Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland har tagit emot flera asylsökande som besökt fotbolls-VM i Ryssland utan visum

Från 2018
Stoppskylt i gränszonen vid ryska gränsen
Bild: Yle/Tommi Parkkinen

Tusentals utländska fotbollsvänner besöker som bäst Ryssland som står värd för fotbolls-VM.

I normala fall måste den som reser till Ryssland ha visum, men fotbollsturisterna behöver inget visum. Förutsättningen är att de har biljett till en av VM-matcherna och att de ansökt om och beviljats ett officiellt id-kort för VM-turister, ett så kallat Fan ID (sajt på engelska).

Nu har flera personer tagit sig till Europeiska unionen med hjälp av Fan ID.

I fredags flög en person till Helsingfors-Vanda flygplats med hjälp av Fan ID. Personen ansökte om asyl i Finland. Hen sade sig ha skaffat Fan ID enkom för att kunna ansöka om asyl i Finland.

I fredags greps en nigeriansk medborgare vid gränsstationen i Vainikkala då han försökte ta sig in i Finland med hjälp av ett förfalskat brasilianskt pass. I söndags kom tre marockanska unga män till Finland via terrängen vid Vaalimaa gränsstation.

Både nigerianen och marockanerna har ansökt om asyl i Finland. Samtliga använde Fan ID för att visumfritt ta sig till Ryssland och vidare till Finland.

Båda fallen vid gränsen mot Ryssland utreds som riksgränsbrott. Straffet för det här brottet är böter eller ett års villkorligt fängelse.

Vid gränsbevakningen var man medveten om den här möjligheten att ta sig till Finland. Chefen för Gränsbevakningsväsendets situations- och riskanalyscenter Marko Saareks säger att det ändå kom som en överraskning att fall av det här slaget skulle inträffa redan i början av turneringen.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel som skrivits av Valtteri Kykkänen.

Diskussion om artikeln