Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finansministeriet stängde av 20 förtroendevalda i Kittilä – beslutet i kraft medan rättegången mot dem pågår

Från 2018
Uppdaterad 19.06.2018 14:18.
Kommunhuset i Kittilä
Bildtext Kommunhuset i Kittilä.
Bild: Yle/Annu Passoja

Finansministeriet har beslutat att omedelbart stänga av 20 förtroendevalda i Kittilä kommun fram till dess att åtalen mot dem har behandlats i domstol.

Trovärdigheten och tillförlitligheten för beslutsfattandet i kommunen äventyras enligt ministeriet om de åtalade skulle fortsätta att sköta sina förtroendeuppdrag. Därför är det enligt ministeriet nödvändigt att stänga av de åtalade.

Beslutet träder i kraft omedelbart meddelar Finansministeriet. Ministeriet motiverar beslutet med att åtalen är exceptionella och handlar om allvarliga misstankar om missbruk av tjänsteställning.

De förtroendevalda är åtalade för grovt missbruk av tjänsteställning och en del av dem också för missbruk av tjänsteställning, arbetarskyddsbrott och diskriminering i arbetslivet.

Hänvisar till rättsstatsprincipen

Åtal riktade mot myndighetspersoner är enligt ministeriet alltid allvarliga med tanke rättsstatspricipen.

Avstängningen är nödvändig också med tanke på den utredning som gjorts av en särskild utredningsgrupp, anser ministeriet. Enligt utredningen är beslutsfattandet inom kommunen i kris och läget inom kommunen allvarligt.

Ministeriet tar inte ställning till de åtalades eventuella skuld.

Kommunfullmäktige i Kittilä beslutade den 26 mars att de åtalade inte ska avstängas för den tid som rättegången pågår.

Kommunfullmäktiges ordförande bestört

Kommunfullmäktiges ordförande Aki Nevalainen (VF) säger sig vara bestört över ministeriets beslut. Elva fullmäktigeledamöter och fyra suppleanter är nu avstängda i och med ministeriets beslut. Nevalainen är inte en av dem.

Flera av de åtalade planerar enligt Nevalainen att vända sig till Norra Finlands förvaltningsdomstol för att få ett åtgärdsförbud mot ministeriets beslut.

Åtalen mot de förtroendevalda har att göra med inköpet av Levi Ski Resorts liftanläggningar år 2013. Dåvarande kommundirektören Anna Mäkelä bad polisen utreda Levi Ski Resorts vd:s affärer. Bolagets styrelse hade tidigare sagt upp vd:n Jouni Palosaari på grund av oklarheter i anbudstävlingen för liftanläggningarna.

De kommunala beslutsfattarna blev missnöjda med Mäkeläs åtgärder hon sades upp i november 2014. Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att uppsägningen var lagstridig.

Jouni Palosaari blev för sin del frikänd vid tingsrätten i Lappland förra veckan.

Rättelse: skidlift, inte -hiss som stod skrivet tidigare.

Kittiläs kommunvapen.

Hur hamnade Kittilä i historisk kommunkris?

Många förtroendevalda är brottsmisstänkta.

Diskussion om artikeln