Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skulle Trump kunna bli president om finlandssvenskarna fick avgöra?

Från 2018
Bengt Östling
Bildtext Bengt Östling, Svenska Yles korrespondent i New York.

Donald Trump leder i mediesynlighet i Svenskfinland, men han skulle knappast bli vald till president här. Veckans korrespondentkolumn siktar in sig på det andra året och en semester för att lindra Trumptröttheten.

Donald Trump skulle knappast gilla att bli tvåa i något sammanhang. I Finland placerar han sig högt i medieanalysföretaget Retrievers mätning ”Vad talar medierna om”.

Det är kanske självklart att vårdreformen och allt vårdreformsrelaterat kommer på första plats i Finland.

Men att Trump är den näst viktigaste nyhetshändelsen i finska Finland överraskar mig. Och ändå inte.

Retrievers undersökning handlar om de oftast förekommande nyhetsämnena. Det gäller både nyhetsinslag och artiklar samt debatter i print och på webbplatser under årets första halva.

Tvåa i Finland, men etta på svenska

Men på finlandssvenskt håll är Trump etta!

Det gäller både Hufvudstadsbladet och Svenska Yle – både i nyhetsrapporteringen och debatten på deras webbplatser.

I HBL är ordningsföljden: 1. Trump, 2. Vårdreformen, 3. Nordkorea.

Hos Svenska Yle: 1. Trump, 2 OS, 3. Vårdreformen.

Trumps höga placering förvånar mig alltså inte. Som USA-korrespondent är jag medskyldig.

Nästan varje dag fyller jag på med några nya rapporter, på svenska.yle.fi, i Yle Vega och i Tv-nytt. Mina Twitter-, Instagram- och Facebookkonton är visst inte medräknade.

Just nu: Gränskontroll!

Jag sitter och funderar på detta medan jag lyssnar till president Trump i ett tal för den nationella federationen för småföretag.

Av applådåskorna och hurraropen att döma finns där en tacksam publik för hans uttalanden om ett stolt USA som vill stänga sina gränser.

- De här länderna sänder inte sina bästa människor, säger Trump.

Som om det skulle finnas någon statskontrollerad turistbyrå i El Salvador eller Honduras som sänder flyktingar till gränsen. Och Trump ville ju hellre ha invandrare från Norge.

”Alla vill, men får inte, komma till världens bästa land”

Strax innan har jag sett chefen för tull- och gränsbevakningen i USA, Tom Homan, säga att han gott förstår att ”alla mänskor i världen vill bli del av världens bästa land, men det kan vi inte tillåta”.

När han får frågan om det pågår en human behandling av barnen vid gränsen envisas han precis som sin president med att svara på något annat. I det här fallet hänvisar han till att han följer lagen.

Och det hinner han säga ganska många gånger, innan det igen är dags för CNN att gå över i en högljudd reklampaus.

Inte bara separerade - också bortadopterade?

Kan det här bli värre? Helt tydligt, för nu kommer ny information från kvinnorna vars barn har blivit fråntagna.

Tydligen finns det gränsvakter som hotar med att barnen kan bli bortadopterade för evigt.

Det kan förstås vara en skröna, men skräcken växer bland kvinnorna och deras barn som köar utanför gränsen till världens rikaste land.

Att de också hotas av maffia och kriminella i eget land är inget som man vet med säkerhet, tycker de amerikanska talarna.

Pengar som vanligt vapnet

USA kan hur som helst inte ta hand om dem alla, säger president Trump, själv tyskättling.

Samtidigt hotar han med att avsluta biståndshjälpen till de länder som sänder flyktingar till USA. På samma sätt har han hotat dra in hjälpen till de länder som röstar fel i FN, det vill säga mot USA:s vilja.

Hur länge USA nu är med i FN. Nu har man ju dragit sig ur FN:s råd för mänskliga rättigheter. I fjol var det Unesco man lämnade.

Frågan om det finns nåt samband med behandlingen av barnen vid gränserna har inte ännu fått nåt svar.

Trump lögnaktig och hjärtlös? Det finns de som tycker det

Låter jag lite uppbragt och desillusionerad? Det är inte meningen. Som utsänd av det finländska publicservicebolaget Yleisradio håller jag förstås objektiviteten som princip.

Jag kan inte säga att president Trump är en lögnaktig och usel president utan hjärta.

Men i mitt uppdrag ingår ändå att berätta att hans fru vädjar om en politik som inte bara följer lagen, utan också hjärtat.

Eller en tidigare kommunikationschef Scaramucci som anser att man bara ska acceptera att det finns tre – fyra saker som Vita huset varje dag borde rätta i flödet från president Trump.

Och att det finns en hel värld som undrar över vad USA egentligen håller på med.

Både för och emot Trump

Jag tror mig veta att Donald Trump inte skulle bli vald till president om finlandssvenskarna fick rösta om saken.

Men jag vet också att det finns några pålitliga svensktalande skribenter som gärna rättar mig om jag formulerar mig fel i mina webbartiklar.

Allt de skriver brukar inte publiceras, eftersom de ibland går långt över gränsen för vad vår kommentarspolicy rekommenderar eller tillåter.

Men det är bra att våra nyheter väcker debatt. Många lyssnare, tittare och webbesökare kan mer om USA än jag, så fortsätt gärna skriva!

Ett år har gått

Det har strax gått ett år sedan jag åkte till New York för att söka bostad och sedan installera mig i början av augusti.

Jag tittar ibland ut genom fönstret och försöker föreställa mig hur amerikanerna egentligen har det där ute. Mycket av mitt jobb görs ändå i mitt arbetsrum, framför dator och tv, några meter från sovrum och kök.

Överraskande mycket tid har gått åt till Donald Trump och hans uttalanden, åsikter och tweetmeddelanden. Många planer har fått ändras när det har kommit snabba utspel eller ändrade åsikter.

Trumptrötthet?

Jag har börjat känna av nånting som kanske kunde kallas Trumptrötthet. Och jag har märkt att en del kolleger lider av det samma. Hoppas att det inte gäller publiken!

Visst skulle det vara skojigt att kunna resa och rapportera mer från det vanliga USA, där Trump också har ett stort stöd. Här i New York är stämningen ibland mycket kritisk.

Och jag vet att jag missar en del nyheter när jag måste koncentrera mig på president och förvaltning. I stället för kultur, FN och trender som jag trodde jag skulle rapportera mycket mer om.

Vi får se om det andra året ger någon ändring. Skriv gärna och berätta vad du vill veta om USA – eller vad du vill att jag borde veta!