Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

UNHCR: "Det är världens fattigaste länder som bär flyktingbördan och inte Europa"

Från 2018
Uppdaterad 29.06.2018 11:25.
Rohingyer köar för nödhjälp i Ukhiya, Bangladesh på lördagen 16.9.2017.
Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH

Samhällsdebatten i Europa kan ge en bild av att det är den världsdelen som bär den största flyktingbördan i världen. Men så är det inte. Nästan alla flyktingar finns i de fattigaste länderna med de allra minsta resurserna.

Det lyfter FN:s flyktingkommissariat UNHCR upp i sin årliga rapport om de globala trenderna gällande flyktingläget.

Antalet människor på flykt i världen fortsätter att öka för femte året i rad.

68,5 miljoner människor var år 2017 på flykt av olika anledningar, antingen inom det egna landets gränser eller i ett annat land.

Det är drygt tre miljoner fler än året innan, 2016.

Av dem är drygt 16 miljoner nya flyktingar, sådana som lämnade sina hem under 2017. Den allra största delen är därmed sådana som har varit på flykt i flera år.

flyktingar i läger i Demokratiska republiken Kongo
Bildtext Inbördeskrig och förföljelse driver tusentals kongolesiska kvinnor och barn på flykt
Bild: © UNHCR/Colin Delfosse

De största flyktingkriserna i världen orsakas just nu av krisen i Demokratiska republiken Kongo, kriget i Sydsudan och i Syrien samt Rohyinga-folkets flykt från Burma till Bangladesh.

Också från Afghanistan och Somalia är många på flykt på grund av långvariga konflikter och krig.

De fattigaste bär den tyngsta bördan

UNHCR lyfter i sin årsrapport fram att det är de fattigaste länderna som globalt bär den största bördan.

85 procent av alla flyktingar finns i tredje världen.

Ett annat faktum som ofta förbises, påpekar UNHCR, är att de flesta flyktingarna i världen är så kallade internflyktingar, det vill säga sådana som inte kan bo kvar på hemorten.

Läget i bland annat Demokratiska republiken Kongo är just sådant.

flygbild på flyktingläger i Bangladesh
Bildtext Flyktingläger i Bangladesh
Bild: © UNHCR/Roger Arnold

Majoriteten av världens flyktingar bor i städer och inte i traditionella flyktingläger.

Över hälften av alla människor på flykt är barn som ofta flyr ensamma, utan sina föräldrar eller annan släkt.

- I år tvingas en människa fly varannan sekund. Det här är otroligt oroande siffror, säger Caroline Bach som är UNHCR:S talesperson i Nordeuropa.

- Över hälften av dem är dessutom barn. Flyktingar hör ju till världens mesta utsatta grupper. Och att då barnen är en så stor andel av de här människorna har ju en enorm påverkan på hela världens framtid.

-Det här är barn som ofta inte får gå i skolan eller får sjukvård som de borde. Det är inget liv som något barn borde ha, utan det här visar hur extremt svårt läget är och hur viktigt det är för länderna att arbeta tillsamman för en lösning, säger Bach.

Inget land kan klara krisen ensamt

- Vi befinner oss vid ett vägskäl där världen behöver gå in för nya lösningar så att ett enskilt land eller region inte ensamt behöver klara av situationen, konstaterar chefen för FN:s flyktingkommissariat Filippo Grandi.

Han ser ändå vissa ljuspunkter. Fjorton länder har frivilligt gått med i ett arbete med en ny global flyktingpolitik och frågan ska upp också i FN:s generalförsamling.

Caroline Bach på UNHCR påpekar att det finns många sätt att hjälpa de länder som får ta en orimligt stor del av världens flyktingbörda.

- Det går att hitta flera lagliga sätt för människor att komma i trygghet. Det kan handla om att ta emot flera kvotflyktingar, men även studentvisum, arbetsvisum, familjeåtförening - det finns flera sätt som människor kan ta sig i säkerhet utan att riskera sina liv på livsfarliga vägar, betonar Bach.

flyktingflicka
Bildtext flyktingflicka från Rohynga-folket
Bild: © UNHCR/Andrew McConnell

Den verkliga lösningen på flyktingkrisen i världen vore ändå ett slut på krig och konflikter. Där finns just nu inte så mycket ljus i tunneln.

Endast en bråkdel av alla på flykt kan återvända till sina hemländer och då de gör det kommer de ofta hem till en krigsdrabbad och utarmad hemort.

Artikeln uppdaterades klockan 9.55 med citat av Caroline Bach som är talesperson för UNHCR i Nordeuropa