Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stefan Björkman är Konstsamfundets nya vd - "Jag hoppas att det alltid finns mera idéer än pengar"

Från 2018
Uppdaterad 20.06.2018 11:23.
Stefan Björkman tillträder som Konstsamfundets vd hösten 2018.
Bild: Konstsamfundet/Jani Laukkanen

Konstsamfundet har valt Stefan Björkman till ny verkställande direktör då Kaj-Gustaf Bergh går i pension.

Björkman kommer från Kyrkslätt, är diplomingenjör från Tekniska Högskolan till utbildningen och har senast jobbat som vice vd på pensionsbolaget Ilmarinen.

Björkman har en mångsidig erfarenhet från finansmarknaden, näringslivet och av ledarskap från ett flertal bolag, skriver Konstsamfundet i ett pressmeddelande.

Vi byter vd, vi byter inte stadgar

Stefan Björkman

Med lång erfarenhet av placeringar, investeringar och ägarstyrning har Björkman länge följt med Konstsamfundet som investerare och ägare. Han har också fått insyn i verksamheten i sin roll som styrelseordförande för tidskriften Forum för ekonomi och teknik som Konstsamfundet är delägare i.

Han säger att Konstsamfundets bredd kom som en god överraskning.

– En bonus som känns inspirerande.

Hoppas det alltid kommer finnas fler idéer än pengar

I sin nya uppgift som vd vill Björkman fortsätta driva Konstsamfundets verksamhet med framåtanda och hög ambitionsnivå.

– Jag har sagt också inför hela personalen att vi byter vd, vi byter inte stadgar. Grunduppgifterna för konstsamfundet kommer att hållas lika men förstås ska vi titta på hur vi kan uppdatera oss inför framtiden, säger Björkman till Svenska Yle.

Amos Rex, havainnekuva tulevasta museosta. Sali.
Bildtext Understödet till konst och utbildning ser Björkman som några av Konstsamfundets huvuduppgifter. Museet Amos Rex är en viktig del i den verksamheten
Bild: Amos Andersonin taidemuseo

Från finansmarknaden tar Björkman med sig idén om att man måste tjäna in pengarna innan man kan dela ut dem.

– Jag hoppas att det alltid kommer att vara så att det finns mera idéer än pengar. Vi får jobba med hög ambitionsnivå och proffsigt med investeringarna och då har vi också råd att understöda flera goda projekt.

Konstsamfundets styrelse valde Björkman enhälligt. Enligt styrelseordförande Gunvor Kronman lade man stor vikt vid bred erfarenhet från och nätverk inom finanssektorn och av krävande ledarskap.

– Han har därtill i sina tidigare uppdrag demonstrerat en god förmåga att skapa positiva resultat i komplexa situationer, säger Kronman.

Björkman tillträder nu i höst.