Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jägare vill ha lov att skjuta vargarna i Snappertuna igen

Från 2018
Uppdaterad 21.06.2018 11:05.
En bild från ett videoklipp där unga vargar syns springa på en skogsväg.
Bildtext Snappertunavargar fastnade på en viltkamera förra året. Siffror från 2018 visar att vargarna på reviret har blivit färre.
Bild: Privat

Två vargar i Snappertuna borde skjutas. Det anser jägare som på nytt ansöker om dispens för att få skjuta två vargar i Snappertunareviret.

Det borde klarna inom kort om vargarna kan skjutas.

- Det är svårt att uppskatta hur länge behandlingen tar. Men förmodligen fattas beslut inom de närmaste veckorna, uppger jaktchef Visa Eronen på Finlands viltcentral i Nyland.

”Samarbetet haltar”

Jägarna bakom ansökan säger att vargarna fortsättningsvis är för närgångna. Enligt ansökan hotar vargarna människor och djur.

Samarbetet med polisen haltar enligt den jägare som har varit i kontakt med viltcentralen och som har undertecknat ansökan om dispens.

Hen säger att polisen går på tå och är redo att utfärda ett skjutlov så fort det behövs.

Men när polisen kontaktas med anledning av vargen hör de i sin tur inte alltid av sig till kontaktpersonen för storvilt.

”Två modiga vargar”

Jägaren säger också att det i närheten av Karis rör sig en grupp på tre vargar.

”De är ofta tillsammans. Två av dem är mycket modiga och de är rätt lätta att känna igen. Det finns många bilder och videor av dem”, skriver jägaren i ett e-postmeddelande till viltcentralen.

Gamla och nya exempel

Som färskt exempel nämns ett fall där vargen tog en hund i år.

Jägarna berättar också om fallet i Raseborg där vargen ska ha närmat sig en lekande tvååring på en gårdsplan. Avstånden mellan vargen och barnet var tjugo meter när barnets pappa upptäckte vargen och skrämde bort den.

De berättar också om de två vargar som nyligen observerades i Karis centrum.

Jägarna räknar, så som i tidigare ansökningar, upp att vargarna gjorde över 100 gårdsbesök under 2017. Hittills i år har gårdsbesöken mellan Karis centrum och Snappertuna varit över 60 enligt jägarna.

”Gummikulor hjälper inte”

Jägarna har från februari 2017 till maj 2018 haft lov att jaga bort vargarna genom att skrämma dem.

Jägarna har under den här perioden 16 gånger fördrivit vargar med drev, smällpatroner eller smärtgivande patroner.

Men de anser fortfarande att fördrivning inte hjälper då vargarna är så orädda. De hålls inte borta ens när jägarna fördriver dem med gummikulor som ger hård smärta, skriver jägaren i ansökan.

Olika uppgifter om vargarna på Snappertunareviret?

Jägarna säger i sin ansökan att det finns ett revir med cirka sju vargar på området. I en annan mening i ansökan säger jägarna att vargarna är minst fem till antalet.

Enligt den officiella statistiken uppskattade forskare vargantalet i Snappertunareviret i våras till fyra. Det är färre än tidigare.

Vargparet i Snappertuna fick många valpar 2017. På hösten sköts en varg i reviret. Det var alfahanen.

Reviret sträcker sig från Gullö i väst till Ingå i ost. Kärnområdet är Snappertuna och Karis söder om riksväg 25.

Det andra vargreviret i Västnyland finns i Tenala där forskarna uppskattar att det våren 2018 fanns tre eller fyra vargar.

Tredje ansökan

Det är inte första gången jägare anser att vargarna i Snappertunareviret är så farliga att de borde skjutas.

- Samma person har ansökt om i stort sätt motsvarande dispens två gånger tidigare under året 2017, säger Visa Eronen på viltcentralen.

Eronen svarar inte direkt på frågan om situationen nu har ändrat sedan 2017.

- Vi går genom information som finns om vargarnas antal och deras beteende, skador, farosituationer och så vidare. Efter tidigare ansökningar har det hänt en del nya saker och vargsituationen har utvecklats bland annat vad gäller antalet.

Han vill ändå inte ta ställning till hur det går med ansökan.

- Det är nog för tidigt att ta ställning vad den innebär för dispensbeslutet.

Korrigering torsdagen 21.6.2018 vid 11-tiden: Antalet vargar i ansökan korrigerades från tre till två. I ansökan står det att man vill fälla tre vargar. Men efter publicering av artikeln kontaktade jägaren Yle Västnyland - hen hade då märkt att siffran i ansökan är fel, den ska vara två och inte tre. Hen säger att felet beror på ett problem med ansökningsverktyget på webben.

Diskussion om artikeln