Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Källor till Yle: Valfriheten i vården skjuts framåt med ett år

Från 2018
Uppdaterad 18.06.2018 15:20.
Regeringens presskonferens om vårdreformen - Spela upp på Arenan

Flera källor bekräftar för Yle att valfriheten i vården skjuts framåt med ett år. Dessutom utökas möjligheterna för landskapen att få mera pengar om krissituationer uppstår, enligt regeringens svar som har läckt till Helsingin Sanomat.

Regeringen kommer att informera om sitt bemötande, det vill säga sitt svar till social- och hälsovårdsutskottet klockan 15.30.

Uppgifter ur bemötandet har redan läckt till flera medier. Yle Uutiset skriver att flera källor bekräftar att valfriheten i vården skjuts framåt med ett år. Det innebär att de nya social- och hälsovårdscentralerna skulle starta år 2022.

Samlingspartiets nyckelfråga skjuts fram

För Samlingspartiet har det varit viktigt att valfriheten skulle förverkligas så snart som möjligt. Nu ser det ut som om de av Centern framdrivna landskapen förverkligas tidigare än valfriheten.

Å andra sidan skulle de landskap som anser sig vara färdiga att förverkliga valfriheten tidigare kunna ansöka om det, enligt HS.

Landskapen ska kunna ansöka om mera pengar

Helsingin Sanomat rapporterar dessutom att regeringen förelår fler uppluckringar då det gäller att det omtalade taket för landskapens kostnadsökningar. Taket för kostnadsökningarna kommer alltjämnt att vara 0,9 procent.

Om flera landskap däremot konstaterar att finansieringen inte räcker till, så att det handlar om ett "systemfel", kan staten utöka sina statsandelar till landskapen, skriver HS.

Om bara ett enskilt landskap har problem med för små resurser i förhållande till uppgifterna kan landskapet ansöka om tilläggsfinansiering.

Orsaken till regeringens uppmjukade linje är kritiken från grundlagsutskottet, som anser att landskapen måste garanteras tillräckliga finanser för att sköta social- och hälsovården.

Pressträff i eftermiddag - bemötandet offentligt på tisdag

Svenska Yle berättar mera om innehållet från regeringens pressträff i eftermiddag. Social- och hälsovårdsutskottet meddelar att bemötandet kommer att ges offentlighet klockan 8.00 på tisdagen.

Diskussion om artikeln