Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Burleskdansen och pinuppvärlden gav Isa en bättre självbild: ”En pinuppa är någon som vågar ta plats och är stolt över sig själv”

Från 2018
En kvinna med grönt hår och rött läppstift, iklädd en svart klänning, står bland gröna lövträd.
Bildtext Isa Muotio passar in på den alternativa scenen med sitt gröna hår och sina piercingar.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

När Isa Muotio var 18 led hon av ätstörningar. Nu har hon hittat burleskdansen och vågar istället hylla sin kropp.

Vi träffar Isa Muotio hemma i lägenheten i Vasa. Här bor hon tillsammans med sin man och deras två katter. På golvet ligger flera rosa lådor från ett postorderföretag.

- Jag beställde en del kläder inför tävlingen, och det där är det som ska åka tillbaka, säger Isa samtidigt som hon ber om ursäkt för röran.

Vi ska återkomma till tävlingen lite senare, men först går vi tillbaka till år 2014 när Isa började dansa med burleskgruppen Lily Kiss Kiss & Le Rouge Mirage i Vasa.

En kvinna med grönt hår och rött läppstift, iklädd en svart klänning, står bland gröna lövträd.
Bildtext Isa med sin bästa filmstjärnepose.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Hon har alltid älskat att dansa, men att gå med i gruppen var ändå ett stort steg att ta.

- Jag har haft svårt att dansa inför människor och jag har alltid haft höga krav på mig själv. Så till en början var det svårt att slappna av.

I början hade Isa också svårt att acceptera sin mer feminina sida.

- Jag har alltid sett mig som ganska ”manlig”, så det var svårt att göra de väldigt kvinnliga rörelserna, och att vara stolt över min kropp.

Ju mer hon övade och uppträdde desto roligare blev det. Då började rörelserna också komma mer naturligt.

- Jag hittade en annan sida av mig själv. Min kvinnliga sida.

Inte så stort burleskutbud i små städer

Isa har alltid varit intresserad av burlesk- och pinuppvärlden. Hon tycker om att se på shower och bilder eftersom de känns glamorösa.

Hon är hemma från Nagu och har också bott i Jakobstad där hon studerade till barnträdgårdslärare.

Burleskutbudet på små orter är ändå inte så stort, så när hon flyttade till Vasa och fick höra om gruppen tog hon genast chansen.

En kvinna med grönt hår och rött läppstift, iklädd en svart klänning, sitter på en ljusgrön fåtölj.
Bildtext Isa älskar att dansa, och burlesk är en dansform.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Det som motiverade henne var att hon ville våga dansa inför andra människor.

- Ibland när jag kom hem kunde jag ha ångest över att jag inte kommit ihåg något danssteg eller så. Men jag kämpade på ända tills jag fick det att gå.

Efter ett tag kunde hon sätta ner garden och då blev det bara roligt.

- Första gången jag skulle upp på scen var jag jättenervös, men nu är jag inte det längre. Nu är jag mest bara glad och förväntansfull.

Tävlar i Miss pinup i augusti

Nu har Isa också tagit sig in i pinuppvärlden. I augusti ska hon ställa upp i tävlingen Miss pinup och tävla om att bli årets pinuppa i Österbotten.

- Det finns olika stilar och genrer, och jag har alltid sett upp till Dita von Teese. Hon är en burleskartist och pinuppmodell, så jag själv håller mig till den stilen.

En kvinna med grönt hår står framför en helkroppsspegel och speglar sig.
Bildtext Isa testar tävlingsutstyrseln.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Isa berättar att dagens pinuppor inte är samma sak som de ursprungligen var – ögongodis för män, framförallt under andra världskriget. Nu handlar det istället om att stärka kvinnor.

- Det är mer för att stärka ens eget självförtroende, så man ser att man faktiskt är snygg och sexig. Det är så jag ser på en pinuppa. Någon som är stolt över sig själv, vågar ta plats och vågar vara sig själv.

Tävlingen Miss pinup skulle ha hållits för några dagar sedan men på grund av en olycka sköts den fram. Nu ser det ut som att den hålls i augusti istället.

På tävlingen ska deltagarna visa upp vem de är.

- Man ska visa upp sin egen stil, gå i modeshower och svara på intervjufrågor. Men det viktigaste är att ha roligt och vara sig själv, säger Isa.

Ett systerskap som stärker kvinnor

Isa tycker att pinuppvärlden stärker kvinnor. Hon beskriver det som ett systerskap.

- Vi som skulle tävla i Miss pinup kom jättebra överens när vi träffades. Vi gav varandra komplimanger och den samhörigheten stärkte oss, så det handlar inte så mycket om att visa upp sig. Vi hjälper varandra att tro på sig själv och våga visa upp sin kvinnliga och sexiga sida.

Burleskdansen har gett Isa en mer positiv kroppsbild

Burleskdansen och pinuppvärlden har betytt mycket för Isa. De har gett henne självförtroende och en annan syn på sin kropp. Hon har inte alltid varit bekväm med sig själv, och när hon var 18 led hon av ätstörningar.

- Jag hade länge ogillat min kropp och blivit lite mobbad eftersom jag var väldigt kort och lite knubbig. Mobbningen hade tryckt ner mig väldigt mycket.

En kvinna med grönt hår och rött läppstift, iklädd en svart klänning, står bland gröna lövträd.
Bildtext Tack vare burleskdansen mår Isa mycket bättre i dag.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

I 18 årsåldern började hon träna mycket och åt också väldigt nyttigt. Det ledde slutligen till ätstörningarna.

- Efter det har det varit svårt för mig att lära mig tycka om min kropp. Jag har sett vissa delar jag tyckt om men alltid hittat andra delar som är fel. Så burlesk och pinup har hjälpt mig att se att jag är vacker och att tycka om mig själv och min kropp. Visst finns det fortfarande dagar när jag inte tycker om min kropp, men jag har blivit starkare i mig själv.

Kroppstvivlen kommer ändå aldrig under en föreställning, utan det är vanliga dagar de kan dyka upp.

- Det är dagarna innan ett uppträdande som jag kan tycka att mina lår är jättestora eller något liknande. Väldigt löjliga saker egentligen.

Varför har burlesken gett dig en bättre självbild?

- För att jag vågar stå på scen och dansa inför folk. Vi tar inte av oss så mycket så att vi visar våra privata kroppsdelar, men att ta av sig och visa magen och sådant … det krävs ändå att man har ett visst mod.

På scenen känner Isa att hon har kontroll.

- Jag visar vem jag är. Det är ingen som säger åt mig hur jag ska vara, utan jag är den jag är.

På scenen blir Isa Kitty Lix

Isa har ett scennamn, Kitty Lix, och när hon uppträder kliver Kitty Lix in och tar över en del av showen.

- Kitty Lix är lite mer flörtig än Isa, för Isa har ju faktiskt en man, säger Isa och skrattar stort.

En kvinna med grönt hår och röda skor sitter i en fåtölj. Hon sträcker ut ena benet och har handen under hakan.
Bildtext Kitty Lix är en flörtig typ.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Tidigare hatade Isa att stå på scen men nu älskar hon det och njuter av adrenalinkicken. Hon har gjort en helomvändning – fast ändå inte.

- När jag var yngre var jag med i revyer och jag tyckte om att stå på scen. Men i samband med ätstörningen och sådant så förändrades det. Men nu har jag på ett sätt kommit tillbaka till den jag var innan ätstörningen. Jag har hittat tillbaka till glädjen av att stå på scen och att underhålla.

Var skulle du vara utan burleskdansen?

- Jag kanske inte skulle kommit så här långt i alla fall. Såklart kommer vissa saker med åldern, att man vågar mer, men jag tror inte jag skulle vara så säker på scen som jag är nu.

Burleskdansen har också hjälpt Isa i jobbet.

- Jag kan till exempel hålla en föreläsning för mina kollegor, och sådant har jag alltid hatat, men nu tycker jag att också det är kul.

Gör det för sig själv - inte för män

En del kanske upplever att burleskdansare och pinupptjejer finns till för den manliga blicken, men så är det inte. I alla fall inte i Isas fall. Hon gör det bara för sig själv.

- Min man tycker inte alls om burleskstilen. Han tycker jag är mycket finare osminkad med mjukisbyxor på. Men för mig är det något annat. Jag sätter in mig i en roll som Kitty Lix och vågar vara på scenen och ge allt. Så jag gör det för mig.

En kvinna med grönt hår och rött läppstift, iklädd en svart klänning, står bland gröna lövträd.
Bildtext Det viktigaste är att man själv vet vem man gör det för, säger Isa om burleskdansen och pinupptävlingen, som hon gör för sig själv.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

De män i publiken som tycker det är trevligt får tycka det, men det är ändå Isa som har kontrollen.

- De får inte röra mig eller säga åt mig vad jag ska göra. Jag gör min grej, och jag gör vad jag vill med min kropp.

Isa säger att en del män gillar burlesk, men hon upplever ändå att det oftast är kvinnorna i publiken som gillar det mer. De hejar på dansarna och tycker det är häftigt.

- Utgår man från att man gör det för sig själv och att det stärker en själv så gör man det också för sig själv och inte för andra. Jag kan lika gärna göra det för en grupp heterokvinnor, det behöver inte finnas män i publiken, jag tycker det är lika givande ändå. Och är det så, så kan jag ju inte göra det för männens skull.

Bara en negativ kommentar

Både Isas vänner och hennes mamma tycker burleskdansen är häftigt och stöttar henne i hobbyn. En del vänner vill också prova på själva men vågar inte riktigt. Inte än i alla fall.

Under årens lopp har Isa bara fått en negativ kommentar, och det av en okänd man på Facebook.

Han skrev att Isa ska sluta med dansen eftersom det inte är bra för andra kvinnor – att allt inte handlar om hennes skönhet. Men Isa förstår inte alls hans resonemang.

- Jag har för det första aldrig tyckt att jag är speciellt snygg. Det här är något jag gör för att jag ska känna mig vacker. Att någon då säger att jag trycker ner kvinnor kan jag inte riktigt förstå, eftersom jag gör det för att lyfta upp mig själv och andra kvinnor.

Isa är en stilkameleont som älskar vintage

Isa har grönt hår och flera piercingar, och när det kommer till klädstil är hon något av en kameleont.

- Beroende på hurdan dag jag har kan jag klä mig jättekvinnligt, eller pojkaktigt, eller både och, eller så drar jag bara ut något ur skåpet. Jag känner mig lika bekväm i mjukisbyxor som i något riktigt kvinnligt.

En kvinna med grönt hår står framför en spegel och förbättrar sitt läppstift.
Bildtext Till vardags slänger Isa möjligtvis på lite mascara, men när det ska dansas satsar hon fullt ut.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Pinuppkläderna är vintageinspirerade och det är också något som följer henne i vardagen. Hon älskar nämligen vintagekläder och köper dem gärna och ofta.

- Oftast är det fina klänningar, så jag använder dem inte så ofta och vill heller inte använda dem på jobbet eftersom jag jobbar på daghem. Så det är sådant jag tar på mig när jag vill känna mig jättefin.

Till vardags fixar sig Isa inte så mycket. Lite mascara kanske. Men när det vankas fest eller ett uppträdande satsar hon mer.

- Jag lägger ungefär 45 minuter på att sminka mig och fixa håret. Sedan jag blev mer intresserad av smink har jag lärt mig vad jag ska göra. Jag har också lärt mig vilka kläder som passar ihop så det går ganska snabbt.

Burleskvärlden och jobb på daghem passar bra ihop

Isa jobbar som speciallärare inom småbarnspedagogiken. Barnen på daghemmet är ofta nyfikna på hennes gröna hår och piercingar.

- De är ärliga och säger om de tycker det är snyggt eller fult. Men man får ju tycka vad man vill. Barn är härliga, säger hon.

Går burleskvärlden ihop med ditt jobb?

- Det är ju ganska skilda världar, men jag vet att mina kollegor tycker det är häftigt. Jag var lite orolig för vad de skulle tycka eftersom många har en bild av att man klär av sig naken och visar allt, men det gör vi ju inte, så ingen har varit negativt inställd.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln