Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det råder stor brist på stödfamiljer

Från 2018
Uppdaterad 21.06.2018 13:05.
Linda Karrento-Gers läser för alla tre barn.
Bildtext Linda Karrento-Gers läser för alla tre barn.
Bild: Yle / Annika Holmbom

En gång i månaden är det inte bara ett barn, utan tre som samlas kring frukostbordet hos familjen Karrento-Gers. För sex år sedan, då sonen Oliver fyllde fyra, beslöt mamma Linda och pappa Niclas att de skulle bli en stödfamilj. Och nu tar de hand en femårig flicka och en elvaårig pojke ett veckoslut i månaden.

Gör saker som en helt vanlig familj gör

- Vi gör helt vanliga saker. Sådana som vi annars också gör som en familj. Ibland kanske tänker vi på det att barnen behöver nya erfarenheter och äventyr också och då blir ibland att gå och bowla eller på bio. Att gå och simma har också blivit en grej som vi brukar göra tillsammans under veckosluten.

Eftersom de två pojkarna är nästan jämngamla har de också en del gemensamma intressen.

- Vi brukar just bygga ganska mycket lego här för att vi tycker om det och vi brukar se filmer och från filmerna gör vi sen legon, berättar Oliver Gers, 9 år.

Alla som behöver kan få en familj - men bristen på lediga familjer är skriande

Vid organisationen Rädda barnen, som förmedlar flest stödfamiljer i Finland uppskattar man att det finns 1 400 barn som skulle behöva en stödfamilj och behovet har bara ökat sedan socialvårdslagen skrevs om för några år sedan. Nu kan alla som behöver en stödfamilj få det, utan att till exempel vara klient hos barnskyddet.

I år räknar man med att 1 200 barn varje månad bor hos en stödfamilj. Men stödfamiljerna borde bli fler. Bara i Åbo står 140 barn i kö.

- Jag tror att många är rädda för att vara stödfamiljer, men det är egentligen inte någonting annat än att man bara finns där och har vanliga familjerutiner. I de flesta fall så är barnen från familjer med en ensamstående förälder och då får föräldern lite paus i vardagen från barnen och får lite egen tid och vila ut. Då kan vi finnas där som en stödfamilj och hjälpa till.

Som familjemedlemmar

Kontakten till barnen har blivit djupare för varje år och har blivit som familjemedlemmar.

- Med pojken som vi nu har haft i sex års tid så känns det att man känner honom jättebra och jag tror andra vägen också att han känner att han är alltid välkommen hit. Flickan var rätt så liten då när hon kom hit första gången så vi har också jättefina minnen och upplevelser tillsammans. Båda är jättejättekära för oss, säger Karrento-Gers.

Linda Karrento-Gers och Oliver Gers.
Bildtext Linda Karrento-Gers och Oliver Gers.
Bild: Yle / Annika Holmbom

- Jag har inte någon bror eller så, så om jag är någon dag bara hemma, så har jag inte så mycket att göra. Så det är ganska roligt när de kommer, berättar Oliver Gers, som brukar se framemot helgerna då det finns tre barn i huset.

Att kunna vara till hjälp känns fint för familjen.

- Det ger känslan av att man kan vara som stöd för två familjer. Så kan man känna att de här barnen kanske också får lite mer tid med vuxna då de är här, tillägger Linda Karrento-Gers.

De som är intresserad av stödfamiljsverksamheten kan ta kontakt med socialhandledare Nina Stratos på Åbo stad på numret 040-157 83 26 eller per epost sote.perhehoito@turku.fi

Familjen Karrento-Gers har varit stödfamilj i sex år

14:38

Diskussion om artikeln