Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Allsångsaktuella Pernilla Wahlgren: Hemma hos oss blir det drama och tjafs ibland, men tittarna gillar ärligheten!

Från 2018
Uppdaterad 24.07.2018 10:43.
Pernilla Wahlgren fotad uppe vid Sollidenscenen på Skansen.
Bild: SVT / Janne Danielsson

Pernilla Wahlgren är redo för sommarens femte Allsång på Skansen. Efter årtionden som artist och skådespelare har hon på senare år också blivit reality-stjärna i populära programmet Wahlgrens värld. Övriga gäster i veckans allsång är Amanda Ginsburg och Sannex.

Det är något av en utmaning att komma på saker som Pernilla inte skulle ha gjort under sin karriär.

Hon har spelat spökbarn i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander, deltagit flera gånger i Melodifestivalen, utsetts till Sveriges sexigaste tjej, gjort reklam för schampo och startat upp ett eget klädmärke.

Frågan är ändå om hon inte har har lagt i en högre karriärväxel än någonsin tidigare under de senaste åren, då Pernilla också blivit reality-stjärna i omåttligt populära Wahlgrens värld.

- Det är ju unikt att ha en familj där så många är aktiva inom branschen, och att det dessutom går så bra för allihopa! När jag går ut på stan kommer folk fram och vill hälsa till Benjamin eller Bianca, ja för att inte tala om till min mamma, som de tycker är så härlig!

Bloggare, filmstjärnor, artister

Pernillas mamma är den legendariska skådespelerskan Christina Schollin, som har blivit mångas favorit då hon som 80-åring synts i Wahlgrens värld. Den finländska publiken minns henne som Margareta Öhman i kultförklarade tv-såpan Varuhuset från 1980-talet.

Tre kvinnor i olika åldrar poserar bakom soffa
Bildtext Pernilla med dottern Bianca och mamma Christina
Bild: All Over Press

Dottern Bianca Ingrosso har i sin tur blivit en av Sveriges största bloggare och influencers, medan sonen Benjamin senast syntes på scenen i Lissabon, då han representerade Sverige i Eurovision Song Contest.

Lägg till några framgångsrika morbröder och ingifta fastrar och en någorlunda överskådlig bild av den explosiva klanen Wahlgren-Ingrosso börjar ta form.

Programmet är inte längre tillgängligt
Allsång på Skansen 2018 - Pernilla Wahlgren - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nervös på förhand, men showen slutsåld

I centrum för allt står Pernilla själv. Nu dessutom aktuell med en alldeles egen show, där hon generöst bjuder både på skratt och gråt då hon blickar tillbaka på sitt tidvis turbulenta liv.

- Jag var otroligt nervös, undrade om någon verkligen skulle vilja komma och se en show som handlar bara om mig. Men nu har vi kört för utsålda hus varenda föreställning! Jag har dessutom världens bästa gäng med mig på scenen.

Kvinna i glittriga kläder sjunger i mikrofon
Bildtext Pernillas show Kort glad och tacksam har varit en stor succé
Bild: Stella Pictures/All Over Press

Pernilla Wahlgren och hennes familj drar sig inte för att visa upp både en glammig sida och berätta om saker som varit tunga. Och för det mesta är responsen positiv.

- Det är klart att man får en del näthat och skit. Bianca brukar bli ledsen av elaka kommentarer, det är ju lätt hänt att man får femtio trevliga kommentarer och en elak, och då fastnar man ändå på den där ena. Men jag brukar envist ta åt mig av de positiva kommentarerna istället, och det hjälper!

Behöver inte vara gullegulligt hela tiden

Att Wahlgrens värld blivit så uppskattat beror sannolikt på att familjen bjuder på sig själva i varje sväng. Tv-teamet får filma både klanderfritt inredda vardagsrum och stökiga tvättstugor.

Ibland är Pernilla sminkad och tjusig framför kameran. Ibland klafsar hon yrvaken runt i pyjamas. Och framför allt visar familjen upp hela känsloregistret, allt från mys till raseriutbrott.

- Vi var lite tveksamma när vi började göra programmet, för hemma hos oss blir det lite drama, bråk och tjafs mellan varven. Men det verkar tittarna ha gillat, de uppskattar att vi är ärliga och jag tycker det är skönt att allt inte behöver vara så gullegulligt hela tiden.

Amanda Ginsburg fotad uppe på Skansen med Stockholm i bakgrunden.
Bildtext Amanda Ginsburg kommer också till Allsång på Skansen.
Bild: SVT / Janne Danielsson

Amanda Ginsburg - Från Pori Jazz till Allsång på Skansen.

Utöver Pernilla Wahlgren kommer också dansbandet Sannex och jazzsångerskan Amanda Ginsburg till sommarens femte allsångsprogram.

Det händer mycket i Amanda Ginsburgs liv just nu. För ett år sedan då hon släppte låten "Havsmelodi" visste få vem hon var.

I januari 2018 kom debutalbumet "Jag har funderat på en sak" och lovorden haglade, plötsligt kom det dessutom också ett samtal från Allsång på Skansen.

- Jag måste sätta mig ned en liten stund och smälta det lite. Faktum är att jag tror att polletten kommer att trilla ner ungefär först fem minuter innan jag skall in på scen.

Ginsburg berättar att hon aldrig ens varit på Skansen tidigare eftersom hon brukar segla under somrarna.

- Men klart jag har koll på allsången, precis som alla andra. Det här är en väldigt stor grej för mig. Det är superspännande, både peppigt och pirrigt.

Ginsburg säger att hon tror att jazzen ligger i tiden, att den börjar bubbla igen.

- Jag tycker att jazz passar mycket bra på just den här scenen, den tilltalar alla åldrar precis som publiken här - här finns alla!

Tidigare i sommar ha Ginsburg också besökt Finland under Pori Jazz där hon 18.7 uppträdde på Lokkiscenen i samarbete med Folktinget.

Programmet är inte längre tillgängligt
Allsång på Skansen 2018 - Amanda Ginsburg - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Allsång på Skansen sänds direkt i Yle TV1 och på Arenan varje tisdag i åtta veckors tid kl. 21.00. På Arenan kan programmet enbart ses direkt.

Sändningen refereras på finska av Hanna Pakarinen. Vill du se på programmet utan finskt referat bör du välja svenska som sändningsspråk.

På andra språk

Diskussion om artikeln