Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Det vattnas i munnen på Ronaldo – Marocko måste anfalla mot regerande Europamästaren

Från 2018
Uppdaterad 20.06.2018 07:02.
Programmet är inte längre tillgängligt

Cristiano Ronaldo satte nya rekord i och med sitt hattrick mot Spanien. Det kan mycket väl bli fler fullträffar för den portugisiska superstjärnan i dag. Marocko måste nämligen vinna och i och med det anfalla för att hålla drömmen om åttondelsfinal vid liv.

Portugal-Marocko, grupp B
Luzjniki-stadion i Moskva, klockan 15.00

Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med referat på svenska av Chriso Vuojärvi.

Portugals läge: Allt fokus på Ronaldo

Cristiano Ronaldo anlände till Ryssland med något att bevisa. I sina tidigare tre VM-turneringar hade han bara gjort tre mål. En balja per VM.

I öppningsmatchen mot Spanien fördubblade han den målskörden. Portugal var i långa stunder tillbakapressat och Ronaldo var den stora orsaken till att Portugal inte inledde VM med ett nederlag.

Ronaldo är blott den fjärde spelaren att göra mål i fyra VM-turneringar. De övriga är Miroslav Klose, Pelé och Uwe Seeler.

Han är delad tvåa med Ferenc Puskás på listan över spelare med flest landskampsmål. Ronaldo och Puskas har båda 84 mål. Ettan Ali Daei från gjorde 109 fullträffar i den iranska landslagströjan.

Marockos läge: Paniskt

Atlaslejonen dominerade matchen mot Iran men hade oöverkomliga problem med målskyttet. Det straffade sig på snöpligaste möjliga sätt då inhopparen Aziz Bohaddouz gjorde självmål i den 95:e minuten.

Förlusten mot Iran innebär att Marocko måste ta tre poäng mot Portugal för att hålla drömmen om avancemang vid liv. Inte ett optimalt utgångsläge då man möter ett så sylvasst kontringslag som Portugal som har Ronaldo i storform. Det gäller att göra mål, men inte förivra sig i offensiven.

Lägg därtill att laget har högerbackkris så förstår man utgångsläget inte är optimalt. Nordin Amrabat tvingades utgå mot Iran på grund av en hjärnskakning och är inte tillgänglig. Den ordinarie högerbacken Nabil Dirar är knäskadad.

Marockos spelare sörjer över förlust.
Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press

Snackisen: Den marockanska främlingslegionen

Inte mindre än 17 av Marockos 23 VM-spelare är födda och uppvuxna utanför landets gränser. Åtta har fötts i Frankrike och fem i Belgien.

För Manuel da Costa är dagens match sannolikt extra känslosam. Da Costa har portugisisk pappa och han fick sin fotbollsfostran i Portugal. Först år 2014 gjorde han sin landslagsdebut för Marocko.

Håll koll på: Portugals mittförsvar

Ronaldos show mot Spanien fick avsevärt mer uppmärksamhet än Portugals svajiga defensiv. Inför turneringen hävdade många experter att lagets mittförsvar inte håller måttet och de fick vatten på kvarn efter de tre baklängesmålen mot spanjorerna.

Enligt uppgift försöker Portugals huvudtränare Fernando Santos få fason på mittförsvaret genom att ersätta Jose Fonte med veteranen Bruno Alves. Dessutom lär Gelson Martins eller Joao Mario hoppa in i stället för yttern Bruno Fernandes, som var blek mot Spanien

Referentens tips:

Räknar inte med ett nytt målkalas av Ronaldo. Marocko är stabilt i defensiven, men trubbigt framåt. Portugal slår hål på Marockos försvar en gång och vinner med 1–0.

Diskussion om artikeln