Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Dataläcka avslöjar hur ägarna till Jokerit spelade med sanktionerna – så här fixade familjen Rotenberg sitt ägande

Från 2018
Vladimir Putin keskustelemassa Arkadi Rotenbergin kanssa avajaisissa, joissa vihittiin käyttöön Krimin ja Venäjän välinen silta.
Bild: EPA

Familjen Rotenberg, som hör till president Vladimir Putins inre krets, utnyttjar effektivt skatteparadis för att undvika de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.

I mars 2016 gör advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama något som man borde ha gjort för länge sedan.

En anställd vid Mossack Fonseca sänder ett mejl till myndigheterna på Brittiska Jungfruöarna, ett ökänt skatteparadis.

Som bilaga finns en fil, som är rubricerad ”Konfidentiell”. I dokumentet beskrivs ”tvivelaktiga gärningar” som Mossack Fonseca tror att deras klienter kan ha gjort sig skyldiga till.

Ishockeyklubben Jokerit drivs av pengar från Putins vänner:

• Riksdagsman Harry ”Hjallis” Harkimo äger drygt 50 procent av Jokerit som spelar i den ryska KHL-ligan. Han är därmed klubbens största ägare.

• Gennadij Timtjenko samt den rysk-finska familjen Rotenberg äger knappt 50 procent av klubben. De är likaså huvudägare i Hartwall Arenan i Helsingfors.

• Under sina fyra år i KHL-ligan har Jokerit gjort förluster på nästan 50 miljoner euro. Jokerits verksamhet finansieras av de oligarker som står Putin nära.

• Enligt uppgifter från handelsregistret i Finland så sköts Jokerits finanser numera via skatteparadiset Schweiz.

Det handlar om de rika ryska affärsmännen Boris och Igor Rotenberg.

Den inflytelserika ryska affärsmannen Boris Rotenberg samt tre andra miljardärer som hör till den ryska presidentens inre krets (Arkadij Rotenberg, Gennadij Timtjenko och Juri Kovalchuk) har lagts till sanktionslistan för deras roll i händelserna i Ukraina, lyder motiveringen till att man kontaktar myndigheterna på Brittiska Jungfruöarna.

Mosack Fonseca tog kontakt med myndigheterna för att man misstänkte att Rotenbergs har gjort sig skyldiga till penningtvätt. I det skedet hade Boris Rotenberg redan funnits på sanktionslistan i två års tid.

Revinnäinen asiakirjasta.
Bild: Riikka Kurki / Yle

Katt-och-råtta-lek med myndigheterna

Uppvaknandet hos Mossack Fonseca beträffande de ryska miljardärernas suspekta penningströmmar kom först när man inom bolaget hade fått nys om en stor dataläcka.

I april 2016 berättade tiotals mediebolag från hela världen om de så kallade Panamadokumenten. Med hjälp av den informationen kunde man detaljerat beskriva hur rika ryska affärsmän – även kända som oligarker – bedrev sin business .

Dataläckan innehöll också överraskande ny information. Bland annat kunde man berätta hur Vladimir Putins gamla vän Sergej Roldugin via skatteparadis förvaltade miljardtillgångar. Roldugin är cellist. Musikerns lön har knappast räckt till för att bygga upp den egendomen.

Med hjälp av de färskaste dokumenten från Mossack Fonseca är det möjligt att se hur oligarkerna leker en katt-och-råtta-lek med de västliga sanktionerna.

Via anonyma skatteparadisbolag verkar affärsmännen alltid vara steget före myndigheterna i väst.

Det gäller också för den inflytelserika familjen Rotenberg, vars affärsimperium sträcker sig ända till Finland. Familjen är storägare i hockeylaget Jokerit och Hartwall Arenan.

Putins inre krets har samlat enorma tillgångar

Roman Rotenberg är den kändaste familjemedlemmen. Han har gått i skola i Helsingfors, talar flytande finska och är dessutom finsk medborgare.

Det är också Roman Rotenberg som bevakar familjens intressen i Jokerit och Hartwall Arenan.

Roman Rotenbergs far Boris samt farbrodern Arkadij Rotenberg lärde känna Vladimir Putin redan i slutet på 1960-talet. Trion var medlemmar i samma judoförening i Sankt Petersburg.

- Som det har framkommit i offentligheten har min farbror Arkadij och min far Boris inlett sina judokarriärer som 10-åringar. Ingen visste då att Vladimir Putin kommer att bli Rysslands president. Så har det gått, konstaterade Roman Rotenberg i en intervju med Arto Nyberg år 2014.

Det var också i Sankt Petersburg som Vladimir Putin lärde känna Gennadij Timtjenko. Miljardären Timtjenko är också delägare i Jokerit samt Hartwall Arenan. Timtjenko blev finsk medborgare år 1999.

De rysk-finska affärsmännen har byggt upp miljardegendomar genom affärer med bland annat den ryska staten och de statsägda bolagen.

Nästan undantagslöst överför de rika ryssarna sina tillgångar till skatteparadis. Orsakerna till det är många. En av dem är att man vill dölja sina egendomar och skydda dem från politiska risker.

I skydd av de anonyma skatteparadisbolagen är det dessutom lätt att förvalta sina tillgångar på olika sätt.

De ekonomiska sanktionerna stör oligarkerna

På våren 2014 började familjen Rotenberg aktivt se över sina tillgångar.

Anledningen var inte rädslan för att bli anklagad för skattefusk i Ryssland, utan den internationella situationen. Ryssland hade mot internationell rätt ockuperat Krim, som tillhör Ukraina. De västliga länderna svarade med ekonomiska åtgärder.

USA och EU införde omfattande ekonomiska sanktioner, vilka snart började rikta in sig också mot Vladimir Putins inre krets.

På USA:s sanktionslista finns för tillfället inte mindre än fyra personer från släkten Rotenberg:

Arkadij Rotenberg, 66

Boris Rotenberg, 61

Roman Rotenberg, 37

Igor Rotenberg, 45

Alla förutom Roman Rotenberg har dessutom varit advokatbyrån Mossack Fonsecas klienter.

 Vladimir Putin, Gennady Timchenko, Roman Rotenberg
Bild: EPA/ALEXEY NIKOLSKY

Från far till son

Vladimir Putins långvariga vän och judokamrat Boris Rotenberg har samlat på sig en miljardegendom under 2000-talet. Tillsammans med brodern Arkadij är han storägare i bland annat den ryska SMP-banken.

I samband med vinter-OS i Sotji fick ett bolag som tillhör Rotenberg familjen en jätteentreprenad i miljardklassen från den ryska staten. Boris Rotenberg finns med på den amerikanska sanktionslistan. Däremot har han undgått EU-sanktionerna.

The Guardian journalisten Luke Harding, som har skrivit många böcker om Ryssland tror att Boris Rotenberg har kommit undan EU-sanktionerna tack vare sitt finska medborgarskap.

En karta över hur familjen Rothenbergs inflytelserika familj placerar sina pengar.
Bild: Camilla Arjasmaa

Arkadij Rotenberg var länge en betydande ägare i det ryska fastighetsinvesteringsbolaget TPS Real Estate.

Bolaget köper fastigheter, utvecklar dem, hyr ut utrymmen eller säljer dem. På bolagets hemsidor sägs att TPS Real Estate i juni 2018 ägde över 900 000 kvadratmeter fastigheter i Ryssland.

I Panamadokumenten framkommer det hur Arkadij Rotenberg förde över ägandet i fastighetsinvesteringsbolaget till sin son Igor Rotenberg.

Ägandet sköttes via skatteparadisen Brittiska Jungfruöarna och Cypern.

Kuvituskuva Igor Rotenbergin passista

Familjens stigande stjärna

Igor Rotenberg (född 1973) är Arkadij Rotenbergs son.

Både i Ryssland och i väst görs bedömningen att Arkadij Rotenberg är den mest inflytelserika personen i familjen.

På grund av de ekonomiska sanktionerna från väst har en allt större del av familjens tillgångar skrivits över till Igor Rotenberg.

- Det är klart att pappa hjälpte mig att komma igång med affärerna. Nuförtiden är jag en självständig affärsman, som utvecklar verksamheten i samarbete med mitt team, har Igor Rotenberg sagt enligt nyhetsbyrån Reuters.

De här arrangemangen syns också i den senaste Panamaläckan. I april 2016 sände avdelningen för intern kontroll på Mossack Fonseca information till andra avdelningar inom bolget om skatteparadisföretag som tidigare hade varit i Arkadij och Boris Rotenbergs ägo.

Alla bolagen hade förts över i Igor Rotenbergs namn.

Mossack Fonseca frågar inte desto mera om ägararrangemangen. Det är först på våren 2016 som advokatbyrån börjar intressera sig för hur Igor Rotenberg har byggt upp sin enorma egendom.

Igor Rotenberg ombeds att fylla i en blankett där det frågas om tillgångarnas ursprung. På blanketten har man kruxat för en punkt enligt vilken tillgångarna härrör sig från ”affärsverksamhet”.

Det finns inga närmare uppgifter om varifrån pengarna kommer eller hur stor egendomen är som Igor Rotenberg förvaltar via sina skatteparadisbolag.

I december 2016 tvingades i alla fall Mossack Fonseca sända uppgifter om ett av Igor Rotenbergs bolag till skattemyndigheterna på Brittiska Jungfruöarna.

- Bolagets syfte är att placera personliga tillgångar samt att äga konst, värdepapper och annan egendom. Bolagets verksamhet sker i Italien, Frankrike och Schweiz, berättar Mossack Fonseca i sitt svar till skattmasen.

Revinnäinen Mossack Fonsecan asiakirjasta

I brevet skrivs likaså att bolagets dokument förvaras i London hos ett bolag som säljer företagstjänster. Ifrågavarande bolag är enligt Panamadokumenten uttryckligen specialiserat på att ta hand om rika ryssars penningaffärer.

Från bror till syster

I april i år var det dags för en ny rond i spelet om sanktionerna mellan familjen Rotenberg och USA. Det amerikanska finansministeriet lade till 24 ryska medborgare på sanktionslistan.

En av dem var Igor Rotenberg.

- (Igor) Rotenberg fick ta över betydande tillgångar från sin far Arkadij Rotenberg efter det att den senare hade blivit föremål för sanktioner i mars 2014. Särskilt Arkadij Rotenberg sålde 79 procent av sitt ägande i det ryska olje- och gasbolaget Gazprom Buren till sin son, löd USA:s motivering.

Det verkar som att sanktionerna inte kom som en överraskning för familjen Rotenberg. Bara en vecka innan sanktionsbeslutet hade Igor Rotenberg sålt sin andel i det stora fastighetsinvesteringsbolaget.

Den nya ägaren är Igors syster Lilia Rotenberg. Hon finns varken på USA:s eller EU:s sanktionslista.

Ingen i familjen Rotenberg lät sig intervjuas för den här artikeln.

På andra språk

Diskussion om artikeln