Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dagens tidiga VM-match: Colombia vill upprepa bragden – räcker 72 dagar för Japan?

Från 2018
Programmet är inte längre tillgängligt

Colombia har stommen kvar från laget som stod för nationens främsta fotbollsbedrift i VM 2014. Öppningsmotståndare i Ryssland är Japan, som omgärdas av frågetecken.

Colombia – Japan, grupp H
Mordovia Arena i Saransk klockan 15.00
Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med svenskspråkigt referat av Janne Isaksson.

Colombias utgångsläge: Smaskigt

Colombias färd tog slut först mot värdnationen i VM-kvartsfinalen för fyra år sedan. Förbundskaptenen Jose Pekerman är kvar och har plockat med sig stommen från Brasilien till Ryssland – och därtill några intressanta tillägg.

Framför allt framåt har Colombia mycket kvalitet och tacksamt med VM-rutin i bland annat James Rodriguez, som korades till skyttekung med sex fullträffar senast, men även i Radamel Falcao som VM-debuterar.

José Pekerman följer lagets uppladdning.
Bildtext José Pekerman följer lagets uppladdning.
Bild: RUNGROJ YONGRIT / EPA / All Over Press

Orosmomenten finns i backlinjen och mellan stolparna där David Ospina fått väldigt sparsamt med ansvar i Arsenal under de senaste åren.

Japans utgångsläge: Rörigt

Förbundskaptenen Vahid Halilhodžić bråkade med spelare och fick sparken i april. Förbundets tekniska direktör Akira Nishino tog över och har haft 72 dagar på sig att försöka sy ihop de sargade leden.

Japan hade fyra förluster och ett kryss på sina fem senaste matcher före en efterlängtad seger med siffrorna 4–2 över Paraguay i VM-genrepet, men förväntningarna på hemmaplan är inte höga.

– Realistiskt sett skulle det vara en framgång för oss att ta oss till åttondelsfinal, medgav mittbacken Maya Yoshida i Fifas intervju inför öppningsdusten.

Håll koll på:

Colombia: Radamel Falcao

Som 32-åring får Radamel Falcao äntligen göra VM-debut. Han missade äventyret i Brasilien på grund av knäskada och hade efter turneringen ett par misslyckades säsonger i England – men har nu fått en nytändning.

Nu leder alla tiders colombianska landslagsskytt sitt kära Colombia till VM i egenskap av lagkapten.

– Jag har visualiserat att jag gör mål i VM många gånger. Jag säger inte hur många, men många, skrattade Monacoanfallaren dagen före premiären.

Japan: Makoto Hasebe

Japans tidigare förbundskapten Alberto Zaccheroni har sagt att han bara jobbat med två verkliga lagkaptener: Paolo Maldini och Makoto Hasebe.

Japanerna tränar på VM-gräset i Saransk.
Bildtext Japanerna tränar på VM-gräset i Saransk.

Den 34-årige landslagsikonen är det bultande hjärtat centralt i Japans maskinrum. Har spelat elva säsonger i Tyskland och firade den gångna säsongen cuptitel som Lukas Hradeckys lagkapten i Eintracht Frankfurt.

I nyckelroll för att stänga ner bolltillförseln till Falcao.

Snackisen: James vad

För fyra år sedan tog han fotbollsvärlden med storm och var under ett par veckor namnet på allas läppar. Efter några jobbiga säsonger i Real Madrid har klubbkarriären tagit ny fart i Bayern München – men klarar James Rodriguez av att spela i dag?

Radamel Falcao och James Rodriguez under ett träningspass.
Bildtext Radamel Falcao och James Rodriguez Colombias träning.
Bild: RUNGROJ YONGRIT / EPA / All Over Press

I det colombianska landslaget vilar ett tungt lass på Rodriguez axlar och han var direkt inblandad i tio mål på tretton kvalmatcher (gjorde själv sex, spelade fram till fyra).

Samtalsämne nummer ett på hemmaplan har därmed inför Japanmatchen varit Rodriguez vänstra vad som i värsta fall kan stoppa talismanen från medverkan.

Referentens tips: 2–0 till Colombia

Japan har släppt in två mål fyra matcher i följd och håller inte för den colombianska anstormningen. Colombia har några varierande landslagsår bakom sig men visade klass i 3–2-segern borta över Frankrike i våras.

Falcao nätar dubbelt och Colombia får en drömstart på VM.

Diskussion om artikeln