NHL-draftens största stjärna kommer från Sverige – Rasmus Dahlin jämförs med både Peter Forsberg och Nicklas Lidström
Ingen kan bli större i Sverige än Zlatan. Men just precis då den gudomlige börjat rida in i karriärens solnedgång så gör nationens nya kommande fixstjärna entré. Ishockey är en pytteliten gren jämfört med fotboll, men ändå är hajpen kring Rasmus Dahlin någonting i hästväg. Så gott som alla överord är använda redan trots att killen precis bara har fyllt 18 år.
Rasmus Dahlin blir natten mot lördag andra svensken genom tiderna att reserveras som draftens etta.1989 var det Mats Sundin som marscherade upp på scenen och drog en Quebec Nordiques-tröja på sig.
"Sudden" var för 29 år sen inte precis någon doldis, men uppmärksamheten och förhandshajpen kring Dahlin är på en helt annan nivå.
Sveriges juniorlandslags förbundskapten, Tomas Montén, jämförde backen Dahlin med centern Peter Forsberg då han tillfrågades av hockeybibeln The Hockey News inför draften.
Enligt Montén har Dahlin samma, på ett positivt sätt, elaka tendenser i sitt spel som ”Foppa”. Det vill säga att det gör ont att spela mot den redan nästan 190 cm långa och 90 kg tunga tonåringen.
The Hockey News drog sina slutsatser och beskriver Trollhättankillen som "Peter Forsberg på blålinjen".
Svenska herrlandslagets före detta förbunskapten Pär Mårts å sin sida ville förra november för Aftonbladet inte direkt jämföra Dahlin (då 17 år) med någon annan, så unik är backsensationen.
Efter lite journalistisk tumskruv hostade Mårts i alla fall upp att om man ska jämföra Dahlin med någon annan svensk back, så är det inte främst Erik Karlsson, eller Victor Hedman, utan självaste Nicklas Lidström.
Enligt Mårts är Dahlin på samma sätt som ”Lidas” lika bra både defensivt och offensivt
Lidström själv jämförde Dahlin för Hockeysverige.se med Brian Leetch
Stövlarna att fylla är så stora de kan bli
Fakta för den som inte vet: Lidström belönades med Norris Trophy som NHL:s bästa back hela sju gånger, Brian Leetch två gånger, precis som Erik Karlsson. Victor Hedman vann sin första Norris för några timmar sen.
Frågan är: Hur ska killen, som i OS i vintras bara fick istid i två matcher, någonsin kunna motsvara sådana mastodontiska förväntningar? Utgångspunkten är att han utan vidare blir världens bästa back – allt annat är en besvikelse.
Till exempel i Finlands EHT-turnering förra november och i OS var den 11 månader äldre Miro Heiskanen (3:e val i NHL-draften 2017) klart bättre än Dahlin. I JVM förra årskiftet belönades Dahlin ändå som turneringens bästa back och överglänste klart en småskadad Heiskanen.
Svenska hockeykretsarna är också säkra på sin sak: Sveriges svar på Juhani Tamminen, forne coachen Niklas Wikegård, fastslog som sin åsikt utan att blinka för Yle under JVM att Dahlin är en betydligt bättre hockeyspelare än Heiskanen.
I den populära svenska podden NHL-timmens avsnitt 214 lyckades till och med konststycket att göra draften 2016 om – med Rasmus Dahlin med.
Och hast du mir gesehen: Patrik Laine föll som en sten ner från andra plats till tredje val. Auston Matthews stannade i alla fall som etta.
Minns då att Laine månaderna före han draftades, förutom att han sköt mest mål i JVM och ledde Tappara till FM-guld, även valdes till turneringens mest värdefulla spelare i "stora-VM" – som yngsta spelare genom tiderna.
Sen gick Tesomakillen in i NHL, sköt 36 mål som rookie och 44 strutar under sin andra säsong.
Nu väntar sig ändå "alla" att Dahlin som stod för 20 poäng (7+13) på 41 matcher i SHL säsongen 2017-2018 ska göra grejer som överglänser Laines NHL-entré.
Backar är inte anfallare, men ändå – Miro Heiskanen stod för 23 (11+12) poäng på 30 matcher för HIFK.
Hoppas att den hypertalangfulle Dahlin själv har skridskorna bastant fast på isen, inte lyssnar på alla helt för tidigt utbasunerade överord och koncentrerar sig på att köra sitt eget race.
Det råder nämligen ingen tvivel om att Rasmus Dahlin har potentialen att bli en i ledet av många svenska världsbackar de senaste åren.
Alla egenskaper som behövs för att göra Nicklas Lidström stolt finns där.
Ett komplett paket
Rasmus Dahlins största styrka är helheten. Att hans officiella mått år 189 cm och 87 kg som 18-åring betyder att man inom några år kan titulera honom fysisk bjässe. Det är en bra utgångspunkt om en back ska hävda sig i NHL.
Men nuförtiden krävs det att bjässarna kan åka skridsko för att inte bli tredje parets ”stanna hemma”-backar. Och skridskoåkningen är minsann en styrka för Dahlin.
I Finland har vi applåderat stående åt Miro Heiskanens flyt på rören. Den betydligt större och tyngre Dahlin skrinnar minst lika bra.
”Som Erik Karlsson”. Den beskrivningen möts man av gång på gång – oberoende om den citerade experten kommer från Nordamerika, Sverige eller Finland. Skridskoåkningen håller alltså högsta världsklass och Dahlin älskar att stiga med pucken hela vägen från den egna defensiva zonen till motståndarmålet.
”Som Peter Forsberg”. Så beskriver alltså bland annat The Hockey News en annan av Rasmus Dahlins dominerande egenskaper. Närkamperna med Dahlin gör helt enkelt ont och killen med det oskyldiga babyfacet kan varje tjuvnyp som inte finns i boken.
Hans specialitet är att, som en del av sina långa rusher, göra en ”Foppa” och helt enkelt åka igenom försvarande motståndare. Och precis som Peter Forsberg formligen hungrar Dahlin efter situationer där den med starkaste viljan vinner.
”Som Nicklas Lidström”. Dahlin största styrka är ändå spelsinnet. Att vara på rätt kvadratmeter av isen i rätt ögonblick. Att instinktivt välja rätt försvarsmetod då motståndaren anfaller. Att helt enkelt avväpna forwardar till synes lekande lätt. Och att leverera precisa, rättajmade passningar i alla lägen.
Därifrån kommer Lidström-jämförelsen. På de punkterna finns det knappast en bättre back att jämföras med i hockeyns historia.
Svagheter – finns dom?
När det gäller möjliga svagheter hos Rasmus Dahlin så är fysiken den största. Han är trots allt endast 18 år och ett par månader till. Bålstyrkan pekas ut av analytiker i Nordamerika.
Om Rasmus Dahlin redan från och med oktober i år ska vara redo att spela enligt sina styrkor i NHL, så kommer det att sätta helt andra krav på fysiken än spelet i SHL.
För att kunna leverera tacklingar som har någon inverkan på till exempel en Jevgeni Malkin eller ta emot blytunga och lömska smällar av en Tom Wilson, så måste speciellt bålen – kroppens kärna – vara rena rama pansaren. Det är den inte ännu på långt när hos Dahlin.
Skottet är också långt ifrån en styrka och en hel Atlant från Erik Karlsson-klass. Den som kollat Dahlins statistik ser att målkolumnen aldrig innehållit speciellt stora siffror – ens för en back.
Ett antingen tungt, eller på annat sätt fungerande skott är ändå i dag ett krav för att vara back nummer ett i ett NHL-lag.
Dahlin är själv ytterst medveten om de få brister han har och är den första att konstatera behovet av ett bättre skott.
Det lär inte finnas mycket mer än flisor kvar av fanerskivan hemma i Trollhättan när sommaren är över.
Rasmus in – Rasmus ut?
När Buffalo Sabers natten mot midsommardagen vår tid ropar upp Rasmus Dahlins namn som första valet i draften 2018, så blir det hans öde att hamna i en kaotisk omgivning.
Sabres har inte gjort annat än försummat säsong efter säsong och ingen tycks hitta nyckeln till att lösa problemen.
Andra valet från 2015, Jack Eichel, är killen som man väntar att ska leda Sabres in i en bättre framtid. Från och med inkommande säsong blir Rasmus Dahlin klubbens andra ”franchise face”.
Dahlin kommer från första nedsläpp att få en så stor roll som han bara kan hantera.
Samtidigt kan det betyda att Rasmus Ristolainens saga i Sabres tar slut. Buffalo valde Ristolainen som nummer åtta sommaren 2013 och hade mycket stora förväntningar på honom.
Åbokillen har matchats stenhårt som Buffalos första back de senaste tre säsongerna, men inte riktigt lyckats bära det enorma lasset så bra som väntat.
Rasmus Ristolainen är ändå en självmedveten spelare som garanterat inte kommer att gilla att skuffas neråt i backarnas hierarki. Något som oundvikligt sker då Dahlin anländer.
Nästan sannolikt att Ristolainen trejdas till annan adress, både av eget och klubbens önskemål.
I vilket fall som helst är det meningen att Rasmus Dahlin får alla bitar att falla på plats och Buffalo Sabres börjar än en gång sin klättring mot framgång med nya krafter och från ett rent bord.
I morgon, på midsommaraftonen, i NHL-kolumnen en genomgång av finländarna som antas reserveras tidigt. Dessutom draftens övriga förväntade toppnamn i ett nötskal
Källor: eliteprospect.com, thehockeynews.com, expressen.se, aftonbladet.se, hockeysverige.se, nhltimmen.se
NHL-kolumnen: Jesperi Kotkaniemi kan väljas som tredje spelare – här är draftens utgångspunkter och de fem hetaste finländarna
Den storväxta centerns värde har stigit som en raket.
Frågesport: Vad kan du om NHL-draften 2018?
Svara på 15 frågor om NHL-sommarens höjdpunkt.
Inför NHL-draften: Vilka är förutsättningarna, hur går det till och vad händer sedan?
Förutsättningarna inför NHL-sommarens höjdpunkt.
Göran Stubb om Montreals ryktade intresse för Jesperi Kotkaniemi: "NHL-klubbarna bluffar så mycket de bara orkar och kan"
Det är snart draft i NHL och Stubb kommenterar.