Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oavgjort räcker sannolikt för VM-värdarna – men står Salah i vägen för ryskt avancemang?

Från 2018
Uppdaterad 19.06.2018 20:48.
Programmet är inte längre tillgängligt

Ryssland fick en smakstart på hemma-VM då man krossade Saudiarabien med 5–0. Det betyder att oavgjort mot Egypten sannolikt räcker för avancemang. Den stora frågan är: Spelar Salah?

Ryssland–Egypten, klockan 21.00
Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med referat på svenska av Jonas Lindholm.

Rysslands utgångsläge: VM-värdens ödesmatch

Oberoende av om du är en storkonsument av fotboll eller bara brukar knäppa på tv:n när det vankas VM så väcker ett möte mellan Ryssland och Egypten vanligtvis inga särskilt starka känslor. Men för Ryssland är detta Den Stora Matchen, som kan definiera framgången i hemma-VM.

En seger innebär i praktiken säkert avancemang. Det är sannolikt att också oavgjort räcker i och med att Egypten i så fall på sin höjd kan komma upp på samma poäng som Ryssland i gruppen och de fem ryska målen i öppningsmatchen mot Saudiarabien väger tungt.

Artiom Dziuba firar mål.
Bildtext Öppningsmatchen slutade i ryskt jubel.
Bild: Felipe Trueba / EPA-EFE / All Over Press

Om Ryssland däremot förlorar mot Egypten krävs troligtvis en seger över Uruguay för att laget ska knipa en plats i åttondelsfinalen.

Med tanke på vilken förhållandevis lätt grupp Ryssland har fått vore det oerhört snöpligt att åka ur VM efter tre matcher framför hemmapubliken. VM-schemat har också gett Ryssland en vilodag mer och 1 500 kilometer kortare förflyttning mellan matchorterna än Egypten sedan lagens öppningsmatcher.

Omständigheterna kan man alltså inte klaga på – resultatet i dag avgör om hemma-VM blir flopp eller succé.

Egyptens utgångsläge: Hoppas att årets komet Salah kan starta

Som ovan nämndes bör Egypten gå för seger i dag för att ha avancemanget i sina egna händer. Egyptierna visade mot Uruguay att försvarsspelet fungerar men nu krävs alltså det där lilla extra – och nu om någonsin har Egypten en spelare som kan erbjuda det.

När Mohamed Salah köptes av Liverpool för uppemot 50 miljoner euro för nästan exakt ett år sedan var det många som höjde på ögonbrynen. ”Visst hade han varit bra i Roma, men han klarade ju sig inte alls i Chelsea – han passar nog inte i Premier League”, tänkte man.

Elva sensationella månader senare hade Salah vunnit skytteligan i England, placerat sig tvåa i målligan i Europa, knappt bakom Lionel Messi, och gick in i Champions League-finalen med sitt Liverpool. Salahs betydelse för Liverpools framgång kan inte nog betonas – gissa hur värdefull han är för det egyptiska landslaget.

Snackisen: Salahs form

När Mohamed Salah tvingades avbryta Champions League-finalen på grund av skada och befarades missa fotbolls-VM helt och hållet föll Egypten mer eller mindre i landssorg. Salah verkar ändå ha återhämtat sig tillräckligt för att medverka, och trots att han inte spelade alls mot Uruguay i VM-öppningen väntas han till och med starta mot Ryssland.

Gör han det kan han bli tungan på vågen och skapa den största dagen i den egyptiska fotbollshistorien.

Håll koll på:

Alexander Golovin. 22-åringen har på tre år utvecklats från reservlagsspelare till tongivande playmaker i både klubblaget CSKA Moskva och det ryska landslaget.

Frågan var om han skulle utnyttja VM-skyltfönstret och säkra ett lukrativt kontrakt med en europeisk toppklubb.

Alexander Golovin.
Bildtext Alexander Golovin.
Bild: imago/Focus Images/ All Over Press

Golovin inledde sitt svar med två framspelningar och ett mål mot Saudiarabien. Vilken blir hans andra replik?

Mohamed Salah. Det är fullständigt omöjligt att bortse från Salah. Spelar han? Från start? Håller axeln? Fortsätter han i det stim som han hade i Liverpool gäller det bara för lagkamraterna att hinna med i spelvändningarna.

Referentens tips:

Ryssland påhejas av en ivrig hemmapublik men Egypten går inte av för hackor. Om Salah spelar och är i full form vinner Egypten med 2–1. Annars bär hemmastödet Ryssland till en uddamålsseger och en plats i åttondelsfinal.

Diskussion om artikeln