Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flyktingbarnen blev brickor i bygget av muren mot Mexiko – Trump: Barnen behöver inte separeras från föräldrarna om man snabbt utvisar hela familjer

Från 2018
Uppdaterad 20.06.2018 09:11.
Demonstranter protesterar mot Trumps flyktingpolitik och sättet att separera barn från sina föräldrar.
Bildtext Demonstranter protesterar mot Trumps flyktingpolitik och sättet att separera barn från sina föräldrar.
Bild: AFP / Lehtikuva

I USA fortsätter dragkampen om barnen i flyktingpolitiken. President Trumps besök i kongressen gav ingen lösning på problemet med barn som tas från föräldrarna vid gränsen.

Flyktingbarnens ställning fortsätter bekymra många amerikaner. Föräldrar åtalas för illegal immigration och deras barn tas i förvar. Det är presidentens nya nolltoleranspolitik.

På tisdag kväll lokal tid besökte president Donald Trump kongressen. Tillsammans med republikanerna skulle han diskutera de flyktinglagar som är på väg att behandlas i kongressen.

Flera lagförslag på väg, men duger de för Trump?

Det finns både ett republikanskt förslag och ett förslag över partigränserna.

Det är fråga om breda paket som skulle åtgärda flyktingbarnens ställning och murbygget mot Mexiko, inklusive finansieringen.

Dessutom skulle de papperslösa DACA-barnens situation komma till behandling igen. Det har legat nära hjärtat på demokraterna.

Efter mötet var president Trump ytterst fåordig. Han karakteriserade mötet som lyckat och den lag som behandlades som misslyckad sedan tiotals år.

Donald Trump
Bildtext Trump mötte pressen efter besöket i kongressen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Barnmisshandel talar till väljarna

De republikanska mötesdeltagarna gav inga uttalanden som tydde på framsteg. Inte heller verkade det som om presidenten skulle ha böjt sig för önskemålen om en snabb ändring till barnens fördel vid gränserna.

Behandlingen av barnen är politiskt sprängstoff för republikanerna. Allt som ser ut som barnmisshandel ses som antiamerikanskt. Det finns en risk för att barnen nu ses som dem som får betala för muren mot Mexiko.

President Trump lovade igen en mur då han talade på en kongress för privatföretagare på tisdag eftermiddag i Washington DC.

"Utvisa snabbare, så behöver barnen inte skiljas"

Lösningen på barnproblematiken är en möjlighet att snabbare utvisa hela familjer. Då behöver barnen inte separeras, enligt president Trump.

Det är flyktingar från bland annat Guatemala, El Salvador och Honduras som försöker komma in enligt lagens möjligheter.

Barn syns vid ett tältläger i Tornillo, Texas, vid gränsen till Mexiko.
Bildtext Barn syns vid ett tältläger i Tornillo, Texas, vid gränsen till Mexiko.
Bild: AFP / Lehtikuva

Möjligheten att söka asyl verkar vara minimal just nu. Köerna har vuxit vid gränsövergångarna, på grund av amerikansk resursbrist.

”Tusentals domare behövs inte”

Förslaget om att anställa flera domare för att påskynda asylprocessen vid gränserna tillbakavisades av Trump i talet till företagarna.

Det framställdes första gången av justitieminister Jeff Sessions. Han talade då om att det kan behövas tjugo domare för att skynda på behandlingen.

Senare talades det om ett behov på hundra domare. Det var när man började separera barnen från föräldrar som hade korsat gränsen illegalt eftersom asylprocessen inte fungerade.

När president Trump nu tillbakavisar förslaget har han börjat tala om ”tusen och åter tusen domare”. I en annan del av talet nämnde han ett krav på 5 000 domare.

De behövs inte enligt Trump. Om man bara utvisar familjerna och anställer fler gränsvakter i stället, samt bygger en mur.

Demokraterna Lucille Roybal-Allard, Adriano Espaillat, Juan Vargas, Michelle Lujan Grisham håller upp skyltar med texten "familjer hör samman" för att demonstrera mot Trumpadministrationens flyktingpolitik.
Bildtext Demokraternas kongressledamöter håller upp skyltar med texten "familjer hör samman".
Bild: AFP / Lehtikuva

Demokraternas stöd nödvändigt, men de vill öppna

President Trump passade på att analysera demokraternas politik i sitt tal. Han konstaterade att republikanernas knappa majoritet i senaten inte räcker. Demokraternas stöd behövs.

- Men de vill inte ge sitt stöd. Demokraterna älskar öppna gränser, de vill låta hela världen komma. Demokraterna vill ha vidöppna gränser. De välkomnar de kriminella MS13-ligorna, hånade Trump.

- De gör det trots att det skulle förstöra vårt land. Men det kunde locka väljare som röstar på demokraterna. De kan inte vinna på sin politik, för den är förskräcklig. Det märkte de i senaste presidentval, sade Trump.