Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Johan Bärlund är Soc&koms nya rektor

Från 2018
johan bärlund
Bildtext Johan Bärlund. Arkivbild.

Johan Bärlund tillträder som rektor vid Svenska social- och kommunalhögskolan första augusti. Bärlund innehar för tillfället professuren i nordisk rätt vid Helsingfors universitets juridiska fakultet.

Han är också docent i civil- och handelsrätt vid Helsingfors universitet och docent i handelsrätt vid Hanken.

Högskolans styrelse valde Bärlund för perioden 2018-2022.

Soc&kom är en bekant enhet för Bärlund sedan länge tillbaka, främst för att Soc&kom är den största svenskspråkiga enheten vid Helsingfors universitet.

– I och med att jag har jobbat i över trettio år på juridiska fakulteten så kändes det som att det skulle sitta bra med nya utmaningar.
Jag är väldigt glad över att få ta över den här väldigt välmående enheten, både personal och studenter trivs bra på Soc&kom, säger Bärlund.

Mer extern finansiering behövs

Gällande Soc&koms framtid anser Johan Bärlund att det viktigaste är att trygga studentintagningen. Tillräckligt många personer måste söka sig till Soc&kom och enheten måste göra sig tillräckligt känd i Svenskfinland.

Överlag anser han att det kärva ekonomiska läget är en utmaning för hela högskolesektorn.

– Jag är övertygad om att man får hushålla med pengarna också på Soc&kom. Som rektor kommer jag att göra mitt yttersta dels för att Soc&kom klarar sig bra i resultatförhandlingarna med universitetets ledning och å andra sidan att vi får allt mer extern finansiering, det vill säga att forskarna vid Soc&kom lyckas få extern finansiering och att folk kommer med donationer till Soc&kom.

svenska social- och kommunalhögskolan
Bildtext Soc&kom. Arkivbild.
Bild: Soc&kom/Mats Engblom

Bärlund har länge arbetat för svensk- och tvåspråkigheten vid Helsingfors universitet.

– Jag är en person som brinner för Helsingfors universitet, för det svenskspråkiga vid universitetet och inte minst för det nordiska.

Bärlund konstaterar att det säkert skulle löna sig att satsa mer på att göra Soc&kom mer välkänt i Norden och profilera sig som den ledande svenskspråkiga enheten inom samhällsvetenskaperna i Finland på svenska.

Diskussion om artikeln