Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Picknick på Runsala, glassätande och skärgårdsliv – nu vill turisterna ha det lokala

Från 2018
Uppdaterad 21.06.2018 09:56.
Folk utanför Qwenselska gården
Bildtext Turister vill nu bli kallade för tillfälliga lokala som njuter av livet som åbobor gör.
Bild: Marie Söderman / Yle

Resetrenden som betonar det lokala livet och unika upplevelser har blivit allt populärare i Åbo.

Men enligt Tomi Virtanen på startup-företaget Doerz har Åbo potential att bli ännu mer attraktiv för turister som söker efter livet som lokala.

– Ta resenären med på en fotbollsmatch, det är en mycket mer spännande upplevelse än att se på matchen på TV. Åbo har en hel del potential bara vi lokala inser vad allt vi har att erbjuda resenärerna, säger Virtanen.

Han är en av grundarna av Doerz, en plattform som hjälper turister att hitta på aktiviteter tillsammans med lokala stadsbor. Vem som helst kan ställa upp som en lokal guide och ordna program åt intresserade.

I Åbo erbjuds allt möjligt från seglingar och provsmakning av öl till introduktion till hiphop och freestyle.

Trots att resetrenden ”live like a local”, lev som en ortsbo, har existerat redan länge har den först nu börjat växa. Intresset för lokala upplevelser har väckts hos både resenärer och företag.

Tomi Virtanen är grundaren för företaget Doerz.
Bildtext Tomi Virtanen är grundaren av Doerz. Han kör resenärer på rundvandringar i Åbo med sin Vespa.
Bild: Privat

Lokalt liv lockar speciellt yngre resenärer

Trenden har blivit speciellt populär bland yngre generationer. Virtanen kallar dem för "indieresenärer", som planerar sin resa själv.

Sådana resenärer lämnar utrymme för överraskningar och söker inte den perfekta, finslipade upplevelsen.

– Då känns upplevelsen äktare och mindre plastig. Men att resa på det här sättet är inte en fråga om ålder men om inställning, säger Virtanen.

Resenärerna vill göra det som vi åbobor gör.

― Lotta Bäck, Visit Turku

Vardagliga aktiviteter

På Visit Turku har man också märkt att den lokala resetrenden har blivit populärare. De satsar bland annat på närmarknaderna och tysktalande Europa där intresset för Finland är stort.

Lotta Bäck, internationell marknadsföringschef på Visit Turku, har stora förhoppningar för resetrenden som sist och slutligen baserar sig på väldigt vardagliga aktiviteter.

– Resenärerna vill göra det som vi åbobor gör. För oss känns aktiviteterna kanske inte särskilt speciella men för dem kan det vara väldigt exotiskt att få fara på en picknick till Runsala med vattenbussen. Eller att besöka Saluhallen och äta skärgårdslimpa.

Amira Mountassir bjuder på glassmakning i sitt hem.
Bildtext Amira Mountassir fick idén till glassmakning av sina grannar.
Bild: Heini Ruohonen / Yle

Åstranden är åbobornas vardagsrum

Vad som sedan upplevs som äkta åboländskt varierar beroende på vem man frågar.

Men för många är det Åbos åstrand som Bäck kallar för åbobornas utomhusvardagsrum. Hon nämner också restaurangbåtarna och Salutorget som är bra ställen att träffa genuina åbobor.

Också skärgården är starkt kopplad till Åbolandet.

– Många vill uppleva det lokala skärgårdslivet genom att övernatta på en sommarstuga eller ”mökki”, ett ord som många resenärer faktiskt vet, säger Bäck.

Finsk glass sprider glädje

Bland annat Amira Mountassir är en av dem som vill introducera en bit av den finländska kulturen till alla som är intresserade. Hon bjuder människor till sitt hem och låter dem smaka på olika inhemska glassorter.

– Jag bjuder på olika glassmaker från salmiak till memma och tall men också mer traditionella smaker. Oftast får de äta glassen så att de har en halsduk framför ögonen och då får de använda sig mera av sina sinnen för att känna igen olika smaker.

För henne handlar det om få dela sin kärlek för glass med andra.

– Det ger mig glädje att få se när folk upplever sina sinnen på olika sätt och har det roligt. För mig är det här ett annat sätt att bekanta mig med nya människor.

Diskussion om artikeln