Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fritt fram att bygga badhotell på Versö i Pyttis – byaföreningens besvär gick inte igenom i domstol

Från 2018
Karta över Versö och Pyttis Broby
Bild: Yle

I många år har det varit tal om att bygga ett badhotell på Versö i Pyttis, men byaföreningen besvärade sig mot planerna för ett par år sedan.

Stranddetaljplanen som ska göra det möjligt att bygga ett badhotell på Versö på Mogenpört i Pyttis förblir i kraft.

Byaföreningen på Mogenpört har kritiserat badhotellets tilltänkta plats och ansökte om besvärstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen. Nu är det klart att föreningen inte får besvärstillstånd.

Pyttis kommun godkände detaljplanen i augusti 2016. Förra hösten förkastade Östra Finlands förvaltningsdomstol de tre besvär som lämnades in mot planen.

I sitt besvär anser byaföreningen bland annat att planen står i konflikt med landskapsplanen. Enligt byaföreningen har man dessutom tänkt bygga badhotellet för nära stranden.

Internationell aktör drog sig ur

Det har varit tal om att bygga ett badhotell på Versö i många år.

Kommunen förhandlade länge om att utveckla projektet tillsammans med en internationell aktör, men aktörer drog sig ur då detaljplaneringsprocessen drog ut på tiden.

Kommunen har undertecknat ett utvecklingsavtal om badhotell med en brittisk planeringsbyrå. Dessutom har det funnits planer på att göra området till en plats för naturturism.

Artikeln baserar sig på Kylpylähotellin mahdollistava kaava jää voimaan Pyhtäällä – KHO torppasi kyläyhdistyksen valitusluvan skriven av Miina Sillanpää och Valtteri Kykkänen.

På andra språk

Diskussion om artikeln