USA lämnar FN:s människorättsråd - "Allt Trump tycks bry sig om är Israel"
USA får hård kritik för att det som väntat har beslutat att lämna FN:s råd för mänskliga rättigheter.
FN-ambassadören Nikki Haley och USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger i ett gemensamt uttalande att orsaken är vad de kallar rådets skenheliga inställning till Israel.
Haley bekräftade utträdet, sent på tisdag kväll då hon också anklagade rådet för att motsätta sig alla reformförsök.
- Rådets ändlösa fientliga inställning mot Israel är ett klart bevis på att det motiveras av politisk partiskhet och inte av mänskliga rättigheter ansåg Haley.
Hon anförde också misslyckade reformförsök inom rådet som ytterligare en orsak till utträdet. USA har länge velat ändra på reglerna som gör det möjligt att slänga ut medlemmar ur rådet.
- Även likasinnade länder som vill att vi stannar kvar, var ovilliga att ändra på det nuvarande läget, dundrade FN-ambassadören.
Ville slänga ut länder som Kina
Haley har tidigare krävt att bland andra Kinas, Kubas och Venezuelas medlemskap läggs på is på grund av omfattande människorättsbrott.
USA har velat ändra på de nuvarande reglerna som kräver två tredjedelars majoritet i FN:s generalförsamling för att en rådsmedlem kan uteslutas.
Haley sade att hon redan för ett år sedan hade ställt ultimatum till FN: Rådet för mänskliga rättigheter kunde räkna med USA som medlem endast om det vidtar ”nödvändiga reformer."
- Om man ser på rådets medlemmar så ser man en motbjudande brist på respekt för de mest grundläggande rättigheter, sade Haley. Hon försäkrade att USA gärna återvänder till rådet om det går med på reformer.
FN:s människorättsråd har spelat en viktig roll i länder som Nordkorea, Syrien, Rådet het har spelat en viktig roll i länder som Nordkorea, Myanmar och Sydsudan, men allt Trump tycks bry sig om är att försvara Israel
― Kenneth Roth, Human Rights Watch
Det är USA som är skenheligt
Haleys avskedsbesked möttes med anklagelser om att det är USA som är skenheligt och att det fortsätter att ställa Israel framför alla andra länder.
Avgångsbeskedet kom samtidigt som USA får kritik världen över att för att det skiljer åt barn från föräldrar som åtalas för att ha tagit sig illegalt in i landet.
FN:s avgående människorättskommissionär, prins Zeid Raa'ad al-Hussein kritiserade senast i går USA för dess "samvetslösa politik som kan jämföras med barnmisshandel " och som också får hård kritik på hemmaplan.
- Beslutet var en besvikelse men ingen överraskning. USA borde stiga upp och inte ta steg bort från rådet, med tanke på människorättsläget i världen, säger al-Hussein.
"Bryr sig bara om Israel"
FN-chefen Antonio Guterres som var FN:s flyktingkommissarie innan han utsågs till generalsekreterare, var fåordig.
Han beklagade USA.s beslut och sade FN spelar en viktig roll i att främja mänskliga rättigheter världen över.
Kenneth Roth som leder den i USA baserade människorättsorganisationen Human Rights Watch, säger att Donald Trumps USA tycks värdera en sak högre än alla andra:
– FN:s människorättsråd har spelat en viktig roll i länder som Nordkorea, Syrien, Myanmar (Burma) och Sydsudan, men allt Trump tycks bry sig om är att försvara Israel, säger Roth.
Human Rights Watch är en av tolv internationella människorättsgrupper som i ett gemensamt uttalande fördömer USA:s beslut som ingalunda var oväntat, efter att rådets styrelse nyligen vägrade att gå med på USA:s diktat om förändringar i rådets styre.
EU är också kritisk och anser att beslutet "riskerar att undergräva USA:s roll som en kämpe för demokrati världen över."
EU beklagar särskilt att amerikanerna lämnar rådet samtidigt som man i år firar att det har gått 70-år sedan FN:s deklaration om mänskliga rättigheter antogs.
USA första som lämnar rådet
FN:s råd för mänskliga rättigheter sammanträder tre gånger om året och det har fullmakt att inleda oberoende utredningar om människorättsläget i olika länder.
Utredningar har gjorts om människorättsläget i bland andra Syrien, Nordkorea och Sydsudan. Rådet beslöt förra månaden att utreda Israels roll i att minst 125 palestinier dödades och flera tusen skadades nyligen under protester vid gränsen mellan Gaza och Israel.
Rådets rekommendationer är inte lagligt bindande men de anses ha stor moralisk betydelse.
Rådet som har 47 medlemmar bildades år 2006, men USA anslöt sig inte till organisationen förrän under president Barack Obamas styre år 2009.
USA blir nu det första medlemslandet som lämnar rådet.