Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen ger inga löften till de narkolepsipatienter som blivit utan ersättning - "Visst känns det ju lite hopplöst" säger narkolepsidrabbade Robin

Från 2018
Uppdaterad 20.06.2018 20:39.
vaccin
Bild: EPA

Personer som drabbats av narkolepsi på grund av influensavaccin, men fått sin diagnos för sent för att vara berättigade till ersättningar, har möjlighet att överklaga. Det är ändå den enda konkreta åtgärden regeringen har att erbjuda de drabbade. Det här blev klart i och med att familje- och omsorgsministern gav sitt svar på svenska riksdagsgruppens spörsmål.

Hur tänker regeringen förbättra ställningen för dom narkolepsipatienter, som nekats ersättning för sitt insjuknande?

Den frågan ställde svenska riksdagsgruppen regeringen i ett skriftligt spörsmål i maj, när Svenska Yle hade rapporterat om att ett 50-tal personer fått negativt ersättningsbeslut, efter att ha drabbats av narkolepsi i samband med ett influensavaccin.

I sitt svar konstaterar familje- och omsorgsminister Annika Saarikko att patienterna ges lagenlig ersättning och att det finns möjlighet att överklaga.

Narkolepsi som brutit ut mer än två år efter att man fått vaccinationen har troligtvis inte orsakats av Pandemrixvaccinationen. Kravet är inte att narkolepsidiagnosen ställs inom två år från att man fått vaccinationen. Finansieringen av ersättningarna med statsmedel förutsätter förekomst av en sannolik orsakskoppling mellan utbrottet av narkolepsi och Pandemrixvaccinationen i enlighet med villkoren för läkemedelsskadeförsäkringen, heter det.

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson är inte nöjd med beskedet:

- Svaret är väldigt intetsägande: ministern låter bli att svara på den egentliga frågan. Man hänvisar till att det finns besvärsanvisningar. Jag undrar om ministern haft tid att sätta sig in i ärendet, eftersom jag inte ser någon vilja att försöka hitta en lösning på problematiken, säger hon.

Anna-Maja Henriksson
Bildtext Anna-Maja Henriksson
Bild: Lehtikuva

”Inte patientens fel om systemet fallerar”

Problematiken handlar alltså om personer som drabbats av narkolepsi på grund av Pandemrix-vaccinet mot svininfluensa som gavs 2009. På grund av att diagnosen har kommit för sent ur myndigheternas synvinkel har en del personer blivit utan ersättning.

Enligt Henriksson måste man ta i beaktande fall där patienterna roterat i register och handlingar, och där det först senare visat sig att symtomen varit tecken på narkolepsi.

- Då är det ju inte patientens fel, utan det är systemet som fallerar, säger Henriksson.

En av de drabbade som Svenska Yle rapporterat om är 18-åriga Robin Järviö, som för en månad sedan än en gång fick avslag på överklagan för sin ersättningsansökan. För honom är det således ingen överraskning att ärendet stampar på stället.

- Jag är inte hemskt chockad. Det verkar som om varje beslut som kommer i anknytning till saken är negativt. Jag är ändå tacksam att frågan har tagits upp och att man försöker göra något åt det. Men visst känns det ju lite hopplöst, konstaterar Järviö.

Robin Järviö
Bildtext Robin Järviö
Bild: Yle / Nicole Hjelt

Bollen finns nu hos ministeriet

Vardagen är ändå inte dyster för Järviö, som nyss blivit klar med sin merkonomutbildning och är ledig i sommar. Efter flera år av narkolepsi har han vant sig med att leva med sin sjukdom.

- Visst har man lärt sig. Det tog många år för mig att vänja mig vid det här och luska ut hur jag ska planera mitt liv på förhand. Men man måste gå vidare.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson anser att bollen nu finns hos ministeriet, men lovar att diskutera saken med minister Annika Saarikko och ännu be henne ta en titt på ärendet, för att narkolepsipatienterna en dag ska få rättvisa.

- Tyvärr blev det ingen större klarhet i och med svaret från ministerns sida. Frågorna finns fortsättningsvis kvar och de är berättigade. Därför hoppas jag ännu att vi kan vara med och jobba för en lyckligare lösning, men lösningen kom tyvärr inte genom svaret på spörsmålet, konstaterar Henriksson.

Diskussion om artikeln