Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Simbassänger och golfbanor stjäl vatten av lokalbefolkningen - här är några ohållbara saker turister gör

Från 2018
Uppdaterad 19.06.2018 13:45.
Barn åker vattenrutschkana.
Bildtext En vinst för turisterna eller en förlust för lokalbefolkningen?
Bild: Mostphotos

Vid det här laget förstår de flesta att flygresor är ett växande miljöhot, men det finns fler element av resandet som är ohållbara och som du kanske inte har tänkt på tidigare.

Svenska Yle granskar under veckorna före och efter midsommar allas vårt resande och turistande. Hur kan man bli en smart turist som varken belastar miljön eller något annat mer än nödvändigt, då man ser sig om i världen?

Flygresor och hur de påverkar miljön är ett ämne som har varit på tapeten redan länge.

Om man väljer att flyga så är det bättre att välja ett direktflyg än en resa med många mellanlandningar, säger Mia Halmén, ordförande för föreningen Reilu matkailu.

Generellt är det inte en positiv sak att köpa en hel resa i sitt hemland

Mia Halmén

Orsaken bakom att det är bättre att välja direktflyg är att största delen av utsläppen uppstår när planet lyfter - ju fler lyft, desto skadligare för miljön.

Tänker du på vattenkonsumtionen?

Eftersom en turist ofta har betalat rejält för sin vistelse så unnar hen sig långa duschar. Simbassängen svalkar skönt när solen står i zenit, och ljudet av syrsor ligger som en ljudmatta i den gröna, bevattnade trädgården.

När nordbor vill resa till värmen är det oftast torrperiod på resmålet.

Då drabbas många länder av vattenbrist och då är det oftast lokalbefolkningen som drabbas värst.

- Turistnäringen använder generellt mycket vatten, säger Halmén.

En annan vattenkonsumerande underhållningsform under semesterresorna är golf. I Thailand kan en genomsnittlig golfbana på ett år sörpla i sig lika mycket vatten som 60 000 personer använder på landsbygden i landet, enligt siffror från organisationen Schyst resande.

Golfgreenen är i skick vid Bodom gård.
Bildtext En golfbana kräver vatten för att hållas grön.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Man kan fundera på om man nödvändigtvis behöver bo på ett hotell med en egen simbassäng eller om man kanske kan simma i havet eller i en gemensam bassäng, säger Halmén.

Vet du vart dina pengar går?

Begreppet hållbar turism är mer än bara ett miljötänk. För att turismen ska kunna vara hållbar på en ort behöver också ortsbefolkningen få ut något av den.

På större charter-öar tillhör många av hotellen multinationella hotellkedjor, och deras inkomster behöver inte nödvändigtvis gå till det lokala samhället.

Miljöarbetet på din europeiska semesterort kan vara helt annorlunda - eller obefintligt - än miljöarbetet hemma. Skribenten påtalar inkonsekvensen i miljöarbete inom EU. Bild: YLE/Sampo Soveri
Bildtext Stranden är bättre att bada vid än poolen om man tänker på miljön.
Bild: YLE/Sampo Soveri

Det krävs lite jobb av en turist om man vill se till att de pengar man spenderar verkligen stannar hos lokalbefolkningen.

- Generellt är det inte en positiv sak att köpa en hel resa i sitt hemland. Då finns det nog en poäng i att fundera om pengarna går till rätt adress, säger Halmén.

Med tanke på hotell, så rekommenderar Mia Halmén att man väljer ett lokalägt hotell.

Man kan boka rummet direkt via hotellet. Om man använder många andra tjänster så lämnar en del pengar halvvägs, säger Halmén.

Turismen och kulturen - passar de ihop?

Européerna har längs med historien spridit sin kultur över hela världen, på bekostnad av andra kulturer. Man kan undra om turismen är en fortsättning på det. En hållbar turism innebär också att man tänker i sådana banor - hur påverkar turisternas närvaro resmålets egen kultur?

Enligt Mia Halmén är ändå inte nya kulturella intryck alltid ett negativt fenomen. Många turister vill ändå uppleva autentiska kulturer och kulturer som skiljer sig från den egna.

Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att i förväg ta reda på vart det är man är på väg

Mia Halmén

Det kan också vara respektlöst att hoppas att platser i världen skulle ha stannat i tiden och inte utvecklats.
En utveckling för ofta med sig ett välmående och en ekonomisk självständighet, säger Halmén.

Turismen kan ändå trycka ner lokala seder och bruk för att platserna bättre ska lämpa sig för turisterna.

- Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att i förväg ta reda på vart det är man är på väg, säger Halmén.

Kvinna sitter under ett parasoll på en sandstrand.
Bildtext Behovet av sol och värme kan vara på bekostnad av många olika saker.
Bild: Mostphotos

Vill man stödja en hållbar turism ska man respektera lokal kultur och läsa på lite. Finland är inte världens hetaste turistmål - något som kan göra att finländarna har en dålig bild av den störande sidan av turismen.

Speciellt i Lappland kan man börja se de störande elementen av turismen. Men problemen existerar inte på samma sätt i Finland som på andra ställen i världen.

Vi efterlyser tips på hur man reser hållbart

Svenska Yle kommer de närmaste veckorna att syna vårt resande och turistande i sömmarna och fundera på vad var och en kan göra för att bli en smart(are) turist!

Har du själv rest mycket i ditt liv eller har du hittat på saker som minskar ditt avtryck under resorna? Kommentera gärna nedan!

Formuleringen "under veckorna 27 och 28" i näst sista stycket ändrades klockan 15.31 till "de närmaste veckorna"

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln