Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Skapa 70-talsmönster med alkoholbläck på yupopapper och gamla tallrikar

Från 2018
Uppdaterad 02.11.2018 13:17.
Skapa 70-talsmönster med alkoholbläck på yupopapper och gamla tallrikar - Spela upp på Arenan

Kommer du ihåg 70-talet? Om du inte var med själv så har du säkert sett bilder på den oerhört starka färgvärld som dominerade då. Stora bubbliga mönster i alla kulörer.

Vill du ha en liten bit av den känslan hemma på din vägg tycker jag du ska testa alkoholbläck.

Alkoholbläck finns i en mängd olika nyanser och lämpar sig för icke-porösa material, som porslin, kakel och metall.

Det finns också speciella plastpapper, yupopapper, vars yta gör att färgen fortsätter att röra på sig så länge man tillför ny färg.

Innan du sätter igång med arbetet måste du se till att ventilationen är god. Flaskorna har flera varningssymboler, men om du arbetar enligt det sunda förnuftet är det ingen fara.

Du behöver:

  • alkoholbläck
  • rengöringsalkohol
  • plasthandskar
  • örontops
  • yupopapper (plastpapper)
  • gamla porslinstallrikar
Abstrakt konst i blandteknik
Bild: YLE/Esa Saari

Konst på yupopapper

Bästa sättet att börja är att helt enkelt droppa färg på pappret. Variationen blir stor beroende på hur många färger du använder.

Droppa ut enskilda droppar som stegvis nuddar i varandra. Fortsätt sedan med att droppa ny färg i tidigare droppar. Konstverket fortsätter att förändras så länge du tillför ny färg.

Det går också att ta bort färg genom att doppa örontops i rengöringsalkohol och sedan försiktigt nudda pappret. Prickar, ränder och mönster kan skapas på det sättet.

Färgen torkar väldigt snabbt. När det är helt torrt kan du fortsätta utveckla mönstret med tusch. Här får du prova dig fram vilken permanent tusch som inte suddas ut på ytan.

Ett abstrakt konstverk i blandteknik, tusch och alkohobläck
Bild: YLE/Esa Saari

Gamla tallrikar är perfekta att förvandla till konstverk

Till skillnad från plastpappret behöver ytan på tallrikar förberedas med rengöringsalkohol annars kommer färgen bara att stanna som en liten klump på ytan.

Torka tallriken med alkohol så den ser lite simmig ut. Ju mera alkohol som stannar på ytan, desto mer rinnande blir färgen. Sedan är det bara att börja droppa.

Ge inte upp hoppet om färgen bara flyter ihop till en färgpöl. Låt färgen torka litegrann och sedan testar du att ta bort en del av den med örontops. Uttrycket kan ändra på ett ögonblick till något fenomenalt fint.

Tallrikarna är bara för dekoration (inte att äta från). Snyggast är det att hänga upp dem på väggen.

Pappret i sin tur kan göras till kort och små tavlor, användas till scrapping eller scannas in och bli omslagspapper. Möjligheterna är många.

Det går också att använda olika slags stämpeldynor, pinnar etc. för att skapa olika effekter och rörelse i färgen. Lek dig fram och ha roligt!

Två små abstrakta tavlor i blandteknik
Bild: YLE/Esa Saari

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln