Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Träder Alexander Stubb fram som de konservativas kandidat till EU-kommissionsordförande framom Jyrki Katainen?

Från 2018
Alexander Stubb
Bildtext Snart tillbaka i rampljuset - Är det Alexander Stubb som blir de konservativas dragplåster i Europaparlamentsvalet?
Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Speciellt inför Europaparlamentsval går kandidatdiskussionen nästan lika het som transferspekulationen inför säsongstarten i engelska fotbollsligan.

För de politiska partierna är det naturligtvis välkommet att just deras tänkbara och otänkbara kandidater dyker upp som heta namn i hårda race.

Det skapar nämligen trovärdighet åt partiet samtidigt som det kan tänkas öka partiets chanser att locka till sig obundna väljare.

Finländare vill gärna se ett finländskt namn på olika topposter oberoende av vilken partibok hen har i bakfickan.

Många väljare kanske tänker att en finländare i första hand företräder det vi vill se som vårt ”nationella intresse” och först i andra hand ett partis ideologi.

Jyrki Katainen.
Bildtext Jyrki Katainens namn är det första som dyker upp.
Bild: Matteo Bazzi / EPA

Katainen eller Stubb?

I år kan Samlingspartiet vara speciellt nöjt över hur rykteskarusellen snurrat igång här hemma. Det är nämligen inte en utan hela två samlingspartistiska namn som dykt upp som möjliga ordförandekandidater för följande EU-kommission.

Det kräver visserligen att det europeiska moderpartiet EPP först väljer en finländsk kandidat och att EPP vinner valet. Men så länge det spekuleras får partiet uppmärksamhet. Men vilket är namnet som partiet sist och slutligen för fram?

Det första namnet som dök upp var naturligt nog kommissionens nuvarande viceordförande Jyrki Katainen.

När Samlingspartiet träffades på partimöte i Åbo spekulerades det kring frågan: både Katainen och Stubb ”lämnade dörren öppen” för möjligheten att efterträda Jean-Claude Juncker.

Stubb kan bli partiets stora dragplåster i valet

Men hur trovärdigt är det att Katainen kommer att ställa upp i valet? Är det i själva verket Stubb som kommer att knipa platsen som partiets kommissionärskandidat?

Katainens fru Mervi Katainen har redan meddelat att hon ställer upp i följande riksdagsval i Nylands valkrets. Det verkar osannolikt att maken i sådana fall skulle aspirera på att tillbringa följande valperiod i Bryssel medan hans fru var riksdagsledamot hemma i Finland.

Snacket bland aktiva i partiet är att det istället är Alexander Stubb som ställer upp och blir partiets stora dragplåster i valkampanjen.

Om Stubb är spetskandidat för EPP blir han en ofantlig tillgång för Samlingspartiet.

Aura Salla, Antti Häkkänen, Petteri Orpo, Sanni Grahn-Laasonen och Mari-Leena Talvitie står med blommor på scen på Samlingspartiets partikongress.
Bildtext Aura Salla (tv.), anses ha chanser i följande Europaparlamentsval.
Bild: Lehtikuva

Hur går det för Salla?

Den språkkunnige före detta statsministern har en stark internationell profil och skulle ha förutsättningar att ge ovärderlig draghjälp åt andra kandidater i valet.

En som tacksamt skulle ta emot hjälpen är Aura Salla. Hon jobbar nu i Junckers kabinett dit hon avancerade efter att ha varit Katainens nära medarbetare.

Salla, som redan i senaste Europaparlamentsval gjorde väl ifrån sig med sina 14 000 röster, blev på partidagen i Åbo vald till ordförande för partifullmäktige efter en dramatisk omröstning i vilken hon besegrade Heikki Autto med under en rösts marginal.

Det är inte långsökt, menar yngre strategiskt lagda samlingspartister, att hon lyckas kila in i parlamentet i nästa val.

Diskussion om artikeln