Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 180 människor saknas efter färjekatastrofen i Indonesien - dubbelt fler än vad som befarades tidigare

Från 2018
Den förlista färjan såg ut ungefär som den här färjan, fotograferad på Tobasjön onsdagen den 20.6.
Bildtext Den förlista färjan såg ut ungefär som den här färjan, fotograferad på Tobasjön onsdagen den 20.6.
Bild: EFE/DEDI SINUAJI

- Hur kan en båt för bara 50 personer få lastas med nästan tvåhundra människor och tiotals motorcyklar? - Det undrar mamman till en av de saknade. Måndagens färjeolycka kan vara en av de värsta i Indonesiens moderna historia.

Tidigare rapporterades om 80-90 saknade efter att passagerarfärjan i måndags hade kapsejsat och sjunkit i Tobasjön på norra Sumatra.

Enligt den senaste uppskattningen kan det alltså handla om över 180 människor som har drunknat i olyckan. Den uppskattningen baserar sig på uppgifter från anhöriga som saknar sina släktingar.

En av dem är Suwarni, vars son med flickvän var ombord på färjan.

- Miljoner frågor håller mig vaken om nätterna. Hur kan en båt för bara 50 personer få lastas med nästan tvåhundra människor och tiotals motorcyklar?

- Vad är det för regering vi har som inte kan skydda sitt eget folk från onödiga olyckor? Och efter olyckan hittar de inte ens offren, säger Suwarni, mellan tårarna, till nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetsbyrån AFP citerar det indonesiska transportministeriet som uppger att färjan hade en passagerarkapacitet på 43 personer.

Världens största vulkansjö är över 400 meter djup

Olyckan inträffade då många indonesier fortfarande hade ledigt på grund av id al-fitr, helgen som avslutar fastemånaden ramadan.

Tobasjön finns i norra Sumatra och är världens största vulkansjö. Den är 1 145 kvadratkilometer stor och över 400 meter djup.

Färjan var på väg från fastlandet till en ö mitt i Tobasjön. Vulkansjön är ett populärt resmål både bland inhemska och utländska turister.

Enligt Juwita Sumbayak kapsejsade färjan på grund av höga vågor och för att den kolliderade med en tom liten träbåt. Sumbayaks barn och man saknas.

Bara 18 personer har räddats och fyra dödsoffer bärgats.

En mamma grät i tisdags då hon återförenades med sin unga son som tillhör fåtalet överlevande efter färjeolyckan.
Bildtext En mamma grät i tisdags då hon återförenades med sin unga son som tillhör fåtalet överlevande efter färjeolyckan.
Bild: EPA-EFE/DEDI SINUAJI

Ungefär 400 personer deltar i letandet efter den förlista färjan i den enorma sjön. Bland dem dykare som också har hjälp av miniubåtar.

Källor: Reuters, AP, AFP

Räddningsarbetare har bärgat endast ett dödsoffer men närmare 100 människor saknas fortfarande

Nära 100 saknas efter färjeolycka på Tobasjön i Indonesien

Minst 94 människor saknas efter olycka på vulkansjö.

Diskussion om artikeln