Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Panamadokumenten avslöjade hur en anställd vid Metso spelade med miljoner – ny läcka berättar hur han dolde sina spår och kom undan

Från 2018
Kuvituskuva. Hahmo istuu suuressa asunnossa ja polttaa sikaria
Bild: Camilla Arjasmaa

Metsos försäljningschef i Ryssland blev miljonär med hjälp av skatteparadisbolag. Arrangemangen uppdagades i samband med Panamadokumenten och det ledde till att han fick sparken. Nu avslöjar en ny dataläcka hur mannen sopade igen spåren efter sig och lyckades rädda sin förmögenhet på flera tiotals miljoner euro. Ingen ifrågasatte hans förfarande.

Paniken är påtaglig i mejlen.

Budskapet är klart: Det gäller att göra sig av med alla gamla skatteparadisbolagen. De ska ersättas med en stiftelse i Panama. Bolagens hela egendom ska flyttas dit.

Den verkliga ägarens namn ska utplånas via arrangemanget. Den egna fadern används som bulvan.

”Det brådskar och frågan är väldigt viktig för oss. Vi väntar på svar från er. Bästa hälsningar, Alexey”, står det i slutet av mejlet.

Revinnäinen sähköposti kirjeenvaihdosta Mossack Fonsecan kanssa

Alexeys hela namn är Alexey Sukmanov. Han jobbade länge som försäljningschef i Ryssland för det börsnoterade finska bolaget Metso.

Det fanns goda skäl för Sukmanov att agera snabbt via mejl. Bolaget Metso hade precis inlett en intern utredning av försäljningschefens skumma förehavanden.

Zürich centrum
Bild: Yle/Mårten Seiplax

Pengar, guld och fastigheter

Enligt uppgifter i Panamadokumenten lyfte Alexey Sukmanov en lön på knappt 3 000 euro i månaden år 2008 för sitt jobb för Metso. Det motsvarar en finländsk medellön.

Det oaktat fanns det tillgångar på Sukmanovs schweiziska konton som uppgick till tiotals miljoner euro, både pengar och guld. I Panama ägde han flera fastigheter.

Med Sukmanovs lön skulle det inte vara möjligt att samla på sig en sådan egendom.

Metsos försäljningschefs förehavanden i skatteparadis avslöjades i samband med den stora dataläckan år 2016.

Låt oss återgå till mejlet i inledningen av artikeln.

Det var riktat till Mossack Fonseca, en advokatbyrå i Panama med tvivelaktigt rykte. Det var från den advokatbyrån som det hade läckt 11,5 miljoner dokument.

Publiceringen av Panamadokumenten skapade kaos och panik både inom Mossack Fonseca och bland deras klienter. Det visar den färska dataläckan. Den omfattar 1,2 miljoner dokument och mejl från Mossack Fonseca från tiden efter publiceringen av Panamadokumenten våren 2016.

Mossack Fonseca
Bild: EPA/Alejandro Bolivar

Mejlen visar hur tusentals av advokatbyråns klienter reagerar på skandalen kring Panamadokumenten. Nerverna var på helspänn bakom kulisserna.

Även Metsos dåvarande försäljningschef i Ryssland, Alexey Sukmanov hade bråttom att sopa igen spåren efter sig – med benäget bistånd från Mossack Fonseca.

Pengar gick via Metso till Panama

Vädret var kylslaget i februari 2016 i Helsingfors. Jag var på väg för att träffa chefen för Metsos interna revision samt bolagets jurist och informatör.

I bagaget hade jag Panamadokument som hade med Metso att göra.

Dokumenten avslöjade ett intrikat arrangemang. Alexey Sukmanov cirkulerade pengar via bolag i Panama och via Metso. Pengarna rörde sig i ett komplicerat mönster mellan olika länder och bolag. Målet med arrangemanget verkade vara att slussa pengar till Sukmanovs hemliga skatteparadisbolag i Panama.

Det såg illa ut.

Metso är ett inhemskt börsbolag vars största ägare är den finska staten. Nu hade bolaget dragits in i en mycket suspekt eller eventuellt kriminell verksamhet.

Sukmanov sålde Metsos produkter till ett ryskt bolag. Men det var Sukmanov själv som betalade räkningen via sitt bolag i Panama.

Samma ryska företag sålde i sin tur vidare Metsos ventiler till ett svenskt bolag. Räkningen hade svällt och priset var plötsligt nästan sex gånger högre. En summa som motsvarade prisskillnaden gick via ett brittiskt bolag tillbaka till Sukmanovs skatteparadisbolag i Panama och dess schweiziska bankkonto.

En karta över hur Alexey Sukmanov lät pengarna cirkulera via bolagen.
Bild: Camilla Arjasmaa

Samma mönster upprepades gång på gång.

Ur Panamadokumenten framgick det att det bolag som Sukmanov ägde i Panama under åren 2012 och 2013 betalade åtminstone en halv miljon euro till Metso Automation i Finland. Pengarna sades vara betalning för Metsos ventiler eller kommission.

”Ser ut som penningtvätt”

På MOT:s begäran bekantade sig Jarmo Kääriäinen med dokumenten våren 2016. Han hade tidigare jobbat som chef för Metsos interna revision. Hans bedömning då var att det fanns tydliga indikationer på penningtvätt.

- Det finns kraftiga indikationer på att Metso har utnyttjats för penningtvätt av ryska krafter, sade Kääriäinen till MOT år 2016.

- Något motsvarande har jag inte stött på under min egen karriär. Detta är exceptionellt.

Av någon anledning började väckarklockorna inte ringa på Metso, trots att Sukmanovs bolags räkningar betalades av ett okänt bolag i Panama med konto i Schweiz.

Metson pääkonttori Fabianinkadulla
Bild: EPA/MARKKU OJALA

Metsos informationschef Helena Marjaranta konstaterar nu precis som 2016: Metso gjorde sig som bolag inte skyldigt till olaglig verksamhet eller andra förseelser. Bolaget drog ingen ekonomisk nytta av det hela, och åsamkades inte heller någon ekonomisk skada.

Vad lärde sig Metso av fallet och har man ändrat på de interna processerna? Så här svarar bolaget nu.

- Våra interna processer och regelverk granskades efter fallet, men det fanns ingen anledning att ändra på dem, svarar Marjaranta via mejl.

- Vi påminde i alla fall alla arbetstagare om de spelregler som gäller samt att det råder nolltolerans inom bolaget beträffande missbruk.

Sukmanov fick sparken – men vad hände sedan?

När jag besökte Metso med Panamadokumenten i februari 2016 var Alexey Sukmanov fortfarande anställd vid företaget.

Efter det gjordes en intern utredning som ledde till att Sukmanov fick gå.

Men vad hände med Alexey Sukmanov?

Den nya dataläckan visar hur Sukmanov sopade igen spåren efter sig. I samma veva som Metso började granska Sukmanov intensifierades e-postkontakterna till Panama.

”Vi vill omedelbart göra följande”, inleder Sukmanov sitt mejl till Mossack Fonseca den 16.3 2016.

Revinnäinen sähköposti kirjeenvaihdosta Mossack Fonsecan kanssa
Revinnäinen asiakirjasta.

Sukmanov meddelade att alla hans bolag och stiftelser i Panama ska avvecklas. Aktierna och fastigheterna ska flyttas över till en ny stiftelse, vars ägare är Sukmanovs far, Viktor. Också Viktor har varit anställd av Metso. Båda var vip-kunder hos Mossack Fonseca.

Revinnäinen sähköposti kirjeenvaihdosta Mossack Fonsecan kanssa

Ny stiftelse, ny bank – det finns alternativ för de rika

Mossack Fonseca skötte sitt uppdrag och Alexey Sukmanovs bolag och egendom försvinner.

Pengarna hittar en ny fristad i Zürich i Schweiz i en liten bank vid namn Bank von Roll. Deutsche Bank och Berenberg som tidigare skött Sukmanovs finanser vill inte längre ha honom som kund.

Som orsak anger Deutsche Bank den negativa publicitet som omgärdade Mossack Fonseca, medan Berenberg inte längre vill ha ryska klienter. Uppsägningen sker redan några månader före publiceringen av Panamadokumenten.

Känn din kund-principen är ett centralt element inom penningtvättlagstiftningen. Detta krav hade Mossack Fonseca och dess samarbetspartners – bankerna inräknade - ignorerat i tiotals år.

Mossack Fonseca
Bild: Alejandro Bolivar / EPA

Men Panamadokumenten väckte också Mossack Fonseca. Den nya läckan visar hur advokatbyrån plötsligt började kräva sina klienter på tilläggsinformation.

Däremot finns det ingen information i den nya läckan att Sukmanov någonsin skulle ha svarat på de frågor han fick.

De sista e-postmeddelandena visar att Alexey Sukmanov efter över tio år som klient hos Mossack Fonseca blir kund hos en annan advokatbyrå i Panama. Enligt vad MOT erfar är Alexey Sukmanov inte föremål för polisutredning i något land.

Det ser alltså ut som om Alexey Sukmanov går fri. Det finns ingen information om var han befinner sig just nu. MOT har inte lyckats få tag på Alexey Sukmanov.

Artikeln är översatt till svenska av Kjell Lindroos.

Vad har hänt efter Panamapappren?

• Islands och Pakistans statsministrar har avgått.
• Myndigheterna har inlett hundratals undersökningar över hela världen.
• I olika länder har man lyckats samlat in hundratals miljoner euro i obetalda skatter.
• De finländska skattemyndigheterna undersöker ett tjugotal finländare.
• Mossack Fonseca lade ner sin verksamhet i april 2018.
• EU har skärpt penningtvättdirektivet och driver bland annat på större öppenhet i skattefrågor.
• Storbritannien kräver öppenhet av sina off shore-områden som Caymanöarna och Brittiska Jungfruöarna då det gäller ägandeskap i skatteparadisbolag.