Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Segermål avslutade halvlek helt utan skott på mål – kan det iranska flytet fortsätta mot skakat Spanien?

Från 2018
Uppdaterad 20.06.2018 13:45.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det närmaste vi kommit en 0–0-match hittills i VM var Irans premiär mot Marocko. Nu ställs den iranska defensiven mot ett spanskt lag som i sin första match var glimrande framåt men överraskande darrigt bakåt.

Iran-Spanien, grupp B
Kazan, klockan 21.

Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts och Jessica Lagerblom.

Irans läge: Förväntansfullt

För första gången i VM-historien vann Iran sin öppningsmatch, och det utan att själv stå för särskilt mycket i offensiven. En lämpligt placerad marockansk skalle gav 1–0 och självmålet betyder att Iran gnuggar händerna inför fortsättningen: att få utmana först Spanien och sen Portugal med allt att vinna.

Den till största delen välorganiserade defensiven mot Marocko ger råg i ryggen och den önskade matchbilden under de kommande 180 minuterna är klar: låta motståndaren hålla boll och satsa på sylvassa kontringar.

Spaniens läge: Småbekymrat

VM startade med totalkaos utanför plan då tränaren Julen Lopetegui sparkades och Fernando Hierro tog över i stället.

Också på plan rådde ett lätt kaos då premiären mot Portugal blev en snurrande tornado till fotbollsmatch, 3–3 i VM:s målrikaste och underhållande kamp hittills. David de Geas sällsynta målvaktstavla och Cristiano Ronaldos sena kvittering betydde att Spanien fick nöja sig med kryss och därför är det en aningen pressad favorit som ska försöka luckra upp Irans täta defensiv.

Håll koll på: Storskytten mot målvaktssagan

Diego Costa, Spanien

Inför VM för fyra år sen var det fullt fokus på brassen som nyss blivit spanjor, men både laget och en utbuad Costa totalfloppade.

Efter en säsong då han i höstas inte spelade alls efter en sväng via frysboxen i Chelsea, och en tämligen odramatisk vår i Atlético Madrid, var förväntningarna inte lika högt uppskruvade denna gång.

Diego Costa.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Men nu levererade Costa direkt med två mål mot Portugal. Räkna med en stor roll också mot Iran och alla möjligheter att han blir den tredje spelaren i turneringen som gör tre mål eller fler.

Alireza Beiranvand, Iran

En målvakt som tagit den långa vägen till VM-glansen. Rymde som tonåring hemifrån från en familj där pappan inte ville att sonen skulle bli fotbollsspelare utan rev sönder hans målvaktshandskar. Sov på gatorna i Teheran och livnärde sig som biltvättare, klädfabriksarbetare och gatusopare innan han fick sitt nationella genombrott.

Ikväll når sanndrömmen nästa nivå: den 25-åriga målvakten från Persepolis i den iranska ligan ställs mot ett av VM:s mest stjärnspäckade lag.

Alireza Beiranvand.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Utropstecknet: Seger utan skott

Iran blev i landets match mot Marocko det första VM-laget på över 50 år som gjorde mål i en halvlek utan att stå för ett enda skott på mål. Med marockansk hjälp gick det vägen ändå. Kan en liknande blixt slå ner två gånger i samma turnering?

Noterbart: Skrämmer Europaspöket?

Iran mot europeiskt motstånd är ingen lyckad kombination, ingen seger och en enda poäng på sex VM-matcher hittills. Spanien har i sin tur aldrig förlorat en gruppspelsmatch mot motståndare från Asien.

Referentens tips: Målsnålt - men Spanien grejar det

För fyra år sen i VM i Brasilien stod Iran för en heroisk insats mot blivande finalisten Argentina i gruppspelet. Men till skillnad från i Islandsmatchen i lördags slog Lionel Messi då till på stopptid och krossade iranska hjärtan då argentinarna tog en knapp 1–0-seger.

Ser den matchen i repris framför mig i kväll. Iran sliter och stångas och svettas – men får till slut ge sig med matchens enda mål.

Diskussion om artikeln