Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vad gav samtalen på Gullranda vid handen? Vi sammanfattar i tre punkter

Från 2018
Uppdaterad 18.06.2018 22:48.
gullranda

Årets Gullrandadiskussioner avslutades under högtidliga former med ett anförande av FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Guterres började med att påpeka att det inte funnits en tid då det gått bättre för världen än nu.

Visserligen räknade Guterres också upp en lång lista på utmaningar som vi står inför just nu: konflikter, ojämlikhet, klimatförändringen och cybersäkerheten, för att nämna några.

Optimismen i Guterres budskap gick ändå inte att ta miste på: det är mycket som blir bättre även om vi inte alltid märker av det i vår vardag.

Budskapet kom väl till pass efter söndagens och måndagens diskussioner som till stor del präglades av en oro över det internationella systemets och den liberala världsordningens framtid.

Vilka tankar väckte årets Gullrandadiskussioner i övrigt? Vi sammanfattar i tre punkter.

1. Oron över det internationella systemet är utbredd och den är genuin

Temat för årets diskussioner var det internationella systemet och dess framtidsutmaningar.

Det är en fråga som Niinistö talat om vid flera tillfällen under sin presidentperiod.

Abstrakt, högtravande och verklighetsfrånvänt, kan någon tycka.

Med tanke på den utveckling vi fått bevittna under de senaste veckorna och månaderna kändes temat för diskussionen ändå högst angeläget.

Hur går det för små länder som Finland eller Sverige i ett spel där den starkes regler gäller? Det är en tanke man ogärna tänker till slut.

2. Hur ser framtiden ut för Europa?

Även om diskussionen i Gullranda handlade om det internationella samfundet i stort så kretsade en stor del av diskussionen kring EU:s framtidsutmaningar.

Om EU finns det mycket att orda om just nu. Det brittiska utträdet skakar om unionen i sina grundvalar samtidigt som orosmolnen hopar sig kring grundarlandet Italiens framtid.

Till på köpet har flyktingpolitiken skapat en storm inom den tyska regeringen som i värsta fall kan driva EU:s största land in i en regeringskris.

Inte att undra på att många av deltagarna uttryckte oro över framtiden för EU och dess medlemsländer.

Det råder rörande enighet om att EU:s röst måste höras starkare och att en internt stridig union är en svag union.

Vägen till en mer harmonisk tillvaro inom unionen lär ändå vara lång.

3. De mest missnöjda hörs inte på Gullranda

”Låt oss utmana varandra, men också lyssna på varandra” sade president Niinistö då han öppnade Gullrandadiskussionerna på söndagen.

Att diskussionerna som fördes inför publik var både artiga och belevade gick inte att ta miste på. Deltagarna såg det tydligen för gott att fokusera på frågor som förenar, snarare än frågor som splittrar.

I ett samhälleligt debattklimat som kännetecknas av motsättningar och övertramp är det ett nöje att lyssna på en diskussion som förs på ett uppbyggligt sätt.

För att komma åt de djupa samhällsklyftorna och motsättningarna får man ändå söka sig längre än till somriga Nådendal.

Diskussion om artikeln