Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA och FN - alltid lika problematiskt men Trumperan följer ett eget mönster

Från 2018
Uppdaterad 20.06.2018 17:02.
Donald Trump bland medlemmarna av sitt cabinett med händerna i kors och ett leende på läpparna.
Bild: Al Drago/EPA

"En dypöl av politisk partiskhet” kunde egentligen handla om det som president Trump kallar Washingtonträsket. Fast den här gången var det FN:s råd för mänskliga rättigheter som fick utstå USA:s hårda klander. Och det var nog inte första gången heller. Men när USA nu lämnar rådet ser vi ett allt tydligare mönster i Trumpadministrationens prioriteringar, skriver Svenska Yles utrikeschef Mette Nordström.

Den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley sparade inte på orden när hon anklagade rådet för att “kroniskt” ta ställning mot Israel samtidigt som medlemmarna består av en lång rad odemokratiska länder.

Vi ska inte glömma att USA kontinuerligt använder sig av Israelkortet i FN-sammanhang

FN:s råd för mänskliga rättigheter var redan vid sitt grundande för tolv år sedan i USA:s skottglugg. Rådet har som en permanent punkt på sin agenda vid de tre årliga mötena att granska Israels människorättssituation. Lägg till att Israel är det land som har varit föremål för en överväldigande majoritet av rådets resolutioner.

Då ska vi å andra sidan inte heller glömma att USA kontinuerligt använder sig av Israelkortet i FN-sammanhang och att Israelkritiska resolutioner stoppas regelbundet av det amerikanska vetot i säkerhetsrådet.

Det handlar ändå inte bara om Trumpadministrationens politik. Att USA har en problematisk relation till världsorganisationen överlag har vi fått uppleva redan i många årtionden och under olika amerikanska presidenter. Det har gällt allt från bråk om det ekonomiska bidraget till kritik av ett alltför långsamt reformarbete och tvivelaktiga länders inflytande.

USA har på en kort tid visat olika multilaterala avtal och sammanslutningar kalla handen, allt medan presidenten ser ut att trivas i diktatorers och auktoritära statsmäns sällskap

Men det som vi ser nu är ett allt tydligare mönster hos Trump-eran som vissa redan kallar “withdrawer-in-chief”. USA har på en kort tid visat olika multilaterala avtal och sammanslutningar kalla handen, allt medan presidenten ser ut att trivas i diktatorers och auktoritära statsmäns sällskap.

Ändå bedyrar FN-ambassadören Haley att USA nog fortsätter att jobba för mänskliga rättigheter utan det nämnda medlemskapet.

Man kan då bara hoppas att de insatserna riktas omedelbart till de tusentals invandrarbarn som tas från sina föräldrar vid gränsen mellan USA och Mexiko. Den operation som FN:s människorättschef Zeid Ra’ad al-Hussein starkt fördömde - dagen före USA:s sorti - med ordet “samvetslös”.

Diskussion om artikeln