varor till borgen och restaurangen kräver därför att man lastar dem på en liten trädgårdstraktor eller att man använder en varuhiss på skenor.
– Vi har också vissa begränsningar när det kommer till el och vatten, så det går till exempel inte att bygga ut övernattningsverksamheten hur mycket som helst, säger Hecher.
Han har stor förståelse för att det finns slottsägare som vill bli av med sina fastigheter.
– Vi kan förstås dra stor nytta av borgens läge. Rhendalen är ett populärt turistmål, men många tyska borgar ligger långt bort från de viktigaste turistrutterna och då kan det förstås vara svårt att hitta en ekonomiskt lönande verksamhet.
– Hela familjen älskar den här borgen och brinner för att arbeta med det här. I de stunder då det kan kännas lite tungt med en stundande renovering har vi ett stort stöd av varandra, säger Markus Hecher.