Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sex män sköts i centrala Malmö - tre döda

Från 2018
Uppdaterad 19.06.2018 11:42.
Två kvinnliga poliser bevakar ett avspärrat område. I bakgrunden står flera polisbilar.
Bild: EPA-EFE/Johan Nilsson/TT SWEDEN OUT

Tre män skadades och tre dödades i skottlossning vid ett internetcafé i centrum av Malmö på måndag kväll. Enligt polisen finns ännu ingen misstänkt för dådet.

- Jag hade fönstret öppet, så hör jag hur det smattrar, riktigt högt. Det lät som minst 15-20 skott och som att det kom från ett automatvapen, berättade Jonathan Burhoff för Aftonbladet.

- Folk skrek något av det jävligaste. Då fattar jag direkt att något allvarligt har hänt, tillade Burhoff.

Burhoff bor alldeles i närheten av det internetcafé på Drottninggatan i centrala Malmö där skjutningen inträffade strax efter klockan 20 på kvällen, svensk tid.

Caféet ligger mindre än hundra meter från polishuset, så polisen var snabbt på plats. Några av de skottskadade männen hann ändå föras till sjukhus i privata bilar innan ambulanserna hann fram.

Aftonbladets reporter Patrik Lundberg beskriver det aktuella området som ett lugnt område i centrala Malmö, där det passerar tusentals människor hela tiden. Enligt honom är det ovanligt med oroligheter just där.

En del av offren kända av polisen sen tidigare?

- Någon eller några har antingen skjutit från en bil eller en fast plats mot personer som har befunnit sig utanför internetcaféet, konstaterade Thomas Paulsson, polisens yttre befäl på plats för Sveriges radio på måndag kväll.

Polisen spärrade sedan av delar av Drottninggatan och polis placerades också ut vid entrén till akuten på sjukhuset i Malmö.

Två poliser undersöker skotthål i ett fönster. Framför fönstret står också byggställningar.
Bild: EPA-EFE/JOHAN NILSSON SWEDEN OUT

Under natten lät polisen meddela att två män, en 18-åring och en 29-åring, avled av sina skador på sjukhuset och att deras anhöriga har underrättats.

På tisdag morgon kom beskedet att ytterligare en man i 20-årsåldern avlidit.

Både Aftonbladet och Expressen uppger att åtminstone en - eventuellt tre - av de män som sköts är kända av polisen sen tidigare.

Polisen vill inte berätta om vilka som har skjutits, men säger att det inte finns någon anledning för allmänheten att oroa sig.

Brottsrubriceringen kommer att bli mord och försök till mord.

- Skjuter man mot folk på öppen gata med vapen så finns det inget annat än försök till mord, säger Stephan Söderholm, presstalesman vid polisen.

Polisen vill inte ännu säga om de har någon direkt misstänkt för dådet.

Två poliser undersöker något på marken vid några byggställningar.
Bild: EPA-EFE/Johan Nilsson/TT SWEDEN OUT

Källor: SR, Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Sydsvenskan

Artikeln uppdaterades 19.6.2018 klockan 9.57 med uppgiften att en tredje person avlidit.

Diskussion om artikeln