Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Irakiska polisen vägrade ta emot tre irakier som tvångsavvisats från Finland

Från 2018
Irak Airways flygplan på Bagdads flygplats i oktober 2014.
Bildtext Irak Airways flygplan på Bagdads flygplats i oktober 2014.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Tre irakiska asylsökande med temporära finländska resedokument har enligt uppgifter till Yle skickats tillbaka till Finland då den finländska polisen försökte föra dem tillbaka till Irak.

Yle har fått informationen från Yasmin Yusuf som är aktivist inom ett nätverk som hjälper asylsökande. Han säger att de tre personerna hade fått negativt asylbesked och vägrade att frivilligt återvända till Irak.

Yusuf säger att de tre personerna var ombord på två flyg från Finland till Bagdad förra veckan. Irak ville inte ta emot dem. Den irakiska polisen vägrade ta emot irakierna eftersom de hade meddelat att de inte återvänder frivilligt och eftersom de saknade pass.

Den finska polisen bekräftar händelseförloppet men ger inga fler detaljer. Polisen utreder frågan.

- Detta har hänt. Ärendet är öppet och vi ger inga fler uppgifter eller specificeringar. Vi utreder frågan, säger överkommissarie Liisa Lintuluoto vid Helsingfors polisinrättning.

Finland har tidigare framgångsrikt avvisat asylsökande till Irak trots att de har saknat pass. Polisen har försett dem med tillfälliga dokument för att kunna föra dem till ursprungslandet.

Yusuf säger sig ha hört att de danska myndigheterna råkat ut för någonting liknande då de försökt tvångsavvisa asylsökande till Irak.

Finland saknar ett avtal med Irak om att skicka asylsökande tillbaka till Irak.

Artikeln är baserad på Yle uutisets artikel skriven av Eero Mäntymaa.

Irakisk familj

Irakisk sjubarnsfamilj inte längre i slutet förvar

Familjen satt fyra veckor i förvar.

Diskussion om artikeln